#DeleteFacebook protest na datamisbruik. Blijf jij bij Facebook?

Berichten dat gegevens van tientallen miljoenen Facebook-gebruikers zijn gebruikt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden zijn ingeslagen als een bom. De beurswaarde van Facebook kelderde en er is een #DeleteFacebook actie op touw gezet - onder andere door een oprichter van WhatsApp (dat nu van Facebook is).

Update 12 april
Ook Arjen Lubach van Zondag Met Lubach zette een actie op touw: Bye bye Facebook en stopte met zijn Facebook-account.

Doordat Facebook - voor reclame-doeleinden - uitgebreide profielen opstelt van de voorkeuren van zijn gebruikers (onder andere door de 'likes') kon politiek data-analysebedrijf Cambridge Analytica tientallen miljoenen Facebookers beïnvloeden door hen zeer specifieke en gerichte advertenties te tonen op Facebook tijdens de verkiezingscampagne van 2016. Zo gaat het verhaal van The New York Times.

Cambridge Analytica kreeg de gegevens doorgespeeld van een app die 300.000 profielen van Facebook-gebruikers én de gemiddeld 160 vrienden per gebruiker had verzameld. En 300.000 maal 160 is pakweg 50 miljoen. Of het data-analysebedrijf rechtmatig deze gegevens verkreeg is de vraag, maar feit blijft dat apps en adverteerders toestemming hebben om profielgegevens in te zien - en analyseren - van Facebookers en al hun contacten. Dus ook als je zelf een app geen toestemming geeft kun je als 'vriend' van iemand anders toch geanalyseerd worden. Lees hier bij punt 3 hoe je het delen van jouw Facebook-gegevens via vrienden kunt stoppen! Naast alle profielmakerij waarmee je natuurlijk instemt als je lid wordt van Facebook (lees hier het privacybeleid van Facebook en hier hoe je de privacy-schendingen via Facebook kunt beperken).

Critici nemen Facebook kwalijk dat het niet adequaat reageert en de boel lijkt te willen verdoezelen. En dat de verregaande dataverzameling door en via Facebook weer eens onder de aandacht komt lijkt ook veel gebruikers af te schrikken. Op - concurrent - Twitter was #deletefacebook trending...

Hoe verwijder je je Facebook account of scherp je de privacy en beveiliging aan?

>> Lees hier onze tips hoe je privacy en bescherming van Facebook kunt aanscherpen of hoe je je account kunt deactiveren of verwijderen

Onze vraag is:
Gebruik jij Facebook nog?

En in de reacties horen we graag wat jij van het privacy-beleid van Facebook en deze kwesties vindt!

Deel dit artikel: 

Reacties

En het wordt er nog leuker ........... ( NOT ! )
'Gezichtsherkenning' ..echt niet !! weg ermee..

de vraag is algemeen, dus ook: blijf je op gratissoftware.nl? Hier is de privacy ook maar zo en zo, net zoals andere sites.Ze kennen wat reclame is hier ook het een en ander.

Reclame (Google Ads) klopt. Maar geen actieve Facebook of andere knoppen en trackers.
Lees hier meer:
https://www.gratissoftwar...

En hier over tracking en privacy op GratisSoftware.nl:
https://www.gratissoftwar...

hyves komt terug ten koste van facebook, weer terug. lachen toch?

Facebook heeft zijn langste tijd gehad denk ik. Er moet door een nieuwe partij een frisse start worden gemaakt zonder de privacy nadelen. Maar wie gaat dat betalen...

interessant artikel betreffend te koop aangeboden facebookaccounts.
https://www.hln.be/ihln/m...

Wel van plan maar ken geen alternatieven behalve Google+

Is er iemand dat Google+ echt gebruikt?
Ik heb het omdat dit nodig was om een Android phone te kunnen gebruiken.

goed om hier te lezen dat ik dus echt niet de enige ben die niets met die (a)sociale media te maken wil hebben ....

ja, ik zal best wel eens wat nuttigs/interessants missen, maar aangezien ik dus niet weet wat ik mis, heb ik er toch geen last van ....

Het aantal respondenten is natuurlijk niet zo hoog, maar toch valt het me op dat meer dan 50% nog nooit van facebook gebruik heeft gemaakt. Veel verstandige lezers op deze site!

Het niveau van de gemiddelde berichten op Facebook komt niet verder dan 'mijn snert is aangebrand'. Geen wonder dat de niet gebruikers zo hoog scoren.

Ja niet iedereen zit te wachten op berichten van mensen waar je nu in het dagelijks leven ook niet de drang voelt om contact mee op te nemen. Ik zit wel op een aantal social media sites rond een thema om te leren en omdat het ergens over gaat.

Voor mij geen Facebook, vroeger niet, nu niet, nooit.
Trouwens ook geen andere nutteloze zogenaamde (a)sociale netwerk sites, platforms of hoe je ze ook mag noemen, behalve Pinterest omdat je daar wel veel nuttige ideeën kunt opdoen.

Al dat totaal nutteloze gelul over niets ter zake doende items die me geen reet interesseren en waar je heel de dag je tijd aan moet verspelen hoeft totaal niet voor mij.

Verschillende collega's van mij voelen zich verplicht om heel de dag te moeten reageren aan een niet te stoppen stroom aan berichtjes, zal ik me maar afpeigeren om het werk af te krijgen omdat die gasten heel de dag met hun smartphone zitten te spelen.

Ondertussen kan die Zuckerberg zijn zakken maar blijven vullen door blijkbaar alles aan louche firma's en personen te verkopen en dan maar beweren dat hij van niets weet.
Nee, dank u.
Ik heb die kerel nooit vertrouwd en het bewijs is hier maar weer eens geleverd.
Massaal dumpen die shit!

Facebook is een beursgericht bedrijf dat enkel geld wil verdienen met het verzamelen van alle mogelijke gegevens. Zo simpel is het. Voor geld mag je van hen een duimpje omhoog steken en worden ze ook jou vriendje. Leuk toch ???

Leuk toch?
Nou nee vooral niet omdat Facebook ook nog eens bijhield wie je zoal belde.
Om die reden heb ik nooit geen FaceBook App of messenger op mij telefoon gehad.
Twitter ook niet en WhatsApp heb ik wel gebruikt maar verwijdert.
Ook heb ik het gevoel dat er nog meer boven water komt bij FB.

Vind de actie van Brian Acton (oprichter van whatsapp) via Twitter nogal hypocriet, daar hijzelf 16 miljard heeft verdiend door whatsapp aan Facebook te verkopen. Lijkt er meer op dat hij van de gelegenheid gebruik maakt om zijn eigen huidige sociale app; Signal naar voren te schuiven. Zelf kan ik mij er niet zo druk om maken omdat ik mij aan aanvaardbare normen en waarden hou, als anderen dat niet nodig vinden dan wil ik gewoon niks met die personen te maken hebben. Daarnaast ben ik heel selectief in contacten via sociale media, dan blijft het tenminste leuk.

Al maanden weg, eerste week is het wennen maar daarna heerlijk :-)
Het kan nooit een noodzaak zijn, of je moet je commercieel richten op mensen.

Ik heb zelf FaceBook zeker 5 keer geprobeerd maar ik vond er nooit wat aan.
Altijd draait het om vrienden die je perse moest nemen maar dat wou ik gewoon niet.

Maar telkens weer die drang "Neem een Vriend" werkte als een rode lap op een stier want ik had wel contact met mensen waarmee ik toen nog kon chatten en hun kende mij nog van Sites waar we elkaar nog van kenden.

Dus of ik speelde wat spelletjes of ik ging er zelden heen.
Ik vond (als je reacties van mensen las) meer een (a)Social platform,met Nep vrienden waar ik niets van weten wou.

Dus deactiveren helpt niet want FB houd je gegevens die nu gestolen of misbruikt worden.
Als je perse je FB account wil opzeggen willen ze niet altijd helpen maar via "Help" moet het kunnen.

Vind je het nog niet had ik nog een Tool.
Google eens naar Account Killer en typ FaceBook in.

Inloggen bij FaceBook en klik op de verwijder Link in Account Killer
Onmiddelijk nogmaals je Wachtwoord intypen + Kapcha en je leest dat je van je verlost bent van FaceBook.
Met Account Killer kun je heel veel Accounts de nek omdraaien om dat vele Platforms je niet graag zien gaan.
Nou probeer het eens al is het bij Yahoo Gmail etc etc.

Een account verwijderen bij Gmail is zeer simpel en definitief!

Ik ben een verklaard en apert tegenstander van Facebook! Ik vind het een ´´riolen-site´´, waarop je ongegeneerd elkaar mag beledigen, kwetsen en uitschelden en zelfs mag afpersen met publicaties van pikante foto´s die iemand argeloos had geplaatst en dan zo schofterig zijn om losgeld te eisen. Ook DAT is facebook! Het merendeel van de normale gebruikers, dat is ook zo en moet zeker worden gezegd, is uiteraard fatsoenlijk. Edoch!

Heb ooit meegemaakt, toen ik in een vlaag opperste nieuwsgierigheid, op het toenmalige Hyves een profiel opende hoe het kon werken. Nou! Dat heb ik geweten! Toen mij gewaar werd hoe social mediasites opereren en men elkaar ten overstaan van iedereen gewoon mag beledigen en uitschelden, ik schaamde mij kapot hoe schofterig dat werd, ging bij mij rap de boel op zwart. In 1 keer klaar mee! Gelijk! En er nooit meer op teruggekeerd!!!

Dus nooit meer op Hyves gezeten en zeker niet (!) op facebook. Dat schijnt echt nog veel erger te zijn als Hyves. Ik vind social media sites helemaal niets! Voor een ander, kan, wellicht een bron van plezier. Ik zal er nooit (meer)opgaan met een profiel. Leef ik dan in het stenen tijdperk in een isolement, zonder sociale contacten? Nee hoor! Zeker niet! Ik zit immers toch ook hier, van tijd tot tijd? Weliswaar onder ´´anoniem´´. Daarom dus! Verder zit ik wel op ´´Schoolbank´´. Een redelijk onschuldige site. Zeker geen facebook!

Nee! De mensen die ik mag en graag wil zien, vrienden / familie, zoek ik persoonlijk op, of zij mij. Vind ik gezelliger, die persoonlijke ontmoetingen, en dan wat met die mensen doen qua gezamenlijk interesses, etc. Enfin; een mens zijn lust is een mens zijn leven!

In grote lijnen geheel mee eens.

Helemaal eens, heb mijn faceboek verwijderd en een geweldig rust voor terug gekregen. Geen oversture berichtjes van heetgebakerde zwartepiet voor en tegenstanders. Thairry van FVD viel me de hele tijd lastig want die zijn heel actief op faceboek. Had je een opmerking dan kreeg je de wind van voren waar je je mee bemoeide etc. etc.
Geweldig wil nooit meer terug. Kom nu mensen tegen en die hebben nog iets te vertellen over hun zelf wat ik niet weet.

Heb een account onder een schuilnaam zodat ik kan meekijken op een werkaccount.
Heb daar alles uitgevinkt wat maar kan. Voor mij is FB een noodzakelijk kwaad.

Ik zit ook onder een schuilnaam op Facebook en heb daar zo weinig mogelijk 'vrienden'. En ik heb ook zo weinig mogelijk informatie gegeven over opleiding, geboorteplaats en noem maar op.

Maakt niet uit of je een schuilnaam hebt, er worden zoveel gegevens verzameld via diverse sites en micropixels zodat ze toch wel weten wie je bent en doet. Hooguit je vrienden en baas kunnen je misschien niet zien.
Noodzakelijk ? Ik kan mij daar niets bij voorstellen of je moet je commerciële zaken geheel via FB hebben lopen maar als dat legaal is, zit je niet onder een schuilnaam neem ik aan.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
hongari_e