Upgrade naar Windows 10 1909: problemen & oplossingen

De 'November 2019 Update' of Onderdelenupdate naar Windows 10, versie 1909 is vanaf 12 november 2019 officieel te downloaden.

Aangezien deze halfjaarlijkse upgrade minder ingrijpend is dan voorgaande 'onderdelenupdates' (in feite worden alleen nieuwe functies geactiveerd die al met versie 1903 meegeleverd werden, maar nog uitgeschakeld stonden) verwachten we minder problemen met deze uitgave.

Maar toch zijn er al weer enkele problemen opgedoken. We bespreken deze problemen tijdens of na de upgrade en mogelijke oplossingen. En we zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

In de reacties horen we graag de problemen waar je tegenaan loopt bij de upgrade naar Windows 10 1909. Bijvoorbeeld problemen met drivers, randapparatuur, audio/video, software etc. Ook oplossingen voor problemen, haperende installaties en foutmeldingen en foutcodes horen we graag en zullen we de komende weken gaan vermelden in dit artikel - dat steeds uitgebreid zal worden met nieuwe informatie.

Problemen en oplossingen upgrade naar Windows 10 1909

1. Wacht tot de update automatisch wordt aangeboden via Windows Update

Het is natuurlijk leuk om snel de nieuwste Windows 10 versie handmatig te downloaden en installeren, maar even wachten tot de Onderdelenupdate naar Windows 10 versie 1909 automatisch wordt aangeboden via Windows Update is vaak beter en kan problemen voorkomen (zoals afgebroken installaties of hardware- en software-problemen).

2. Verwijder virusscanner tijdelijk of werk bij naar de laatste versie (Avast/AVG)

Het is nog altijd aan te raden om anti-virus en andere beveiligingssoftware - tijdelijk - te deïnstalleren voordat je begint aan het upgrade-proces.

Oudere versies AVG en Avast (19.5) blokkeren update

Microsoft meldt dat oudere versies van AVG en Avast (19.5 of eerder) voor problemen zorgen en niet meer compatibel zijn met Windows 10 versie 1909 en 1903. Je moet AVG/Avast dan eerst verwijderen voordat je kunt upgraden (en later de nieuwste versie installeren).

3. Ontkoppel externe hardware

Ontkoppel niet-essentiële externe hardware, zoals usb sticks, printers, speakers, microfoons, docks, scanners, camera's etc. Dit kan veel problemen voorkomen.

Je muis, toetsenbord en beeldscherm moet natuurlijk wel aangesloten blijven.

4. Checks die Microsoft aanbeveelt

Voordat je de upgrade doet is het handig - om problemen te voorkomen of als je deze ondervindt bij een upgrade-poging - om de volgende tips van Microsoft in acht te nemen:
- Check je C: schijf op fouten (rechtsklik in Verkenner op Je C: schijf kies Eigenschappen | tabblad Extra | Foutcontrole - Controleren)
- Draai de Windows Update probleemoplosser

Problemen na upgrade

1. Wifi-verbinding die af en toe wegvalt (Qualcomm)

Met sommige verouderde Qualcomm wifi-drivers valt de wifi-verbinding soms weg. Updaten van je wifi-stuurprogramma van Qualcomm moet het probleem verhelpen.

2. Bluetooth-apparaten die niet herkend/ontdekt worden (Realtek)

Als je een Realtek bluetooth-adapter hebt dan kan het zijn dat bepaalde bluetooth apparaten niet herkend worden. Updaten van de driver moet dit oplossen.

3. Zoeken in Windows Verkenner werkt niet goed

AskWoody meldt dat er veel klachten zijn over de zoekfunctie en het zoekvak in Windows Verkenner dat niet goed werkt.

Lijst van Microsoft met problemen die Windows 1909 heeft met bepaalde hardware

Microsoft houdt zelf een lijst bij met problemen van bepaalde hardware (en software) met Windows 10 1909. Lees hier alle issues.

Opgeloste issues

Hier kun je problemen zien die Microsoft opgelost heeft. Een blokkade van je pc voor de upgrade kan hierdoor opgeheven worden.

Dit artikel wordt uitgebreid met nieuwe problemen en oplossingen. Wij horen graag je ervaringen hieronder in de reacties!

Peiling

Onze vraag is:
Hoe verloopt de upgrade naar Windows 10 versie 1909 (November 2019 Update) bij jou?

Reacties

Pas na twee weken begonnen de problemen. Computer crashte bij opstarten Chrome en dit meerdere malen. Systeemherstel lukte niet omdat de vorige toestanden verdwenen waren. Terug naar een vorige versie lukte niet omdat die ook verdwenen waren. Uiteindelijk BSD (Blue Screen of Death).Windows herstellen lukte ook niet meer omdat er geen Windowsinstallatie werd gevonden. Windows dus opnieuw op computer moeten zetten

De meegeleverde versie fabrieksversie van windows 10 home 64 bit is de enige versie die goed werkt met een HP desktop

SchoonePC video:Oplossingen voor 11 computerproblemen
https://www.youtube.com/w...

Ik heb de 1909 geïnstalleerd, maar nu zijn mijn netwerken niet meer zichtbaar, hoe kan ik dat oplossen?

Ik heb de installatie teruggedraaid toen bleek dat ik in de nieuwe versie mijn touchpad (Dell Latitude E6540) niet meer kon gebruiken om te scrollen. Aangezien ik geen muis wil gebruiken, was dit voor mij niet acceptabel.

De update naar 1909 duurde lang maar ging goed op mijn oude computer. Nu heb ik een nieuwe computer waar versie 1909 al op aanwezig was. Windows 10 Home editie. De meeste programma's kon ik weer op de nieuwe PC installeren alleen mijn stamboom programma Haza21 laat zich niet installeren. Halverwege het opstarten blijft de computer hangen met de mededeling: Haza Kernel reageert niet. Samen met de helpdesk geprobeerd een oplossing te vinden maar tot nu toe niet gelukt.

Update aangeboden gekregen maar blijft helaas mislukken. Aan de hardware ligt het niet maar waar dan wel is nog onbekend

op 2 PC's voorheen Windows7 nu W10 1909 versie zijn er problemen met o.a. touchpad en toetsenbord, het touchpad moet telkens handmatig weer ingesteld worden via muis extra opties en op JA gezet worden, het toetsenbord reageert erg traag en slaat tijdens typen op beide PC's veelvuldig letters over, vervelend dus. Na elke update moet ik zelf nog meerdere malen de PC opnieuw herstarten voordat ik er weer fatsoenlijk mee kan werken, drivers etc. moeten handmatig telkens via Intel Driver & Support Website weer bijgewerkt worden enz. Al met al, na elke update een enorme klus om je PC weer enigszins goed werkend te krijgen.

Vannacht heeft Windows op mijn pc automatisch de upgrade gedaan naar versie 1909 (was versie 1903) Vanmorgen kon ik mij niet meer aanmelden bij mijn account. Ook niet na een paar keer opnieuw opstarten. Ik wilde daarna via Windows update de installatie van de update naar 1909 ongedaan maken, maar dat kon niet omdat ik niet aangemeld was bij mijn account. Er was toen nog maar 1 oplossing, en ik heb de laatste backup van mijn systeem weer terug gezet, waarna alles weer naar behoren werkte. maar windows update begon meteen weer naar updates te zoeken, en dat heb ik gelukkig weten te voorkomen door update's uit te stellen tot 19-02-2020.
Ik denk dat ik daarna de update's weer moet onderbreken, want ik vrees dat ik de update naar 1909 weer binnen ga krijgen.

De update 1909 blijft bij 99% hangen.

Hetzelfde probleem nu al twee keren. Nu bezig voor de derde keer. Wat een tijd- en energieverlies.

Ik heb op 2 pcs (voomalig windows 7 en voormalig windows 8) via windows update vs 1909 binnengehaald. Dat ging goed, maar nu werkt bij allebei usb 3.0 niet goed of helemaal niet. is er een oplossing?

De update is gelukt maar bij het heropstarten krijg ik een blauw scherm met Cyberlink erin. Als ik dan op volgende klik geeft hij een foutkode dat er iets veranderd is ( heb ondertussen een SSD gestoken als C-schijf, was een SSD m.2 )en kan ik alleen opnieuw opstarten of afzetten. Herstelschijf gaat niet omdat hij in het BIOS geen USB of DVD-speler ziet. Ben nu terug bezig met de oude m.2 (=trager). Al dat overzetwerk bijna voor niets geweest.

Na het installeren bij ongeveer 80% breekt de installatie af met de melding:
Onderdelenupdate naar windows 10 versie 1909 - Fout Oxc 1900223

Perfecte update naar 1909.....alleen daarna!
Niet altijd maar 3 op de 10 keer krijg ik te lezen dat Windows is gestopt door een STOPCODE. Nu heb ik daar wel al het een en ander over gelezen, alleen je mag er toch van uitgaan dat je al die instellingen niet hoeft aan te gaan passen omdat Windows 10/-microsoft zijn zaakjes niet voor elkaar heeft.

Precies hetzelfde bij mij. Na installatie krijg ik CRITICAL STOPCODE te zien. Updates verwijderd en loopt het weer zoals vanouds. Kortom, enorm frustrerend.

Na elke update kan de computer terug naar de winkel.
Absoluut verschrikkelijk windows 10. instabiel veel zaken als dvd enz werken niet meer video kaart volgt niet meer. en ga zo maar door. De laatste goede windows versie was XP. daarna absoluut verschrikkelijk.

Ik word altijd verdrietig als ik zo'n reactie lees; het hoeft niet zo te zijn met windows 10, hoop dat er door een deskundige bij die winkel mee gekeken en goed geadviseerd wordt. Ik vind windows 10 veel beter dan Xp en zelfs windows 7. Top.

Heb via Rufus de Windows insider preview 18363 via USB-stick, schoon geïnstalleerd. Draait als een malle, geef fouten of problemen ondervonden. Wel van te voren "secure boot" uitzetten in de BIOS/UEFI anders valt er niet van een USB apparaat op te starten.

met windows creation tool heb je geen programmas van derde zoals rufus meer nodig, tooltje downloaden usb in de computer en het tooltje doet het werk en maakt een perfecte opstart/recovery usb

Op een oudere laptop met Celeron 530 processor en slechts 2Gb Ram geheugen wilde de 1909 onderdelen update niet lukken. Er uiteindelijk voor gekozen de mediacreation tool te gebruiken, een installatie gedaan zonder iets te behouden: uitkomst een schone 1909 versie. Wat bijzonder was is dat dezelfde processor nu een Celeron 540 zou zijn, met een iets hogere snelheid in Ghz. De laptop draait de versie windows 10 zonder problemen.

Bij mij blijft de installatie hangen in de status: Bezig met voorbereiden - 3%. Ik was al blij dat hij begon, eerder was ie een half uur aan het zoeken naar updates.

Na de update werkte de rekenprormma van het bridgeprogramma niet meer. Na 9 december 2019 schijnt er een nieuwe update te komen.

Ik heb alle genoemde manieren al uitgeprobeerd, zowel via win update als de assistant en de media creation tool. Op elke manier uiteindelijk vlekkeloos resultaat. Vooral de hardware van het systeem, de soms magere processor of beperkte ram geheugen waren van invloed op de snelheid en natuurlijk hoe ver de updates achter liepen. Ook geen instellingen aangepast. Alleen bij een compleet schone installatie werd er een hoeveelheid GB's extra gebruikt door de windows installatie.

Het icoontje van Windows Defender is weggebleven. Microsoft heeft mijn systeem gecontroleerd en opnieuw laten downloaden. Zonder positief effect. Ik ben mijn Icoontje (schildje) op mijn desktop kwijt

Ocharme toch

Ik heb het ISO bestand via media-creation-tool gedownload en een dvd gebrand. Daarmee heb ik een schone installatie gedaan en alles werkt foutloos.

Geachte redactie,
Na installatie 1909 via Windows Update is de spotlight functie gestopt met het wisselen van foto's op het vergrendelingsscherm.Kan u ons vertellen of én hoe dit eventueel ken opgelost worden?

Beste Jan Van den Hove ,

Wat heeft u bij vergrendelscherm staan , Is dit Windows spotlight ?
Als ik bij achtergrond dit verander naar afbeeldingen kan ik iedere afbeelding plaatsen .

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wit-rusl_nd