Upgrade naar Windows 11 2022 Update (22H2): problemen & oplossingen

De jaarlijkse Onderdelenupdate naar Windows 11 2022 Update (versie 22H2) is vanaf 20 september 2022 officieel te downloaden. Via Windows Update binnenhalen is de aanbevolen methode.

Door de vele combinaties van hardware en software die mogelijk zijn zullen sommige mensen toch tegen problemen aanlopen als ze de upgrade doen naar versie 22H2 van Windows 11. Wij bespreken deze problemen tijdens of na de upgrade en mogelijke oplossingen.

In de reacties horen we graag eventuele problemen met drivers, randapparatuur, audio/video, software etc. Ook oplossingen voor zwarte of blauwe schermen, haperende installaties en foutmeldingen en foutcodes zullen we melden in dit artikel.

Tips bij upgraden Windows

A. Problemen voorkomen bij upgrade naar Windows 11 2022 Update (22H2)

1. Wacht tot de update automatisch wordt aangeboden via Windows Update

Even wachten tot de Onderdelenupdate naar Windows 11 2022 Update (versie 22H2) automatisch wordt aangeboden via Windows Update is vaak beter en kan problemen (zoals afgebroken installaties of hardware- en software-problemen) voorkomen. De eerste weken of maanden zal Microsoft namelijk veelvoorkomende problemen oplossen.

2. Verwijder virusscanner tijdelijk

Het is nog altijd aan te raden om anti-virus en andere beveiligingssoftware van derden - tijdelijk - te deïnstalleren voordat je begint aan het upgrade-proces. Na de upgrade kun je deze weer installeren.

3. Ontkoppel externe hardware

Ontkoppel voor de upgrade niet-essentiële externe hardware, zoals usb sticks, printers, luidsprekertjes, microfoons, docks, scanners, camera's etc. Dit kan veel problemen voorkomen.

Je muis, toetsenbord en beeldscherm moet natuurlijk wel aangesloten blijven.

4. Controles die Microsoft aanbeveelt

Voordat je de upgrade doet is het handig om de volgende tips van Microsoft in acht te nemen:

B. Problemen na upgrade

1. Lijst met problemen die Windows 11 22H2 heeft met bepaalde hardware

Microsoft houdt zelf een lijst bij met problemen van bepaalde hardware (en software) met Windows 11 2022 Update (22H2). Lees hier alle issues.

  • Problemen met Intel Smart Sound Technology drivers. Je kunt een Blue Screen of Death (BSOD) krijgen op apparaten met deze Intel SST Audio Controller driver. Na het updaten van deze driver is het wel mogelijk om te upgraden naar de nieuwste versie van Windows 11.
  • Prestatieproblemen in games op apparaten met NVIDIA grafische kaarten worden gemeld. Microsoft heeft dit probleem nog niet bevestigd.
  • Problemen met printers die Microsoft IPP Class Driver of Universal Print Class Driver als stuurprogramma hebben. Je kunt daardoor mogelijk niet printer specifieke kenmerken zoals kleur, tweezijdig printen, papiergrootte of resoluties hoger dan 300x300dp gebruiken

Als een van de genoemde problemen zich kunnen voordoen op jouw pc dan krijg je de upgrade niet via Windows Update aangeboden (je pc staat dan op de blokkeerlijst totdat Microsoft het probleem verholpen heeft).

2. Opgeloste issues

Hier kun je problemen zien die Microsoft opgelost heeft. Een blokkade van je pc voor de upgrade kan hierdoor opgeheven worden.

Dit artikel wordt uitgebreid met nieuwe problemen en oplossingen. Wij horen graag je ervaringen hieronder in de reacties!

Peiling

Onze vraag is:

Hoe verloopt de upgrade naar Windows 11 versie 22H2 (2022 Update) bij jou?

Reacties

Na installatie via update W 11 22H2 is de mail app veranderd in gedeeltelijk Engelse taal.

Vandaag via update windows 11 22H2 geïnstalleerd maar nu verschijnt de Mail app half in het nederlands en half in het engels.

Vandaag geïnstalleerd. Installatie ging vlot. Moest daarna mijn geluidsinstellingen opnieuw instellen en opnieuw inloggen bij Adobe toen ik Lightroom opende.

Duss...
Ik strarte mijn laptop op en ik zie dat de 2h22 update klaar staat.
Dus ik wil m instaleren, na n paar seconden zegt hij probeer opnieuw.
en daarna verdwijnt de hele update gewoon.

In no time was de upgrade gedaan. Geen problemen. Werkt uitstekend. Lof voor de gebroeders W.

Windows 11 22H2 binnengehaald via Windows Update. Werkt als een trein. Helaas werkt de registerhack om het "oude" lint van Verkenner terug te helen niet meer....

Update opgehaald en zonder problemen geïnstalleerd. Ging ook snel, maar ik vind het vervelend dat ik al mijn instellingen (zoals die voor mijn geluidskaart) weer langs moet lopen omdat die gewijzigd waren. Is wat werk, maar niet echt een probleem. Wat ik wel walgelijk vind is dat ik mijn taakbalk nu ook niet eens meer met een ingreep in het register bovenin het scherm kan zetten. Kon bij de vorige Win 11 versie nog wel. Ik denk dat MS het leuk vind haar gebruikers te pesten, want er is geen enkele goede reden te bedenken waarom we zelf niet mogen uitmaken waar die balk staat... BAH !!!!!!!

Altijd nieuwsgierig naar nieuwe functies. Probleemloos opgehaald en binnen kwartier geinstalleerd. Nog geen problemen tegengekomen, alles werkt goed tot nu toe.

Vorige week geïnstalleerd nog geen problemen tegengekomen. Het installeren duurde wel 4 uur. Is dat niet lang?

Ja dat is heel lang, bij mij ongeveer een halfuurtje.

Deze morgen kwam die automatisch binnen en heb de update geinstalleerd, voorlopig merk ik geen problemen.

Kreeg vanmorgen de update 22H2 aangeboden via automatische updates, een week na verschijning er van, valt dus best wel mee. Update zelf verliep soepel, geen enkel probleem. Wel had ik deze keer een extra harde schijf en een losse CD/DVD writer los gekoppeld, voor de zekerheid. Alles lijkt het goed te doen. Voor de zekerheid wel even wat instellingen nalopen omdat sommige zaken automatisch zijn aangepast zoals de persoonlijke instellingen van het scherm. Kreeg ook de melding dat mijn Realtek A2DP driver is verwijderd, dus die moet ik wel even opnieuw downloaden. Niks ergs dus.

Update naar 22h2 werkt perfect op 1 ding na...
Mijn extra harde schijven en partities zijn spoorloos. Ook na driver update niets te vinden.
Toch maar een backroll uitgevoerd.... en ja hoor daar waren mijn scijven en partities weer.
Maar wat nu.... Nog een keer proberen op goed geluk of wachten op een betere geupdate versie...
Ik weet het niet

Gewoon nog een keer installeren.
Als de externe harde schijven nu nog steeds niet zichtbaar zijn dan in schijfbeheer (Windowstoets+X en in het menu "schijfbeheer" kiezen) deze schijven een driveletter toekennen.

Hoe krijg ik meer ruimte tussen de pictogrammen op het bureau blad verticaal in Windows 11.

Dat kan met een Windows tweaker. Bijvoorbeeld: https://winaerotweaker.co...

Na installatie scroll naar "Advanced Appearance Settings" --> Icons en de rest wijst zich vanzelf.

Dat is niet wat ik bedoel het is de afstand tussen de rijen van de icoons verticaal?

Als je de waarde van vertical spacing verhoogt, wordt de afstand tussen de icons groter. Lijkt me toch precies wat je bedoelt.

2. Opgeloste issues
Hier kun je problemen zien die Microsoft opgelost heeft. Een blokkade van je pc voor de upgrade kan hierdoor opgeheven worden.

GEEN dus. het staat er letterlijk.

afbeelding van redactie

Versie 22H2 van Windows 11 is ook pas drie dagen uit. Geef Microsoft even de tijd ;-)

Sorry maar daar ben ik het niet mee eens, ze hebben daar tijd genoeg in gestoken, insiders hebben enorm veel tijd gehad, extern kreeg MS ook veel bijval. Bovendien hebben ze enorm veel processors achterwege gelaten, hun werkterrein werd hier nog makkelijker door. Als je dergelijk besturingssysteem op de markt gooit mag je verwachten dat het vlekkeloos werkt, gelukkig werken de kerncentrales niet op Windows 10 en 11.

Die kerncentrales werken dan nog op Windows XP? Wat een gerust stellende gedachte! :-)

Kerncentrales worden goed beschermd ;)
https://tweakers.net/nieu...
Eén van de hardware eisen is een 64 bit systeem en dan moet je XP professionalx64 als basis gehad hebben:
https://nl.wikipedia.org/...

Ik kon Windows 11 zogezegd niet installeren maar met de usb via de bios wel, alles vlekkeloos.
Behalve 22H2 hij wou niet installeren. Op de zelfde manier dus via de bios en de usb. De installatie start, alles werkt, alle drivers aanwezig ... ikke blij. Tot ik de laptop uitschakel en na een uurtje opnieuw wil gebruiken, gaar niet verder dan een blauw verlicht scherm en reageert op niets geraak niet in bios ect.

Intel Atom® x5-Z8350 Processor / trusted platform module 2.0

Kijk even met een ander apparaat op internet welke toets (of combinatie van) je in moet drukken om in de bios te kunnen met die specifieke laptop.
Bios zit voor Windows, dus dat blauwe scherm van Windows maakt niet uit, dat is na de bios (post)

Reageert op niets, geen enkele combinatie : niets. Ik geraak zelfs niet in de bios. Alle combinaties ( zijn mij bekend ) : reageert op niets. Heb de batterij er al uit gegooid en op net laten draaien, gaat niet verder dan een mooi blauw licht.

Beetje technisch?
Accu loskoppelen, adapter niet aangesloten.

Maak de laptop open, unplug de bios batterij (evt tegelijkertijd vervangen voor nieuwe) druk de aanknop een seconde of 5 in, en sluit de plus en min van de batterij connector kort (bijv met schroevendraaiertje)

Monteer nu nieuwe batterij, sluit accu weer aan schroef laptop dicht, sluit adapter aan en start laptop op.

Kun je nu wel in bios?

Na het binnen halen van de update , kan ik niet meer inloggen met mij identiteitskaart bij de staats diensten ,

Grt DD

Dat is normaal, gewoon de software verwijderen opnieuw opstarten en herinstalleren.

Heb ik tot 2x gedaan maar het gaat nog altijd niet .

Grt DD

Probeer met Chrome ! Niet via Edge.

Blijkbaar problemen op computers met intel smart audio en Nvidia cards , dus beter maar een beetje langer wachten tot het deftig is.

Al bij de eerste versie van Windows 11 hoor. Voor Intel kan je hun programma downloaden en die installeert automatisch je drivers. Intel® Driver & Support Assistant en https://www.nvidia.com/en...
Windows zelf, MS dus gaat daar niet veel aan doen.

Wat een gehuilebalk is het weer zeg, Windows 11 is prima en bovenal, het kost mij niets nix nothing at all, isn't it great!

Ja, Windows 11 is prima en gratis, maar waarom noem je het "gehuilebalk" als iemand de voorkeur geeft aan Windows 10 of Linux die ook prima en gratis zijn?

afbeelding van Albert

Er wordt door de redactie om reacties gevraagd als mensen problemen hebben met deze update, de meeste mensen geven dat keurig en puntsgewijs aan.
Om dat gehuilebak te noemen getuigt niet van medegevoel.
Maar om jou kritiek even terug te kaatsen.
Windows is niet gratis, geen enkele versie. Je mag in veel gevallen gratis updaten, maar Windows heb je (of een ander) ooit voor betaald. Dat is in veel gevallen bij aanschaf van een laptop of samengestelde PC geweest.

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

What version of Windows is free?
Microsoft allows anyone to download Windows 10 for free and install it without a product key. It'll keep working for the foreseeable future, with only a few small cosmetic restrictions.20 jul. 2022

Mijn 4 jaar oude computer is niet geschikt voor windows 11, dus blijf ik lekker bij windows 10

Mijn oude Hp laptop uit 2015 werkt prima met Windows 11 ook zonder TPM.

Ik heb dat gedownload op een usb stick en in mijn computer gestoken en toen was er dus windows 11 op en alles ging goed maar ik weet wel niet hoe ik moet activeren want hij wil mijn sleutel van mijn windows xp niet accepteren het past niet in dat venster waar je die cijfers moet intoetsen. Ik ben ook mijn game kwijt The sims 1.0.... snik....

Ik neem aan dat jij een grap maakt karen, ja toch?

De sleutel van Windows XP is niet gelding voor Windows 11.

Ik dacht dat je die altijd kon gebruiken ofzo. Ik heb op het internet gekeken en dan kun je programma's doen die activeren maar dan krijg ik een virus ! Nu heb ik windows toch kunnen activeren met zo'n lijst serials van facebook ik probeerde er wel 20 ofzo denk ik en ja joepie zo plost activeerde het. Maar mijn Sims en hun familie, waar ik jàren aan werkte zijn weg ik vind ze in geen enkel mapje. Ik heb de cd er in gedaan maar het wil niet opstarten, het venster gaat open voor installatie en het lukt niet.

Ik snap hier niet veel van.

Ik neem dus aan dat je Windows 11 geprobeerd hebt over Windows XP te installeren? Dat gaat niet, dat kan alleen bij Windows 7,8 en 10.
Op een computer met Windows XP kan je alleen een schone installatie doen, maar dan wordt alles wat op de harde schijf staat gewist. Dus als je geen backup hebt, dan ben je Sims voorgoed kwijt.

Als Sims installeren niet gaat, dan is die niet geschikt voor Windows 11. Wat je kan doen is op je installatie CD van Sims het installatie bestand met de rechter muisknop aanklikken en dan in het menu "Compatibiteitsproblemen oplossen" kiezen. Je hebt een kleine kans dat het zo wel lukt.
 

Bedankt, de enige zinnige reactie. Ik heb ondertussen Windows 11 er met een licentie op staan. Online gekocht op de Store. Het was het me waard, want deze laptop is perfect. Het is een emotionele waarde... Je tip over The Sims ; hartstikke bedankt ! Het werkt !!! Ik had nog een back-up van mijn Sims - Familie en jippie !!! Mijn dag kan niet meer stuk. Dat een volwassen vrouw met de Sims speelt kan mij geen moer schelen. Ik amuseer me !

Graag gedaan en fijn dat het werkt! En wat met Sims spelen betreft heb je groot gelijk. Ik zou echt niet weten waarom je dat niet zou doen!

Windows XP ???
Ondersteund tot 2014 of zo, daarnaast gelet op de systeem vereisten vraag ik me af welke PC/laptop die recent genoeg is om W11 te draaien nog draait op XP ?????

Heel véél. XP voor bedrijven bijvoorbeeld. Vooral Amerikaanse. En als particulier zijn er laptops die wel ondersteund worden voor het draaien van Windows tegenover spiksplinternieuwe die Windows 11 helemaal niet kunnen draaien.

Als ik een schone install doe kan je niet meer offline account gebruiken. En in het begin is het Engels en dan Nederlands.

Dat kan je omzeilen door zogenaamd met je account in te loggen, maar dan geef je een fantasie e-mailadres en wachtwoord op. Vervolgens krijg je de mededeling dat er iets fout gaat en kan je op "Verder" drukken. Installatie gaat dan gewoon door.
Probleem opgelost! Foutje van Microsoft.

Ik weet dat je dit bij Windows 10 kunt omzeilen door door de computter van het internet af te halen. Bij de vraag of je verbinding wilt maken staat onderaan de mogelijkheid om aan te vinken " ik heb geen internet". Dan wordt er automatisch een lokaal account aangemaakt die je later weer verbind met internet.

Dat is helaas niet aanwezig tijdens de installatie van Windows 11

Als je de iso download via Microsoft is het nog 21H2 22000-1042 en niet de 22H2.

afbeelding van redactie

Nee hoor, onderaan deze pagina kunnen wij gewoon de 22H2 downloaden bij Microsoft.
https://www.microsoft.com...

Heb ik ook gedaan heb de 21H2

afbeelding van redactie

Oké, vreemd. Wij krijgen gewoon de 22H2 (klik op de afbeelding voor groter):

Ook ik krijg gewoon 22H2 versie:
https://postimg.cc/CZ9xm03Q
maar ik download W11 dan ook met een Windows 7 computer.
Zonder glasvezel verbinding zoals je kan zien.

Ook met een Linux computer kan je W11 gewoon downloaden dan krijg denk ik ook alle versies aangeboden.
https://postimg.cc/WDms6Z7h

Misschien dat MS voor het downloaden kan "zien" dat je W11-PC (nog) niet geschikt is voor deze nieuwe versie en ik heb ook iets gelezen over AMD processoren.
Maar daar moet de redactie alles over weten ;)

Het is gelukt nu bedankt.

Op 19 september m.b.v. UUP dump (https://uupdump.net/?lang...) een iso aangemaakt van Windows 11 Home 22H2 build 22621.521. Vervolgens een clean install uitgevoerd. Na installatie werden er bij een check (zie verder) toch een aantal systeembestanden gerepareerd. Draait vlekkeloos, maar heb niet alle nieuwe functies geprobeerd.
In het algemeen bij problemen, voer het volgende uit:
Start 'Opdrachtprompt' (cmd.exe) als administrator en voer de volgende commando's in onderstaande volgorde in:
1. DISM.exe /Online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore
2. DISM.exe /Online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup

Ontbrekende of beschadigde systeembestanden herstellen:
1. DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth
2. sfc /scannow

Succes allemaal!

afbeelding van redactie

Wat is het voordeel boven de ISO via Microsoft zelf downloaden (helemaal onderaan de pagina)?
https://www.microsoft.com...

Het voordeel was dat ik de iso een dag eerder had en zoals ik de iso wil hebben, dus niet met zowel de Home als de Pro versies maar alleen Home in het Nederlands. Er is niets mis met een al jaren als betrouwbaar bekend staande bron.

afbeelding van Albert

Wat is in hemelsnaam de reden om een ISO bestand van een andere bron te halen dan van Microsoft ?
Wie weet wat voor rotzooi je op je systeem krijgt.
Bij Linux doen ze dit wel, maar dan zijn er altijd 2 checks om te zien of de originele ISO nog steeds origineel is en niet besmet of op een andere manier aangepast.

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Techbench is allesbehalve rotzooi maar hevig geteste software. Wat je daar download is veiliger dan van de server ma MS. In 5 minuten mijn usb gedownload. Doe ik altijd via Techbench. Nog nooit problemen gehad.

Hier alleen deze update KB5017383 beschikbaar , nog geen onderdelen update.
Ik lees zelfs dat deze voor insiders is ,terwijl ik geen insider ben.
Installeren die update of niet ??? want die is optioneel bij mij  ...

afbeelding van redactie

KB5017383 is gewoon de maandelijkse preview update. Heel ongelukkig weer van Microsoft om die op dezelfde dag uit te brengen als de jaarlijkse grote update.

Preview updates zijn inderdaad optioneel. Je hoeft ze niet te installeren (soms zelfs beter van niet) omdat je de foutoplossingen ook bij de maandelijkse update van oktober krijgt meegeleverd, maar dan beter getest.

Dank u voor de aanbeveling en had die optionele update nog niet geinstalleerd,,,, ik wacht nog even op de onderdelen update, want het is een gefaseerde uitrol (lees uit voorzichtigheid van MS)

Alle updates dienen eerst verwerkt te zijn en daarna krijg je de 22H2 update pas aangeboden

Geloof er niets van, Optionele updates hoeft men niet te installeren !

https://www.windowslatest...

https://mspoweruser.com/m...

Windows 11 22H2 is (bij mij tenminste) niet met Rufus 3.20 te installeren op niet geschikte systemen.

21 september 2022:
Edit: het is met HDCleaner wel gelukt om voor niet geschikte systemen een goed werkende portable Windows 11 22H2 te maken op een externe SSD.

22 september 2022:
Edit: inmiddels met Rufus wel gelukt om Windows 11 22H2 op een niet geschikt systeem te installeren op een interne harddisk. Het blijkt dat installeren met Rufus niet gaat met VirtualBox. Dat lukt bij mij alleen als het over een Windows 10 versie gezet wordt. Maar nu ik het mij herinner was dat met 21H2 ook al zo.

afbeelding van redactie

Wist niet eens dat dat kon met HDCleaner

In de laatste versie van HDCleaner is deze optie toegevoegd. Toen ik dit met Windows 11 21H2 uitvoerde bleek tot mijn stomme verbazing dat het ook te gebruiken was bij niet ondersteunde computers. Blijkt dus ook te werken met Windows 11 22H2.

Draai al langer 22H2 insider uit het beta kanaal.
Vind het 1 grote flop heel dat Windows 11.
Veel kinderziektes al vanaf dag 1 als insider.
Er worden wel zaken opgelost, maar er komen ook telkens nieuwe fouten bij.

Een kleine greep aan fouten:
Taakbalk problemen
Focus werkt niet goed en loopt vast
Verkenner onlogische indeling
Vertaal fouten
Iconen kunnen vastpinnen, maar lostrekken werkt niet
Taakbalk gaat af en toe boven in beeld staan
Complete buroblad refresh nog niet opgelost
Configuratie onderdelen weer verandert
Overloop menu heet nu weer anders
Verkenner nieuwe functie thuis heet rechts gewoon snelle toegang
Alleen je drives zichtbaar en snelle toegang niet en vice versa
Meer opties menu irritatie

En zo kan ik nog wel even door gaan.

Bovendien kunnen veel mensen niet overstappen door de hardware eisen die gesteld worden.

Dat wordt nog wat als 12 uit gaat komen in 2024

Heb 1 computer op 22H2 insider, de officiële hoef ik niet.
Maar de rest van computers is terug naar 10
Dat werkt snel, foutloos maar bovenal
Stabiel

Zit te wachten op 12

Nu bezig met installeren via normale windows update.
Ben benieuwd

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
iv_orkust