Stel Startpage in als zoekmachine voor meer privacy

Ben je er zat van dat Google alles van je weet? Startpage is een Nederlandse privacyzoekmachine die gebruikmaakt van Google. Maar dan anoniem. Wij laten zien hoe je Startpage kunt instellen als standaard zoekmachine in Chrome, Firefox en Edge.

Startpage gebruikt gewoon de Google zoektechnologie, maar dan zonder gebruikersgegevens naar Google te sturen. Je zoekt dus via Google, maar dan anoniem (en zonder gepersonaliseerde zoekresultaten). Startpage betaalt Google voor het gebruik van de zoekresultaten, dus legaal is het ook. En Startpage verdient zelf zijn geld met het tonen van (niet-gepersonaliseerde) advertenties.

Mooi extraatje van Startpage is dat je websites in zoekresultaten ook kunt openen in een anonieme proxy. Klik daarvoor op Anonieme weergave bij een zoekresultaat. Nog meer privacy.

A. Stel Startpage in als zoekmachine in Chrome

1. Open Chrome en ga naar de webpagina van startpage.com (dit is belangrijk voor stap 2, anders verschijnt Startpage niet bij de zoekmachines) en klik met de rechtermuisknop in de adresbalk in Chrome

Ga naar Startpage


Klik rechts in de adresbalk en kies Zoekmachines bewerken

Laat het tabblad met startpage.com dus openstaan als je naar stap 2 gaat!

2. Je ziet Startpage nu bij de zoekmachines staan. Klik op de drie puntjes achter Startpage en kies Instellen als standaard

Nu heb je Startpage ingesteld als standaard zoekmachine in Google Chrome en kun je via de adresbalk zoeken met Startpage!

In op Chromium gebaseerde browsers zoals Opera gaat het instellen van Startpage iets anders. Ga in Opera naar deze pagina om de instructies te lezen.

B. Stel Startpage in als zoekmachine in Firefox

In Firefox kun je de Startpage addon downloaden en instellen als zoekmachine.

1. Ga met Firefox naar de Startpage addon pagina
2. Klik op Toevoegen aan Firefox


3. Ga naar drie streepjes menu rechtsboven in Firefox en kies Opties.

4. Kies in de Opties links voor Zoeken, scroll iets naar beneden en selecteer Startpage HTTPS uit de lijst bij Kies de standaardzoekmachine die u in de adresbalk en zoekbalk wilt gebruiken.

Nu kun je vanuit de adresbalk en zoekbalk zoeken met Startpage. En ook op de nieuw tabblad-pagina staat Startpage als zoekmachine ingesteld.

C. Stel Startpage in als zoekmachine in Edge

Ook in Microsofts browser kun je wisselen van de standaard Bing zoekmachine.

1. Open Edge en ga naar de webpagina startpage.com (dit is belangrijk voor stap 2, anders verschijnt Startpage niet bij de zoekmachines)

2. Klik op het drie puntjes menu rechts scroll naar beneden in het menu en kies Instellingen

3. Klik op Geavanceerd in het menu (vanaf Windows 10 1809) of scroll naar beneden in het menu en klik op Geavanceerd instellingen weergeven (Windows 10 1803)

4. Scroll naar beneden en klik onder Zoeken vanaf de adresbalk op Zoekmachine wijzigen.

4. Selecteer eerst Startpage en klik daarna op Als standaard instellen.

Nu kun je vanuit Edge zoeken met Startpage in plaats van Bing.

Reacties

Al een tijd gebruik ik Duck duck Go als startpagina in Safari of als zoekmachine. Wellicht heel dom maar als ik de app wil downloaden staat er bij Preferences een vraagteken. Ik kom dan, daarop klikkend, op allerlei extensies waar ik keuzes in moet maken. Hier raak ik het spoor steeds bijster en weet ik nog steeds niet of ik de app DDG gebruik of alleen de startpagina. Wie kan mij hierin helderheid verschaffen? Wie o wie kan mij helpen?

Link naar Startpage addon pagina voor Firefox werkt niet meer .
Deze werkt wel .
https://addons.mozilla.or...

Ik had Startpage al ingesteld in Firefox maar de methode van de redactie leek mij beter. Nu blijkt dat ik 3 versies heb ingesteld: Startpage (SSL), Startpage - Nederlands en Startpage.com - Nederlands. De laatste heeft het logo zoals op jullie site staat afgebeeld de andere twee het lichtblauwe loge met de letters SP erin. Wat is nu het verschil en welke kun je nu het beste gebruiken?
In uw installatie-stappenplan schrijft u dat na aanklikken van de 3 streepjes je naar "opties" moet gaan. Bij mij staat onder die 3 streepjes geen "opties" maar "voorkeuren" wat precies hetzelfde blijkt te zijn maar toch de vraag oproept waarom het bij u anders is dan bij mij. Ik werk overigens met een iMac.

Lukt niet bij Opera. Dus voor mij zinloos.

afbeelding van redactie

@Hendrik
In Opera gaat het iets anders inderdaad. Ga in Opera naar deze pagina voor de instructies:
https://www.startpage.com...

afbeelding van redactie

@Lewieke
Klopt op een Mac (hebben wij ook) heet het Voorkeuren, maar onder Windows (dat de meeste mensen gebruiken) Opties.

Volgens mij zijn alle drie de Startpage zoekmachines hetzelfde (alleen de eerste twee wat ouder). Zoeken maakt wsch geen verschil uit, als je maar zoekresultaten krijgt op de pagina https://www.startpage.com

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
frankrij_