Windows 10 Technical Preview nu gratis te downloaden

Update 29 juli 2015
Windows 10 wordt nu uitgerold als gratis upgrade via Windows Update. Hieronder zie je een downloadlink naar de Insider Preview, dit is een testversie die gewone gebruikers niet moeten proberen. Wacht gewoon tot je Windows 10 via Windows Update krijgt aangeboden (of download hier de Windows 10 ISO - voor gevorderden).

Zojuist heeft Microsoft Windows 10 aangekondigd. Het nieuwe besturingssysteem van de softwaregigant komt midden volgend jaar pas officieel uit, maar vanaf woensdag 1 oktober is al een gratis proefversie (technical preview) te downloaden voor gevorderden.

Microsoft begint de presentatie met een kleine schok: Windows 10 gaat het besturingssysteem tot ieders verrassing heten en niet het meer voor de hand liggende Windows 9, waar iedereen rekening mee hield. Microsoft slaat 9 over en gaat van 8 direct naar 10.

Windows 10 moet voor alle apparaten (pc, laptop, tablet, telefoon) beschikbaar worden en ook één app store bieden. Deze integratie zou vele voordelen bieden.

Windows 10 zal verder veel van de 'schade' moeten herstellen die Windows 8 heeft aangericht. Zo keren het startmenu en de aan/uit-knop terug, komen er nieuwe functies als Task View, universeel zoeken en meerdere bureaubladen en kunnen Modern UI apps in een venster draaien (in plaats van volledig scherm). Het startscherm met gekleurde tegels en de charms zijbalk verdwijnen de desktop-variant van Windows 10. Wel zijn de tegels nu terug te vinden in het gewone startmenu (zie hier meer afbeeldingen).


Nieuwe startmenu met programma's én live tiles

Tevens komen er in Windows 10 meerdere bureaubladen (net als in Linux), een Task View met openstaande vensters (net als Mission Control in Mac OS X) en kun je vier vensters in één scherm vastpinnen. Ook zullen Modern UI (gekleurde tegel) apps in een venster op het normale bureaublad kunnen draaien.


Modern UI app in venster op bureaublad

Je kunt de Windows 10 Technical Preview op twee manieren uitproberen: het iso-bestand downloaden om een installatie-dvd voor een tweede pc te maken of om in een virtuale machine te gebruiken of een upgrade van je bestaande Windows-installatie uitvoeren (niet aan te raden).

1. Download gratis de Windows 10 Technical Preview iso

Dit iso-bestand kun je op een dvd branden om Windows 10 te installeren op een secundaire pc of gebruiken om een virtuele machine aan te maken.

Tip: Hoe kun je Windows 10 Technical Preview veilig installeren en uitproberen? Een complete handleiding voor gratis installatie als virtuele machine

2. Upgrade je bestaande Windows-installatie door de upgrade te downloaden (niet aan te raden!)

Je kunt ook een upgrade voor je bestaande Windows-installatie downloaden (klik op Get the upgrade). Na het uitvoeren van dit bestand, wordt je pc herstart en ga je daarna direct naar Windows Update waar de upgrade naar Windows Technical Preview voor je wordt klaargezet. Dit raden we echter sterk af!

Heel makkelijk, maar dit zal voor gewone gebruikers niet wenselijk zijn, omdat je niet kunt downgraden naar je oude Windows-versie, deze testversie veel fouten bevat en waarschijnlijk ook weer zal verlopen binnen een paar maanden! Doe dit dus alleen op een test-pc of als je zeker weet wat je doet! Methode 1 is aan te raden!

Tip: Hoe kun je Windows 10 Technical Preview veilig installeren en uitproberen? Een complete handleiding voor gratis installatie als virtuele machine

Afbeeldingen: Zo ziet Windows 10 eruit: startmenu met tegels, universeel zoeken, task view en apps in een venster

Deze technical preview is voor 'Windows Insiders' of pc experts en IT pro's, zoals Microsoft het noemt! Het is een testversie waar nog veel fouten in zitten! Gewone gevorderde gebruikers kunnen wellicht beter wachten op een publieke preview die waarschijnlijk later dit jaar of in 2015 zal volgen. Sowieso is het aan te raden proefversies van Windows 10 niet op je primaire pc te installeren! Installeer Windows 10 Technical Preview als virtuele machine of op een tweede pc of laptop.

Deel dit artikel: 

Reacties

Heel vervelend dat al mijn bestanden etc weg zijn, ik had ze wel als back up maar alles is toch verdwenen. is er een mogelijkheid deze terug te halen, voor het te laat is? of is het al te laat?

Heerlijk Windows 8. Ik begin als regel met het bureaublad maar ga steeds vaker naar het startscherm. Het vraagt enige discipline daar het aantal tegels te beperken tot de echte favorieten die regelmatig nodig zijn. Ik mis op het startscherm nog de mappen vanmorgen Windows Phone.

J. Je kan in dat geval het beste eerst een backup van je gegevens maken en van de programma's die je niet op cd hebt en dan de laptop op te starten met F11 en terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Dat zou nog wel moeten lukken omdat die recovery schijf op je laptop nog de originele versie van Windows bevat. groeten Mark

Windows 10 gedownload, maar perongeluk zoals hierboven is vernoemd mijn windows 8.1 versie vervangen. Ik wilde 8.1 terughalen en stopte de CD erin, het lukte niet want ik miste een talenpakket (heb de update van windows 10 in het engels). Ik probeerde via F11 (speciaal knopje van Medion om je pc te resetten) maar ook dit lukte niet. Bij mijn programma's staat dat alles weg is, maar ik heb nog wel al mijn persoonlijke gegevens. Is er enige mogelijkheid om terug te keren naar windows 8.1? Het probleem waarom ik terug wil is echter dat ik dit Engels erg vervelend vind, en omdat het een proefversie is!

J. Je kan in dat geval het beste eerst een backup van je gegevens maken en van de programma's die je niet op cd hebt en dan de laptop op te starten met F11 en terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Dat zou nog wel moeten lukken omdat die recovery schijf op je laptop nog de originele versie van Windows bevat. groeten Mark

Die tegels gewoon beschouwen als snelkoppelingen.
Geeft verder geen problemen

:) Leuke blog, maar,... ....

Ik geef op 23 oktober een webinar voor klanten en andere geïntereseerde waarin nog veel meer nieuwe aspecten van Windows 10 besproken zullen worden?

Registreer je gratis op: http://www.prodware.nl/wi...

Kijk je mee? Zeker leuk voor jou als je interesse hebt in (infra-) support, werkplekbeheer, en technical previews (updates) denk ik zo! Zou je hier andere kennissen ook attent op willen maken? Zou ik leuk vinden! Echt waar. Ik heb nog 168 plekken in het webinar vrij geloof ik...Groeten, Ben Oostdam

Windows 8.1 bevalt mij prima. De kleuren zijn prachtig.
Dat gezeur over de startknop begint vervelend te worden.
Neem dat een spelletjescomputer als men er geen verstand van heeft.

Tegels zijn er juist voor mensen die geen verstand van computers hebben!

Die tegels zijn voor mensen met een vernieuwende instelling. De rest is net zo progressief als de VARA die jarenlang niks nieuwers kan ontwikkelen en ons jarenlang verveelt met Pauw & Witteman en Paul de Leeuw programma's.

Ik denk dat ik maar eens over ga stappen naar Apple IOS. Ik gebruik nu Windows 8.1, hoewel ik ook de tegels nauwelijks gebruik en eerlijk gezegd voor mij hoeft het niet, (soms lastig in gebruik). Ben het gezeur zat met Windows, dan weer wel gratis en nu mogelijk weer niet.

klopt rob, dat weet ik .!! heb uitzicht op de lichtjes van hosingen.

Even een aanvulling..:
al de nu bekende veranderingen in 10 tov van 8 betekend toch wel dat Win 8( zoals ook ME en VISTA ) het toch niet helemaal is... en volgens de geruchten kunnen WIN 8 gebruikers straks gratis upgraden naar 10...

Gratis upgraden was nagenoeg belooft voor Windows 9. Misschien een truck om daar onderuit te komen?

Ja, daar vrees ik nu ook voor.

Ik zie geen enkele reden -ook niet in 2015-om over te stappen op windows 10... Windows 7 heeft sowieso nog ondersteunig/updates tot begin 2020..en tegen die tijd zal er wel een windows 12,14 of 16 zijn... ;-)

Zo denk ik er ook over. Wie dan leeft, wie dan zorgt.

Apple OS X één app store
Microsoft Windows X één app store

Ik ga kijken wat de technical preview van Win X laat zien.

Die tegels in het startmenu is voor mij geen probleem meer.
Als daarnaast al de rest ook terug aanwezig is, zoals hier blijkt, zijn die tegels mooi meegenomen, alhoewel ik ze bijna nooit gebruik, behalve de weerapps.
De apps in een venster draaien is ook een pluspunt, je moet niet meer naar dat onhandige tegeltjesscherm.

Ze kunnen het niet laten hè. Toch weer die rot-tegels opnemen in het startmenu. Zo onoverzichtelijk. Ik blijf wel bij 8 met Classic Menu.

Wacht met spanning af!

Haha, jammer voor al die Windows 9 sites die al in de lucht zijn.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
duit_land