Windows 9 moet één besturingssysteem voor pc, tablet en smartphone worden

Windows 9 - dat in het voorjaar van 2015 zal verschijnen - moet één besturingssysteem voor zowel pc, tablet als smartphone worden, zo heeft de nieuwe Microsoft CEO Satya Nadella gisteren bekendgemaakt. Ook zal het op den duur mogelijk moeten zijn dat een en dezelfde app op alle apparaten kan draaien.

Momenteel heeft Microsoft drie losse besturingssystemen: Windows voor pc's, Windows RT voor tablets en Windows Phone voor smartphones. Windows 9 zal echter geschikt zijn voor computers, tablets én telefoons. Dit betekent waarschijnlijk niet dat de tegelinterface terugkeert naar de desktop, maar wel dat de onderliggende architectuur van Windows voor alle apparaten hetzelfde wordt. Als je dan het universele Windows 9 installeert zal deze de meest geschikte interface voor je apparaat en schermgrootte kiezen. Op een pc of laptop zal dit een bureaublad met startmenu zijn en op tablets en smartphones krijg je de tegels te zien.

Voordeel is dat Microsoft dan nog maar één besturingssysteem hoeft te maken dat in de basis hetzelfde werkt op alle apparaten (behalve dat de interface anders zal zijn). En een voordeel daarvan is op zijn beurt dat ontwikkelaars apps/programma's kunnen maken die werken op pc, tablet en smartphone (zodat ze niet drie losse apps hoeven te creëren). De populariteit van Windows op de desktop zou er dan voor kunnen zorgen dat Windows Phone zijn achterstand op Android en iOS inhaalt doordat er snel veel meer apps beschikbaar komen die uitwisselbaar zijn voor vaste pc's en mobiele apparaten.

Klinkt allemaal als een goed idee, dit universele Windows. Het is overigens een concept dat we al eens eerder gehoord hebben: Ubuntu-maker Canonical is al enige jaren bezig met één universeel besturingssysteem voor zowel computers, tablets als laptops.

Een publieke proefversie van Windows 9 moet in het najaar verschijnen.

Deel dit artikel: 

Reacties

...dit universele Windows....Eenheidsworst kan je dat noemen. Of je nu Windows 9 (8)op een PC zet in China, Rusland, US, of Jakamaka, de setup-DVD is overal hetzelfde.

Hebben ze eindelijk het licht gezien bij Microsoft.
Als zij dit systeem ook nog eens gratis maken zodat het gewoon toegankelijk is voor iedereen (Incl. Office) dan zal er ook minder gehackt en gekraakt worden. (Denk ik.)

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oo_tenrijk