Ubuntu 13.04 beta met nieuwe iconen, visuele verfraaiingen, sync-menu en meer

Van gratis Windows-alternatief Ubuntu is vorige week de eerste (en enige) beta-versie vrijgegeven, voordat 25 april de definitieve uitgave verschijnt. En er valt weer veel nieuws te begroeten.

Ubuntu kwam de laatste maanden veel in het nieuws doordat de Linux-distributie ook mobiele varianten van zijn besturingssysteem wil gaan uitbrengen voor smartphones en tablets. Hiermee positioneert moederbedrijf Canonical zich als concurrent voor Android, iOS, BlackBerry en Windows Phone.

Interessant is dat Canonical Ubuntu zo gaat aanpassen dat het basissysteem hetzelfde zal worden voor desktop, tablet en smartphone. Ook apps zullen daardoor makkelijker uitwisselbaar moeten zijn tussen de verschillende apparaten.

Om dit te bewerkstelligen is Ubuntu een eigen display server, genaamd Mir, aan het maken die het aloude X.Org (waar de meeste Linux-distributies nog gebruik van maken) zal moeten vervangen. Ook zullen de standaard-apps voor Ubuntu gebouwd gaan worden in QT/QML, net als de volgende versie van de Unity-interface: Unity Next.

Al deze aankondigingen van Canonical over zijn besturingssysteem Ubuntu hebben de nodige stof doen opwaaien in de open source wereld. In ieder geval getuigen de plannen van zeer grote ambities en kijken veel liefhebbers reikhalzend uit naar de eerste tablets en telefoons met Ubuntu.

Naast al dit 'mobiele geweld' zou je bijna vergeten dat de gewone desktop-versie van Ubuntu ook nog bestaat en dat eind deze maand Ubuntu 13.04 uitkomt. Raring Ringtail, zoals de codenaam is, bevat weer diverse interessante vernieuwingen.

De beta van vorige week toont na het opstarten gelijk enkele in het oog springende veranderingen.


Ubuntu 13.04 bureaublad met nieuwe iconen (klik voor groter)

Zo zijn de iconen geheel vernieuwd van zoekfunctie Dash (1), bestandsbeheerder Nautilus (2), het Software Centrum (3) en de Software Updater (4). Ook is ervoor gekozen om standaard een knop te hebben om het bureaublad te tonen (5) in plaats van een knop voor de vier werkbladen. Dit laatste valt natuurlijk wel te wijzigen in de instellingen. Aan de systeembalk rechtsboven is een synchronisatiemenu (6) toegevoegd.

Dit zogeheten syncmenu is voor de geïntegreerde clouddienst Ubuntu One (met 5 GB gratis opslag). Hier kun je je bestanden bekijken, delen met anderen en recente bestandsoverdrachten zien. Eveneens is in de systeembalk nu een Bluetooth-menu zichtbaar (als je Bluetooth op je computer hebt - wat bij onze test-pc niet het geval was).

Verder zitten in de Unity interface en de zoekfunctie Dash (Ubuntu-logo linksboven) weer veel visuele verfraaiingen. Zo zijn de achtergronden van de iconen in de zijbalk nu transparant als ze inactief zijn en krijgen ze pas een achtergrondkleur als ze actief zijn.

Rechtsklikken op de iconen in de zijbalk geeft de mogelijkheid om te wisselen tussen de vensters die een applicatie open heeft staan - waarbij het actieve venster met een stip gemarkeerd is (zie afbeelding). En bij het afsluiten van je pc krijg je ook nieuwe, in onze optiek zeer geslaagde, dialoogvensters te zien.

De bureaublad-achtergrond is eveneens weer licht aangepast. Voor mensen die het paars en oranje niet kunnen uitstaan is er natuurlijk veel keuze om een andere achtergrond in te stellen onder Systeeminstellingen | Uiterlijk. Je kunt diverse wallpapers instellen en als je kiest voor de achtergronden waar een klokje bijstaat dan krijg je gedurende de dag wisselende afbeeldingen te zien.


Wisselende bureaubladachtergronden instellen

Onder de motorkap zijn veranderingen doorgevoerd aan de prestaties en stabiliteit van de Unity-interface, die hierdoor sneller is en minder last van crashes moet hebben. Unity 7 kent bovendien de mogelijkheid om actieve applicaties in de zijbalk (launcher) te selecteren door met je muiswiel te draaien. Zo hoef je niet eens te klikken om te wisselen tussen applicaties.

Meegeleverd met Ubuntu 13.04 worden onder andere Firefox 20, LibreOffice 4.0, Nautilus 3.6.3 en een vernieuwde Software Updater die nu ook icoontjes van de bij te werken software vertoont.

Gevorderden kunnen de nieuwe Ubuntu al uitproberen door het iso-bestand te downloaden en met een dvd of usb-stick te installeren. Het installatie-bestand past niet meer op cd. Als je Ubuntu 12.10 gebruikt kun je upgraden door Alt F2 te klikken en dan update-manager -d in te typen. Maar let op: beta-software bevat fouten die voor crashes - en soms zelfs gegevensverlies - kunnen zorgen!

Download Ubuntu 13.04 beta (voor gevorderden!)
Download de huidige, stabiele Ubuntu 12.10 of 12.04 LTS

Wat vind je van de beta van Ubuntu 13.04? Laat het in de reacties weten!

Deel dit artikel: 

Reacties

Ubuntu werkt weer perfect!!! Uitermate tevreden !

Ik heb het onlangs op een USB-stick gezet (zie uitleg op ubuntu.com) en gestart, werkte meteen prima op m'n Acer Aspire V5-171. (mooi laptopje voor een schappelijke prijs!). Alles werkt gewoon goed. Wifi, geluid... prima.
Voor de Fn-toetsen moest ik 1 tekstbestandje een regel toevoegen, vind je wel in Google. Stelde niks voor. Dus Fn (voor geluid, helderheid enzo) werkt ook. Vanuit slaapstand is ie in 1 seconde weer actief. Lekker snel!

de dag dat ik adobe photoshop, lightroom en de rest van de familie mooi kan draaien op Ubuntu, zal ik 2 seconden later deze downloaden en installeren

Heb 'm getest door op een usbstick te zetten & een via een live sessie niet met wubbie want dat ondersteunt die niet meer.
Maar tijdens de live cheese geïnstalleerd en toen werd m'n microsoft webcam niet meer herkent. hopelijk wordt dat weer gefixt met updates.
Bovendien ging m'n ventilator koelsysteem als een gek tekeer
dus ik denk dat ik maar linuxmint met mate ga gebruiken.

groetjes

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
_voorkust