Opera 43 is snelste versie ooit volgens de makers

Opera is de op vier na (Internet Explorer/Edge, Google Chrome, Firefox en Safari) meestgebruikte browser. De van oorsprong Noorse browser is halverwege 2016 in Chinese handen gekomen.

Opera 43 is zojuist uitgekomen. Deze uitgave draait vooral om snelheid. Volgens de makers is Opera 43 de snelste versie ooit. Het opstarten moet 13% sneller gaan en op diverse snelheidstests (benchmarks) worden prestatieverbeteringen tot 60% gehaald.

Deze snelheidswinst heeft Opera behaald dankzij twee nieuwe technieken: instant page loading en Profile Guided Optimization (PGO). De eerste houdt in dat al de pagina wordt geladen die Opera denkt dat je wilt bezoeken als je de eerste letters intypt. Bijvoorbeeld bij 'grati' wordt gelijk gratissoftwaresite.nl geladen als je ons vaker bezoekt. Profile Guided Optimization (PGO) is de tweede techniek die Opera onder Windows gebruikt om sneller te worden. PGO optimaliseert de belangrijkste onderdelen van de browser en zorgt daardoor voor snelheidsverbeteringen.

Ten slotte is Opera 43 gebaseerd op Chromium 56 en heeft het dus alle stabiliteits- en beveiligingsupdates die de Chrome-browser de afgelopen tijd heeft ontvangen ook meegekregen.

Opera is te downloaden voor Window, macOS en Linux. Je kunt ook updaten vanuit de browser zelf. Het mailprogramma van Opera is tegenwoordig losgekoppeld en apart te downloaden.

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik begrijp niet waarom de Opera internetbrowser niet veel meer gebruikt wordt. De browser vind ik erg prettig te gebruiken en met name de Snelkiezer is enorm praktisch.
Opera heeft een ingebouwde "Blokkering advertenties", die geactiveerd kan worden via Instellingen. Ik heb wel gemerkt dat deze blokkering van advertenties ook andere inhoud ongewild kan blokkeren, zoals bijvoorbeeld Video's van het Algemeen dagblad (ad.nl).
Je kunt de blokkering voor bepaalde domeinen of websites echter gemakkelijk opheffen, of de blokkering vervangen door een plugin, bijvoorbeeld uBlock Origin.

Heel goed, die uBlock Origin. Mijn favoriete blokkeerder op FF. Blokkeert meer dan welke andere plugin ook.

Helemaal mee eens.

Dat heb ik ook nooit begrepen waarom Opera niet veel meer gebruikt wordt.
Deze browser stijgt toch werkelijk boven alle andere browsers uit.

Ik dacht dat the good old Google Chrome de snelste was, totdat ik een uurtje geleden met de nieuwe Opera aan de slag ging. Mensenlief zeg, zo heb ik een browser niet eerder meegemaakt. Dat ding is echt vies vies snel!!! Sneller dan GChr. Wie een idioot snelle browser wil moet zeker a/d slag met opera. Bijna niet te geloven.

Ha, iedereen waardeert snelheid bij een browser lijkt me. Goed om te horen dat het daarmee in elk geval goed gesteld is! Los van de idiote snelheid, andere handige functionaliteiten die een vermelding waard zijn? Heb Opera zelf nooit een kans gegeven, maar meer voor de mainstreambrowsers gegaan. Als snelheid echt beter is en Opera ook qua andere functionaliteiten niet onder doet voor Chrome en Firefox, dan misschien toch maar eens uitproberen.

Ik zou het maar doen als ik jou was, als je het al niet gedaan hebt. Je zult er echt versteld van staan. Had ik eigenlijk nooit gedacht van die Chinezen ;-)

Fijne, snelle browser!

Benieuwd of met deze versie wel bladwijzers uit chrome kunnen geimporteerd worden, vorige versie lukte dit niet.

Ja hoor, kan heel goed. Heb het ook zelf meteen gedaan.

Ook met deze versie lukt het importeren niet, geeft aan bladwijzers steeds mislukt... dan blijf ik wel bij Chrome want vind die toch nog sneller ook dan opera.

Jammer ;-)

ja ja lekker snel maar nog steeds het probleem dat de browser niet alles weer geeft op bepaalde site,s jammer iets waar opera nog aan kan werken

Kijk, dat is informatie waar je wat aan hebt.

Ja, dat is waar, wat ik nog steeds raar vind omdat Opera nu toch ook op Chrome gebaseerd is en Vivaldi ook.
Ik denk dat Opera wel 95% van de websites goed weergeeft maar als het eens niet werkt gaat het wel in Vivaldi.

Ja! Het is ongelooflijk hoeveel ze er aan snelheid nog uit weten te persen. De Noren waren goed, maar de Chinezen weten er ook heel goed raad mee. Als dit de tendens is, kunnen we nog heel wat verwachten van Opera in de toekomst. Gaat echt perfect! Opera is aan een ware opmars bezig. Van underdog positie, twee jaar terug, naar wellicht een koppositie? Die browser wordt almaar beter.

Results Opera 3454
Results Chrome 3396
Results Edge 2265

Conclusie, Opera is maar fractie sneller dan Chrome in de praktijk niet merkbaar op mijn pc.
Getest met Windows 10
http://peacekeeper.future...

Je kunt ook updaten vanuit de browser zelf.
Waar/hoe dan?

Laat maar zitten, avast 43 heeft de update uitgevoerd.

Geef je hier toch even de oplossing.
Simpel... Links bovenaan, Menu, Over Opera.

Ik vroeg niet voor niets waar/hoe dan?
In 'over Opera' zie ik geen link of tab waarmee ik kan updaten.
Jij blijkbaar wel. Dan zie je meer dan ik.

Daar zie je de versie-informatie en als Opera niet up-to-date is dan wordt automatisch de update binnengehaald als het goed is.

Ja, dat bedoel ik dus.
Gewoon daar gaan kijken, is hij niet up-to-date dan zal je zien dat Opera automatisch in dat venster ineens automatisch gaat updaten.
Heropstarten na de download, en klaar.

Eenmaal automatisch was voldoende geweest. ;-)

Jullie hebben gelijk.
Het bleek een kwestie van een verkeerd ingestelde firewallregel te zijn.

Ik zou graag nog eens iets opmerkelijks willen aangeven, inzake de Opera browser. Ik zit nogal eens op marktplaats te snuffelen, een van mijn meest favoriete sites. Hoe kan het nu toch dat bij het openen van marktplaats, die site voor second hand spullen telkens maar aangeeft dat er blijkbaar geen ondersteuning voor mijn browser (Opera) wordt gegarandeerd? Overigens werkt marktplaats goed bij Opera gebruik, maar vind die melding heel vreemd. Blijkbaar ondersteunen ze alleen Firefox, Chrome en Edge? Heb ze er over gemaild maar krijg je geen antwoord. Raar?

Ik weet ook niet goed hoe dat komt, maar dat is omdat om de een of andere reden die website de Opera browser niet herkend.
Ik kom het ook van tijd tegen en alles werkt gewoon goed en snel.
Het probleem is dat helaas nog steeds veel website programmeurs/beheerders blijkbaar alleen maar de bekendste browsers zoals Internet Explorer, Chrome en Firefox kennen.

Mijn vader heeft een paar maanden eens via internetbankieren problemen gehad omwille van de ingebouwde spamfilter.
Ik was niet bereikbaar en hij belde naar de bank om het probleem voor te leggen, wat een onzin dat hij daar te horen kreeg, waar hij dan nog eens dik voor moest betalen, hou je niet voor mogelijk.

Oei meneer... Opera, dat ondersteunen we toch niet hoor, u weet toch dat je een vermelding krijgt dat onze website alleen maar werkt met Internet Explorer, Chrome en Firefox???
Ik kan u daar echt niet mee helpen, heb je niet een van die andere browsers?
Mijn vader is 80 plusser, dus om Internet Explorer nog te vinden in Windows 10 was al helemaal onbegonnen werk, maar Edge was er dus wel.

Nee meneer, dat ondersteunen we ook niet, helaas ik kan je dan voorlopig niet helpen, en dat was het dan.
'S avonds kwam ik langs en hij legde mij zijn probleem voor, even nadenken waar het zou aan kunnen liggen, het was de ingebouwde ad-blokker die het probleem gaf, afgezet voor die website, probleem in 5 minuten gratis opgelost.

Bankieren via die website werkt perfect nu via Opera, ondanks dat we nog steeds in het begin de waarschuwing krijgen dat het niet zou werken met Opera.
Het is treurig dat een groot deel van de bevolking en zelf informatici maar kennis heeft van de 3 bekendste browsers en verder is er blijkbaar niets meer.

Dank voor je uiteenzetting, Writer. Interessant verhaal, inhoudelijk! Wellicht dat diegenen die de markplaats site onderhouden, inderdaad, Opera ook eens serieus gaan nemen. De steeds terugkerende melding laat zich (nog) niet verklaren, hoewel jouw gedachten zeker begrijpelijk zijn. Ik heb vorig jaar het marktplaats team er erover gemaild, maar geen reply. Blijft stil.

Feit is wel, dat is toch het merkwaardige, dat ik gewoon met Opera op marktplaats kan struinen en eventueel advertenties plaatsen levert ook geen problemen op. Echter; gezien jouw verhaal, ben ik niet geneigd om die melding op marktplaats, van niet herkennen, niet op toeval te laten berusten. Wellicht komen we er nog eens achter als men er zelf mee komt? Ik ben erg benieuwd.

Graag gedaan.
Onbekend is onbemind, wat men niet kent ondersteund men niet terwijl het toch gewoon werkt omdat bijna alle browsers tegenwoordig op Chromium, Gecko of op een variant daarvan werken.

Ik heb een jaar geleden de Opera browser geinstalleerd om te kijken of het wat was, Sindsdien heb ik mijn andere browsers niet meer gebruikt.

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Controlevraag tegen spam
ooste_rijk