Opera 50 met anti-mining, nieuwe VPN en Chromecast

Opera is de op vier na (Internet Explorer/Edge, Google Chrome, Firefox en Safari) meestgebruikte browser. De van oorsprong Noorse browser is halverwege 2016 in Chinese handen gekomen.

Opera 50 is vandaag verschenen. In deze uitgave is een extra beveiligingsmaatregel toegevoegd: anti-Bitcoin-mining. Tegenwoordig zijn er websites die schadelijke scripts laten draaien op computers van bezoekers om Bitcoins te 'minen' (ofwel: het creëren van Bitcoins of andere cryptovaluta door heel veel rekenkracht).

Om dit soort schadelijke scripts (of mining malware) tegen te gaan bevat Opera 50 een blokkeerlijst genaamd NoCoin. Deze blokkering tegen mining wordt zo te zien standaard ingeschakeld als Blokkeer advertenties hebt aanstaan - en anders kun je die activeren in de Instellingen.

Verder ondersteunt Opera 50 Chromecast. Hierdoor kun je inhoud van Opera streamen via je Chromecast naar je televisie. Je kunt dit inschakelen via Instellingen | Browser - User interface (scroll naar beneden) door een vinkje te zetten bij Schakel Chromecast-assistentie in.

Ook is de VPN-functionaliteit gewijzigd. Eerst werd Opera's VPN door SurfEasy verzorgd, maar dat bedrijf is overgenomen door Symantec. Nu heeft Opera zelf de VPN in beheer. Wat gebruikers daarvan merken is dat je - voorlopig althans - niet meer een bepaald land kunt kiezen, maar alleen regio's: Amerika, Europa en Azië. Uiteindelijk zullen specifieke locaties ook weer worden toegevoegd.

Verder zal het zoekverkeer op Google en Bing niet meer via de VPN lopen omdat gebruikers klaagden dat ze geen relevante resultaten voor hun land krijgen. De zoekopdrachten lopen wel via versleutelde SSL-verbindingen, maar de zoekmachine krijgt wel je IP-adres te zien om relevante, lokale, zoekresultaten te kunnen tonen.

Andere vernieuwingen die zijn doorgevoerd in Opera 50:
- optie voor Pagina opslaan als PDF (onder Opera-menu)
- verbeteringen aan VR player (virtual reality)
- tabblad contextmenu (rechtsklikken) uitgebreid met Laatst gesloten tab heropenen
- mogelijkheid om cryptovaluta om te rekenen (Bitcoin, Litecoin, Ethereum)
- inches kunnen nu in milimeters worden omgezet als je tekst selecteert op websites

Ten slotte is Opera 50 gebaseerd op Chromium 63, waardoor alle beveiligingslekken die de afgelopen tijd in Chrome dichtgeplakt zijn ook in Opera zijn verholpen. En heel veel fouten zijn opgelost in deze uitgave.

Opera is te downloaden voor Window, macOS en Linux. Je kunt ook updaten vanuit de browser zelf. Het mailprogramma van Opera is tegenwoordig losgekoppeld en apart te downloaden.

Deel dit artikel: 

Reacties

Allemaal prachtig, maar als "Blokkeer advertenties" is aangevinkt dan kan ik op verschillende websites niet meer inloggen met Opera 50.

Gebruik deze browser al een tijd bevalt uitstekend! Wat mij betreft nr. 1

..maar de zoekmachine krijgt wel je IP-adres te zien..
Hoeft niet, 'nieuw privévenster' en de zoekmachine ziet je IP-adres niet.
Gebruik anders de Nederlandse zoekmachines Startpage en Ixquick.
Die slaan IP-adressen niet op.
Wat mij verder opvalt is dat de VPN nogal sloom is geworden. Veel slechter dan voorheen via SurfEasy, sommige pagina's laden maar half. Dat kan beter.

Een privé venster verbergt bij ons weten geen IP-adres. Daar is juist die VPN voor nodig, maar die wordt dus door Opera omzeild bij zoeken met Google en Bing. Of missen we iets?
Startpage is inderdaad wel een goed alternatief dan.

Volgens Opera:
People can also browse with the “local search” feature turned off by simply using a private browsing window. Then, the browser VPN connection will be enforced for any website, including your search engines.

Bedankt voor de info! Dat wisten we niet.

Ik zag vandaag onder Instellingen/Privacy en Beveiliging/VPN de nieuwe knop:
'VPN omzeilen voor standaard-zoekmachines' staat standaard aangevinkt.
Dat vinkje moet je dan weghalen als je niet wilt dat de zoekmachine jouw echte IP-adres ziet.

Lieve help, wat een browser is dit! Verdient direct na FF zeker een 2e plaats! Dat ik FF nog steeds op nr.1 zet heeft te maken met snelheid. Die is wat mij betreft werkelijk onovertroffen (FF developer edition), sneller dan alle andere mij bekende browsers incl. Opera.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
ivo_rkust