Opera 53 is uit (Direct zoeken en Mijn Flow eerder geïntroduceerd)

Opera is de op vier na (Internet Explorer/Edge, Google Chrome, Firefox en Safari) meestgebruikte browser. De van oorsprong Noorse browser is halverwege 2016 in Chinese handen gekomen.

Opera 53 is vandaag verschenen. In deze uitgave zitten nauwelijks vernieuwingen zo lijkt het. Alleen in de macOS-versie van Opera zitten visuele verbeteringen wat betreft de weergave van favicons op de tabbladenbalk.

In een vorige kleinere update voor Opera 52 (dus niet in de uitgave van Opera 52 zelf) zaten wel enkele grote vernieuwingen, zoals Direct zoeken en Mijn Flow.

Direct zoeken krijg je als je op ctrl spatiebalk klikt. Je ziet dan een 'zwevend' zoekvenster waarin je kunt zoeken via Google (helaas kun je zelf - nog - niet je zoekmachine kiezen) of, als je op tab klikt, je tabbladen kunt doorzoeken.

Mijn Flow komt van pas als je Opera ook op een Android toestel gebruikt. Je kunt dan Opera Touch downloaden (later ook voor iOS) en webpagina's, afbeeldingen en notities uitwisselen tussen Opera op je desktop en op je telefoon of tablet.

Waarom Opera ervoor gekozen heeft om deze twee functies in een kleine update te introduceren en niet in Opera 53 is onduidelijk. Maar goed, handig kunnen ze wellicht wel zijn. Alleen jammer dat de zoekmachine nog niet te kiezen is en dat er nog geen iOS app van Opera Touch is.

Ten slotte is Opera 53 gebaseerd op Chromium 66, waardoor alle beveiligingslekken die de afgelopen tijd in Chrome dichtgeplakt zijn ook in Opera zijn verholpen. En heel veel fouten zijn opgelost in deze uitgave.

Opera is te downloaden voor Window, macOS en Linux. Je kunt ook updaten vanuit de browser zelf. Het mailprogramma van Opera is tegenwoordig losgekoppeld en apart te downloaden.

Deel dit artikel: 

Reacties

Zoals ik de redactie al eerder gemeld had waren er serieuze updates in de voorlaatste versie van Opera 52 gekomen.
Vond het raar waarom deze veranderingen niet pas in versie 53 werd aangekondigd, maar ik geloof dat ze niet meer konden wachten om uit te pakken met Opera Touch voor Android.

Inderdaad, een erg handige toevoeging van wat je op je PC hebt bekeken en zeker als je het hebt opgeslagen in de Flow kun je gewoon terug verder kijken of lezen in Opera Touch.

Het is wel even wennen, want Opera Touch is een heel andere manier van surfen op de smartphone.
Hierbij laat Opera zien dat wat innoveren betreft ze altijd een paar stappen verder staan dan de concurrentie.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
_ederland