Ubuntu voor Android maakt van smartphone een pc

Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, heeft grootse plannen voor de komende jaren. In april komt de nieuwe desktop-versie van Ubuntu uit - dat een gratis, stabiel en gebruikersvriendelijk alternatief voor Windows en Mac OS X moet zijn. Ook is Ubuntu TV aangekondigd: een systeem dat eind dit jaar moet gaan draaien op Smart TV's. En nu is bekendgemaakt dat Ubuntu voor Android in de loop van 2012 moet verschijnen.

Ubuntu voor Android is niet Ubuntu als besturingssysteem op een smartphone of tablet. Ubuntu voor Android moet naast Android draaien op smartphones. Als je dan je Android-telefoon aansluit op een docking station (muis, toetsenbord, beeldscherm) dan kun je werken met de desktop-versie van Ubuntu. Je smartphone wordt als het ware omgetoverd tot een volledige pc - met alle beschikbare Ubuntu-software.


Ubuntu voor Android: smartphone als pc

Dit is vooral handig voor de zakelijke markt: werknemers hebben dan altijd hun pc op zak: hun Android-telefoon kan veranderen in een Ubuntu pc, door hem aan te sluiten op een beeldscherm, toetsenbord en muis. Dit is veel makkelijker in het gebruik en het voordeel is dat allerlei zakelijke software beschikbaar is die er niet in app-vorm is.

Ubuntu voor Android is mogelijk omdat Android gebruik maakt van de Linux-kernel, waar Ubuntu natuurlijk ook op gebouwd is. De smartphone moet wel over een dualcore beschikken, zodat Android op de ene core kan draaien en Ubuntu op de andere.

Op het Mobile World Congress in Barcelona volgende week wordt meer bekendgemaakt over Ubuntu voor Android. Een aparte Ubuntu-versie als besturingssysteem voor smartphones is ook in ontwikkeling, maar zal waarschijnlijk pas in 2014 het levenslicht zien.

Deel dit artikel: 

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
gri_kenland