8 tips: privacy-instellingen en beveiliging Facebook aanscherpen

Facebook en privacy: het is geen gelukkig huwelijk. Toch kun je de privacy en beveiliging van Facebook wel wat verbeteren. Wij laten zien hoe. Acht handige tips om Facebook naar je hand te zetten.

1. Gepersonaliseerde advertenties uitschakelen

Facebook maakt marketing-profielen van al zijn gebruikers en deelt deze informatie met zijn adverteerders zodat ze gerichte reclame aan jou kunnen laten zien. Als je dit niet wilt kun je Facebook verwijderen, of iets minder drastisch de privacy-instellingen van Facebook enigszins aanscherpen.

Ga in Facebook naar Instellingen | Advertenties-pagina en zet onder Jouw informatie de schakelaars uit bij Relatie, Werkgever, Functie en Opleiding.

Bij Advertentie-instellingen kies je voor Nee bij Advertenties op basis van je website- en appgebruik en Advertenties in apps en op websites buiten die van Facebook-bedrijven en Niemand bij Advertenties met je sociale acties.

Nu krijg je geen specifiek op jouw voorkeuren gerichte reclame (targeting) meer te zien. Je krijgt nog wel advertenties te zien, maar niet meer op jou toegespitst omdat adverteerders die informatie niet meer hebben (als het goed is).

2. Kijk welke apps toegang hebben tot je Facebook-gegevens

In de loop van de jaren heb je - al dan niet bewust - misschien veel apps toegang gegeven tot jouw Facebook-account. Dit wil je misschien niet (zeker in het licht van het Cambridge Analytica schandaal waardoor wellicht de Amerikaanse presidentsverkiezingen beïnvloed zijn met gegevens van 50 miljoen verzamelde Facebook-accounts). Je kunt onder Instellingen | Apps de toestemming/toegang intrekken of wijzigen. Klik op het potloodje om per app de toegang te wijzigen tot jouw gegevens. Want standaard kunnen deze apps jouw openbaar profiel, vriendenlijst (ze kennen dus al je connecties!), geboortedatum, geboorteplaats en e-mail-adres zien. Ook kunnen deze apps berichten op jouw tijdlijn plaatsen. Als je dit niet wilt kun je kiezen voor Instellingen bewerken (potloodje) of Verwijderen (x) bij deze toestemming per app (zie afbeelding hieronder).

3. Beperk informatie over jou die via je contacten gedeeld wordt

Update 31 maart 2018
Facebook heeft onderstaande instelling inmiddels verwijderd (of gaat dat in de komende weken doen), aangezien die voor een groot deel niet meer werkte sinds 2014 en apps niet meer toegestaan werd om informatie van vrienden te verzamelen op deze wijze. Waarom deze verouderde instelling dan zo lang bleef staan is onduidelijk (als je onderstaande instelling nog ziet: schakel hem voor de zekerheid toch maar uit).

Dit punt is echt schokkend. Je deelt niet alleen zelf heel veel info, maar ook - ongewild - via anderen! De Electronic Frontier Foundation stelt:
By default, other people who can see your info can bring it with them when they use apps, and your info becomes available to those apps. You can limit this as follows.

Ofwel: de informatie die jouw vrienden over jou kunnen zien, nemen ze mee als zij zelf bepaalde apps gebruiken. En deze apps kunnen dan, via jouw vrienden, indirect jouw informatie inzien en verzamelen! Dat is wat in het geval van het al eerder genoemde Cambridge Analytics/verkiezingsschandaal gebeurd moet zijn.

En dat gaat over nogal wat info die apps indirect via je vrienden over jou kunnen verzamelen:
biografie, geboortedatum, familie en relaties, je website, of je offline bent, berichten op je tijdlijn, geboorteplaats, woonplaats, werk en opleiding, activiteiten en interesses en app-activiteiten.

Je hele hebben en houden op Facebook wordt dus via je vrienden gedeeld met de apps (en bedrijven) die zij gebruiken!

Je kunt dit ook weer uitschakelen in Instellingen | Apps en klik op Bewerken onder Apps die anderen gebruiken. Haal alle vinkjes weg en kies Opslaan!


Haal alle vinkjes weg en kies Opslaan!

Nog een stap verder: platform uitschakelen
Je kunt onder Instellingen | Apps ook Bewerken kiezen onder Apps, websites en plugins en dan Platform uitschakelen kiezen. Geïntegreerde Facebook-functies in externe websites en apps kunnen dan geen info meer verzamelen, maar je kunt ook niet meer met Facebook inloggen bij die websites en apps. Platform-apps als Instagram en Farmville worden dan ook uitgeschakeld.

4. Aanmelding beveiligen

Verder is het veiliger als je tweestapsverificatie gebruikt voor het aanmelden bij Facebook. Als je wachtwoord ontvreemd is kunnen kwaadwillenden dan toch niet jouw account hacken omdat ze ook nog de code die je op je telefoon krijgt nodig hebben.

Stel tweestapsverificatie Facebook in onder Extra beveiliging instellen | Tweestapsverificatie gebruiken | Instellen

5. Wie kan je Facebookberichten zien of contact opnemen?

Onder Instellingen | Privacy kun je instellen wie je berichten mogen zien en wie contact met je kan opnemen. Ook kun je vriendschapsverzoeken beperken hier.

6. Tijdlijn en taggen controleren

Je kunt ook instellen wie berichten op jouw tijdlijn kan plaatsen, wat anderen van jouw tijdlijn kunnen zien en tags controleren (zodat je berichten waarin je getagd bent eerst kunt checken voordat ze op jouw tijdlijn komen.

Hiervoor ga je naar Instellingen | Tijdlijn en taggen

7. Activiteiten controleren

In het Activiteitenlogboek kun je je berichten, tijdlijn, vind-ik-leuks, tags, foto's en video's en meer controleren en eventueel bewerken of verwijderen.

8. Facebook deactiveren of verwijderen

Als je helemaal genoeg hebt van Facebook kun je tenslotte ook:
- je account deactiveren
- je Facebook-account definitief verwijderen (en dan ook 14 dagen niet meer inloggen, anders wordt de verwijdering mogelijk teruggedraaid): je bent al je gegevens dan kwijt.

Je kunt eerst nog je Facebook-gegevens downloaden voordat je je account verwijdert.

In de reacties horen we graag jouw tips over Facebook!

Deel dit artikel: 

Reacties

Geen smoelenboek, dan heb je ook die domme problemen niet !

Als ik niet kan zien wie er vrienden zijn met mensen die een vriendschapsverzoekdoen wordt diegene niet aangenomen als vriend, hoe belangrijk ook. Dat is de reden waarom ik een smoelenboek belangrijk vind. Geen persoonlijke foto's, dat hoeft van mij niet.smoelenboek wel.

Handig