Windows 8.1 krijgt optie om tegels te vermijden en direct naar bureaublad op te starten

Eindelijk lijkt Microsoft te luisteren naar zijn klanten: in Windows 8.1 - dat in het najaar uitkomt als upgrade voor Windows 8 - is het mogelijk om de door velen verfoeide tegeltjes-interface (Modern UI) te vermijden en direct op te starten naar het oude, vertrouwde bureaublad. Én dit bureaublad krijgt ook weer een Start-knop.

De laatste weken zijn steeds meer geruchten over nieuwe functionaliteit in Windows 8.1 (dat 26 juni als gratis proefversie te downloaden is) bevestigd. Zo werd eerder al bekend dat de verdwenen Start-knop weer terugkomt op het bureaublad van Windows 8.1. Let wel: Start-knop, het is geen Start-menu, maar een knop die alle apps toont als je er op klikt. Nog niet helemaal zoals in Windows 7, maar wel een stap in de goede richting. De Start-knop zal in de vorm van het Windows 8 logo een vaste plek hebben linksonder op de taakbalk van het bureaublad (net als vroeger dus).

Ten tweede werd maandag aangekondigd op de TechEd-conferentie dat het in Windows 8.1 mogelijk is om direct op te starten naar het bureaublad en de tegeltjes te omzeilen. Dit is waarschijnlijk de meestgevraagde verandering voor Windows 8, waarvan de tegeltjes-interface met apps nauwelijks gebruikt wordt door tweederde van de gebruikers. Als rechtstreeks opstarten naar de desktop weer een optie is, zal dit ook de wind uit de zeilen nemen van veel populaire programmaatjes die deze functionaliteit bieden.

Microsoft lijkt te beseffen dat de Modern User Interface (UI) met tegeltjes niet geschikt is voor desktop-pc's en laptops en keert wijselijk op zijn schreden terug door gebruikers weer de mogelijkheid te bieden om het oude, vertrouwde bureaublad het centrum van de computer te laten zijn.

Windows 8.1 komt in het najaar uit als gratis upgrade voor Windows 8. Een gratis proefversie is 26 juni te downloaden.

Bron: ArsTechnica

Deel dit artikel: 

Reacties

Een prachtig nieuw startmenu met tegels en programma's. Vind ik persoonlijk stukken fijner werken, dan zo'n startknop. Die startknop zou in Windows 8 volledig in het niet vallen. Als ik maar de hoeken ga komt het menu tevoorschijn, heb je geen startknop voor nodig.

Ik snap dat gezeur over die startknop en dat bureau blad ook niet zo. Het bureaublad is slechts 1 handeling, als je dat zo nodig als 1e wilt zien, moeilijk he. Het is even wennen maar ik weet al niet beter meer maar blijkbaar moet altijd alles bij het oude blijven.

Inderdaad, wat goed is moet je laten.
Wat niet goed is moet je veranderen.

Goed dat MS de blunder verhelpt, al zijn er genoeg goede startmenutools die het probleem voor MS hebben opgelost (zoals kleine bedrijven dat vaker doen).

Harry, hoezo staat je bureaublad vol? Normaal staat er alleen een werkbalk, eventuele sidebar en wat icoontjes op je bureaublad. De rest zet je er toch zelf op?
Op een tablet zijn de tegels een redelijk alternatief, al vind ik de icoontjes van de concurrenten toch veel mooier. De tegeltjes vind ik nog steeds foeilelijk. De vorm is kinderlijk en de kleuren vloeken een beetje met elkaar. Hadden ze geen geld voor een grafisch ontwerper? Laat ze dat maar meteen meenemen. Gelukkig kan je de tegels ook zelf maken met een tooltje.

Ik deel helemaal dezelfde mening met u John.
Je kiest zelf of je bureaublad volstaat, en wat ik ook nooit begrepen heb is dat ze voor hun hardware blijkbaar wel goede designers hebben maar voor hun software niet.
Mijn nichtje van 5 doet het veel beter.

Het is inderdaad even wennen, maar loopt zeer vlot.

Ik vindt die tegeltjes wel erg fijn. Het is gewoon wennen en dan is het heerlijk dat je bureaublad niet volstaat zoals het eerder wel was. Het geeft een veel rustige manier van internetten. Ik ben er blij mee.

Ha, het lijkt er dus toch op dat M$ eindelijk gaat luisteren naar de gebruikers, en we die tegeltjes onzin kunnen vermijden en de startknop terugkrijgen.
Nog even wachten totdat Windows 8.1 uitkomt voordat ik een nieuwe computer koop.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
duitsla_d