Opera 51 is sneller en heeft handige verbeteringen

Opera is de op vier na (Internet Explorer/Edge, Google Chrome, Firefox en Safari) meestgebruikte browser. De van oorsprong Noorse browser is halverwege 2016 in Chinese handen gekomen.

Opera 51 is gisteren uitgebracht. Deze uitgave richt zich vooral op snelheid: volgens de makers is Opera 51 38% sneller dan Firefox 58 op de Speedometer 2 test (een van de vele benchmarks tests). Dit kun je hier testen.

Andere vernieuwingen die zijn doorgevoerd in Opera 51:
- importeer-knop voor bladwijzers in de Bladwijzerbeheerder
- als je op een tabblad klikt scroll je gelijk naar boven, als je nog een keer klikt ga je precies weer terug naar waar je was
- in de snelkiezer kun je je bureaublad-achtergrond van je pc instellen door rechts te klikken en te kiezen voor Verander achtergrond
- bij het overzicht van al je geopende tabbladen (knop helemaal rechtsboven in Opera) kun je er nu voor kiezen om de lijsten met geopende tabs en recent gesloten tabs in te klappen
- In het 'pop-out' videovenster (los venster voor filmpjes) is nu een knop 'terug naar tabblad' om naar de website van het filmpje te gaan
- in Instellingen | Websites kun je nu instellen dat alle websites Flash mogen gebruiken (zodat niet elke afzonderlijke website dit hoeft te vragen)
- onder Instellingen | Browser is nu een knop om alle instellingen in Opera snel te Herstellen (als je problemen ondervindt kan dit helpen)

Ten slotte is Opera 51 gebaseerd op Chromium 64, waardoor alle beveiligingslekken die de afgelopen tijd in Chrome dichtgeplakt zijn ook in Opera zijn verholpen. En heel veel fouten zijn opgelost in deze uitgave.

Opera is te downloaden voor Window, macOS en Linux. Je kunt ook updaten vanuit de browser zelf. Het mailprogramma van Opera is tegenwoordig losgekoppeld en apart te downloaden.

Deel dit artikel: 

Reacties

Gebruik hem, tot volle tevredenheid, al enige jaren! Top browser.

Gisteren even een testje gedaan maar Opera is zeker niet sneller dan FF. Het omgekeerde is het geval. Wat niet wegneemt dat Opera in alle opzichten een voortreffelijke browser blijft.

Zelfde ervaring. En zo snel is Firefox nu ook weer niet.
Het laden door Firefox van een volledige pagina duurt nog behoorlijk lang.
Laadt maar eens de website van de Telegraaf, komt geen einde aan.

Helemaal mee eens. Tussen (), wat snelheid betreft zou je Brave eens moeten proberen. Lieve help, ik sta er nog steeds versteld van. Waarschijnlijk iets sneller dan Edge en dat zegt toch wel wat ;-). Wat snelheid betreft komt Opera op een welverdiende 3e plaats.

Ik merk opnieuw, met deze uitgave 51 van Opera, weer een snelheidswinst. Ik vergelijk de z.g. ´´afhandel snelheid´´ niet met andere browsers, alleen met de vorige recente Opera versies. Dan kun je inderdaad vaststellen hoe razendsnel de browser nu werkt. Ik ben zeer tevreden over de prachtige browser Opera en vormt al jarenlang mijn hoofdbrowser.

Jammer is alleen dat sommige sites nog niet goed hun software willen afstemmen op Opera. Zo blijf ik nog steeds die rare melding krijgen op marktplaats, na 1e keer opstarten van die site, dat aangeeft dat de site marktplaats Opera niet ondersteund, ofwel niet meer?!

Heel vreemde melding, want als ik die meldingsbalk weg klik als gelezen hebbende, werkt de site gewoon toch goed met marktplaats?! Heel vreemde melding waar het marktplaats team maar niets aan wil / kan doen? Ik heb er vaker tegen geageerd, maar blijft nog zo! Maar zoals gezegd en waarmee ik begon. Opera is heel goed aan de weg aan het timmeren.

Opera is een eminente browser. Echter, wat mij betreft laat hij het op het punt van scrollen mét bijna alle andere browsers afweten. Facebook is bijna niet door te komen, hetzelfde geldt voor Twitter. Gaat allemaal heel langzaam en schokkend. Maar nu komt het: er is een browser waarmee dat absoluut niet het geval is en dat is Brave!!! Een reden, met nog een paar andere dingen zoals snelheid, om mij helemaal aan deze meer dan voortreffelijke browser te geven.

Jaho,
Heb je NPO al eens geprobeerd, bijv. https://www.npo.nl/live? Helaas geen beeld!
Maar Brave heeft enorm veel instelmogelijkheden, dus als jij de site wél aan de praat hebt gekregen, en daarbij weet te melden wélke instellingen daarvoor moeten worden aangepast, veranderd t.o.v. de standaardinstellingen, ga ik ervoor!

Alles ook even 'gecheckt' en idd geen beeld. Een klein minpuntje dat zeker opgelost gaat worden! Voor NPO maar weer even terug naar FF, Opera o.i.d. ;-)

Dag Jaho,
Dank voor je eerlijke reactie!
Als je het werkend had gekregen, zou Brave idd een prima alternatief zijn geweest!
Als een ander het alsnog aan de praat krijgt, houd ik mij van harte aanbevolen.

Sluit ik me helemaal bij aan. Vooralsnog gaan alle andere dingen uitstekend, zeker ook het scrollen. Dat was in de andere browsers een voortdurende ergernis.

Sommige functies op bepaalde website werken niet goed met geactiveerde blokkering voor advertenties. uBlock vormt geen probleem voor deze websites

Met deze test http://www.speed-battle.c... is Firefox vele malen sneler dan Opera 51 en de laatste Google Chrome

Misschien geldt dat 'vele malen sneller' voor Firefox Quantum Developer. Is in ieder geval een stuk sneller dan FF 58.0.2. Heb sterk de neiging om FQD weer te gaan downloaden ;-)

Allereerst: Opera is een prima browser. Maar om te stellen dat Opera sneller is dan FF vind ik wel erg kort door de bocht. Die conclusie is naar ik heb begrepen gebaseerd op één test. Overigens denk ik dat de snelheid waarmee pagina's geladen worden ook heel afhankelijk is van de (server van de) website zelf. Hoe is het anders te verklaren dat downloaden van de ene website gaat met een snelheid van ruim 40 Mbits/sec en de andere nog geen 5 Mbits/sec haalt. Tenslotte: iedereen moet die browser gebruiken waarmee hij/zij het prettigst werkt.

Helemaal mee eens! Zo zit het! Ook je processor is van belang v.w.b. snelheid. Ik vind Opera gewoon, qua interface, een prachtig ontwikkeld programma. Vooral die diagrammen voor je voorkeurssites. Ideaal. Site openen; 1 druk op het bedoelde diagram en hop! Site is er!

Vroeger had Safari ook zoiets, met die zo mooi omdraaiende diagrammen. Maar Apple is ermee gestopt, zonder update´s met nieuwe uitgaven. (Voor Windows 10, meen ik, helemaal niet meer, qua Safari.) om die browser uit te blijven brengen voor Windows. Helaas!

Maar Opera is voor mij een perfect alternatief, niets ten nadele van Chrome of Firefox, die ook hun eigen aanhang en sterke punten hebben. Jammer alleen dat bepaalde sites nog moeite hebben om hun programmatuur aan Opera aangepast te krijgen. Maar daar had ik al over geschreven. Ach; ´´de een kiest voor de vader, de ander voor de moeder,´´. In metaforen mijn mening over het begrip browser. Fijn dat er zoveel keuze is en... gratis!

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
_riekenland