Gebruik jij programma's om Windows te tweaken?

We hebben net een nieuwe download-categorie aan GratisSoftware.nl toegevoegd: Windows tweaks en reparatie. Allerlei handige software om Windows aan te passen en daarmee sneller, veiliger of handiger te maken. Ook kun je met sommige (Tweaking.com Windows Repair) defecte of zeer trage Windows-installaties en -onderdelen repareren.

Onze vraag is:
Gebruik jij tweak-programma's om Windows aan te passen?

In de reacties horen we graag welke tweak-programma's je gebruikt en waarom die zo goed zijn!

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik ga niets in Windows veranderen. Zoals ik in een ander artikel al zei: Mijn PC is gestraald, waardoor ik alleen C Cleaner als opschoon programma gebruik. De programma's om Windows te 'tweaken' maken Windows meestal alleen maar kapot. Er af halen dus, en alleen maar de 'tweak' programma's van je systeem gebruiken. Dit advies geldt voor IEDERE bezoeker die dit leest. (Reacties hoef ik niet, ik probeer alleen mijn ervaringen te delen.)

Als je er weinig verstand van hebt is het verstandig om geen opschoners en tweaking programma's te gebruiken. Misschien alleen ccleaner en GIGATweaker voor de onervaren gebruikers. Al moet je met GIGATweaker er wel opletten wat je aanpast.

Ik gebruik zelf altijd Ashampoo WinOptimizer 11 = https://www.ashampoo.com/...
Veel handige tools ook. Maar qua defragmentatie, formattering en partities etc. gebruik ik gratis Puran Defrag en Active@ Partition Manager.
Maar qua tweaking gebruik ik grotendeels ook alleen maar de AntiSpy functie via WinOptimizer. Zeer nice en simpel te gebruiken voor het instellen van privacy.
Via win7 firewall heb ik handmatig ielowutil.exe en iexplore.exe(internet explorer processen) geblokkeerd (zowel binnenkomende als uitgaande regels).
Geen IE nodig, gebruik toch chromium en pale moon.
Voor winxp pro black edition (wel met 2019 update support) gebruik ik panda free antivirus in combo met Winpatrol plus, Agnitum Outpost Firewall PRO, xp-AntiSpy, WinOptimizer en http://www.softpedia.com/... + AdwCleaner.
xp-AntiSpy en WinOptimizer zijn door mij dus puur gebruikt voor privacy tweaking en cleaning. Een Firewall en opschoonprogramma vergt vaak ook wat tweaken.
Maar echt performance/visual tweaking doe ik niet meer aan.
Voor zeer snelle pc's is het in ieder geval niet nodig.
Visuele tweaks had ik in het verleden ook gedaan en het systeem werd vaak erg instabiel. Wel sneller, maar wel instabiel. Daarnaast je met sommige visuele tweaks dat bepaalde 64-bit applicaties niet meer werken. Is natuurlijk een kwestie van goed tweaken.

Bij een bekende had ik Tweaking.com Windows Repair uitgevoerd. (had uiteraard niet alle opties ingeschakeld en had het naar eigen smaak ingesteld)
Hij had wat UAC en andere problemen en Tweaking.com Windows Repair had het opgelost.
Maar had blijkbaar een optie geselecteerd en gefixed die er voor zorgde dat de Administrator Privileges niet meer aanwezig waren bij bepaalde programma's.
Maar het werkt nu verder wel weer prima, al zijn de admin icoontjes nog steeds niet zichtbaar.
De register backup/herstel opties in Tweaking.com programma's veroorzaken bij mij trouwens altijd BSOD. Daarom altijd handig om een systeem herstel of backup te maken.
Een programma als AOMEI Backupper Standaard is daarom ook erg handig.

Voor de laptop gebruik ik trouwens ook een programma genaamd Process Lasso Pro en dat is in feite een soort van tweaking programma voor processen en processor cores.

Gebruik voornamelijk allerhande software ervoor of pas het handmatig aan.
Het wisselt nogal wat ik gebruik maar TuneUp Utilities heb ik gebruikt op Windows XP tot versie 2013.

Hier op Windows 8.1 doe ik het meeste handmatig en eigenlijk mag je Stardock Start8 ook wel een soort van Tweakprogramma noemen, aangezien je er terug een startknop, menu en andere mogelijkheden mee hebt.

Daarnaast heb ik hier ook Windows 8 Manager staan, maar echt gebruikt heb ik het nog niet.
Het geklooi met internet instellingen laat ik zoveel mogelijk, meestal krijg je massa's problemen in plaats dat het er op vooruit gaat.

Ik heb deze week het programma Tweaking.com Windows Repair gebruikt, daarna werkte het zoekprogramma niet meer. Meteen verwijderd en via systeemherstel alles weer op orde gekregen.

Uit ervaring weet ik dat tweaksoftware meer schade kunnen aanrichten ( in verband met pc en internet snelheid ). Beter op zoek gaan naar bewezen, goed werkende register aanpassingen.

Gebruik, zo nu en dan, GIGATweaker

Ik pas alles handmatig aan, bijv. overbodige opstartprogramma's en dito Windows Services.
De eerste via Winpatrol, de laatste via
http://www.blackviper.com...
Alleen daarmee al valt een behoorlijke snelheidswinst (minder CPU belasting) te behalen.
Ik zag m.b.v. tweaking programma's eigenlijk nog nooit een substantiële snelheidswinst.
Tweaking.com Windows Repair houd ik op reserve voor het geval dat.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
griekenl_nd