Hoeveel langzamer start je pc op met een virusscanner? Norton snelste, Avira traagste

Virusscanners kunnen wel goed beschermen, maar als ze je pc heel erg vertragen dan word je er ook niet blij van. Het bedrijf Soluto, van de gelijknamige gratis pc-optimalisatie software, analyseerde de gegevens van duizenden pc's en laptops en keek naar het vertragende effect van anti-software op het opstarten van je computer.

Ze kwamen tot het volgende grafiekje met daarin de extra tijd die virusscanners in beslag nemen bij het opstarten van pc's:

Let wel dat dit gemiddelden zijn en dat bij snellere computers minder tijd verbruikt wordt. Soluto tekent aan dat de gemiddelde pc in het onderzoek 3 minuten erover deed om op te starten (niet heel snel dus).

Van de bekeken virusscanners was Avira de langzaamste: die nam gemiddeld een minuut opstarttijd in beslag (wat eenderde van de totale opstarttijd is). AVG, avast! en Kaspersky voegden ruim veertig seconden aan het opstarten toe. Eset, McAfee en Microsoft Security Essentials vertraagden het starten zo'n halve minuut.

En absolute winnaar was Norton van Symantec dat nauwelijks een belasting vormde bij het opstarten: gemiddelde computers deden er maar twaalf seconden langer over met Norton.

Als je wilt dat je pc snel opstart kun je momenteel dus beter Avira Antivirus mijden en kiezen voor Norton of het gratis MSE. Wat betreft bescheming is Microsoft Security Essentials echter een minder goede keus.

Bron: Soluto

Deel dit artikel: 

Reacties

Snel opstarten is natuurlijk wel prettig, maar daarna snel kunnen werken is toch veel belangrijker. Dat komt bij na de geboden beveiliging. Helaas is de normale werkbelasting hier niet getest.

Zie ook http://www.av-comparative...

Uiteindelijk is het een kwestie van prijs / prestatie, die je steeds in de gaten moet houden.

Dat is al van april geleden, mogelijk hebben de meeste al een update uitgebracht die dus de AV sneller maken en minder systeembelasting ;)

Xubuntu; 8 seconden haha

In bovenstgaand lijstje wordt vermeld welke tot de snelste (lees lichtste!) antiviruspakketten behoren. Daarin staat de mate van beveiliging niet ter discussie! Dat is elders op deze site te lezen. Dan scoort Comodo goed.

Ik vermoed dat Comodo internet security qua processorbelasting minder zal scoren dan, bijvoorbeeld, een gerenommeerd beveiligingspakket als Norton. (Zowel Internet security als de 360 premier versie.) Dat draait idd erg licht!

Punt 2: nog even over Kingsoft. In tegenstelling tot wat wordt beweerd, is mij niet (!) gebleken dat dit programma, zondermeer, probleemloos naast bestaande antivirus-pakketten kan draaien, in tegendeel! Gisteren uit nieuwsgierigheid Kingsoft geinstalleerd gehad en bekeken wat het deed.

Meteen kwam Kingsoft met een disacceptatie ten aanzien van twee programma's, welke op mijn computer draaien en weigerde te starten. A: Norton 360 premier werd niet geaccepteerd en B: ook Malwarebytes werd door Kingsoft als een potentieel gevaar gezien?! Het verhaal dat deze software probleemloos naast andere beveiligingen is te gebruiken is daarmee wat mij betreft ontkracht, zeker ten aanzien van parellelgebruik naast Norton en / of Malwarebytes.

Hiermee viel Kingsoft bij mij direct door de mand dat het ZEKER (!) geen ''allemansvriend'' is en beter als standalone, aangevuld met een goede willekeurige Firewall kan worden gebruikt. Anders doet het programma Kingsoft niet wat het belooft, zeker niet t.a.v. bovengeschetst geval!

Comodo Internet Security Premium komt deze week als beste gratis virusscanner uit de bus maar staat niet bij dit lijstje??? Beetje vreemd!

Het gaat hier toch echt om viruskillers en hoe snel ze zijn.
Dat er ineens andere soorten programma`s worden genoemd en er zelfs een advertentie verschijnd, tja...

En er zijn genoeg free firewalls om kingsoft aan te vullen.

Laatste bijdrage,

Beste ''Redder'',

Ik heb net op internet gekeken naar Kingsoft Antivirus 2012. Het ziet er erg mooi uit, hoewel we hier niet met een Internet SUITE te maken hebben (= Firewall + Antivirus, wat veel veveiligingssoftware wel is, dus zwaarder!!!)

Mooi is ook, dat het blijkbaar goed te combineren is met bestaande antivirusprogramma's op de p.c. De videobescherming, etc. is ook erg interessant. Ook de USB immunisatie vind ik voor 'n gratis programma mooi!

Maar nogmaals; we moeten, vind ik, wel een onderscheid blijvenmaken tussen beveiligingspakketten (z.g. Suites, dus firewall PLUS antivirus) i.p.v. standalone antivirusprogramma's die een aparte firewall aanvulling nodig hebben. Een standalone antivirusprogramma is per saldo altijd lichter!)

Ten aanzien van Tuneup utilities is het helder. Veruit het meest ideale computer-onderhoudsprogramma, wat mij betreft! Natuurlijk kun je zelf ''sleutelen'' aan een snelle werking van de p.c., maar voor mensen die er minder in thuis zijn, of het aan voldoende kennis ontbreekt, is Tuneup Utilities of Advanced System Care een veilige en ideale uitkomst om hun pc's of laptops met simpele handelingen automatisch af te (laten) stellen.

Ik was zelf al aan de slag geweest met een 5 jaar oude laptop. De snelste?

Dat is toch echt kingsoft en die zie ik niet staan. Maar heeft norton nu veel geld betaald aan de tester? Ik wil het niet geloven. MSE is traag met opstarten maar ook tijdens het computeren is `ie belastend.

Panda is trager dan kingsoft.

AVG geeft aan dat `ie de pc sneller heeft laten opstarten.

En verder doe ik zelf alles handmatig en hoef ik geen tune up ofzo.

Maar je hebt gelijk, Ilze; 24,95 euro voor de 2014 versie, klopt!

Ron (maar ook anderen), die prijzen op die link zijn niet dagprijzen of acties, die prijzen zijn al ruim n jaar gelijk gebleven en bovenal zeer betrouwbaar, koop zelden rechtstreeks bij de producent, ben je altijd te uit.
Echter wat ik niet geheel met je eens ben is dat de tijd van n diepe volledige scan bepalend is, in tegendeel zelfs hoe dieper en vollediger de scanduur is kan veelal wijzen op de uitgebreidheid van de engines die het programma gebruikt.
Dit laatste hangt ook af van welk OS, processor, RAM en gelijktijdig tijdens de scan meedraaiende progjes

Ja; aanbiedingen heb je constant, Ilze. Ik baseerde dat bedrag op een prijs van de 2013 versie, bij uitkomen vorig jaar en zei het uit mijn hoofd. (Vind Advanced system Care Pro wel goedkoop, als ik de prijs zo eens lees!)

Overigens; ik wist niet dat Tuneup Utilities nu een samenwerkingsverband met AVG is aangegaan? (Vanaf 2014 versie.) Ziet er erg goed uit, hoor!

Heel nieuwe interface. Ja, daar heb je het al; ik bezoek die sites eigenlijk nooit. Boeiend eens te volgen, waar die samenwerking op uit gaat komen.

Ron, Tune-Up kost maar 24,95 voor 3 pcs en ASC Pro 9,95 voor 3pcs, zie http://software.computeri...

Bedankt voor de link! Comodo (CIS pro) kan je daar ook kopen en via iDEAL betalen. Op de site van Comodo kun je alleen met creditcard of paypal betalen. De prijzen bij software.computeridee zijn goed te doen, goedkoper zelfs dan bij Comodo zelf... :-)

IObit Advanced SystemCare 6 PRO [1-PC] includes 1-PC, 1-Year license €.9,95 (voor 1 pc)

anoniem, je hebt gelijk
ASC PRO kost 9,95 voor 1 pc en 12,99 voor 3 pcs

Een goede tip, wellicht en zonder de conclusie van de redactie te willen bagatelisseren; er zijn, mijns inziens, drie optie's om de p.c. / laptop, ongeacht de gebruikte beveiligingssoftware, een stuk sneller te maken, zodat de nadelen van sommige beveiligingssoftware (betaald en gratis) terecht, zoals geconstateerd door de redactie, soms een behoorlijke ''rem'' op, met name, de opstarttijd van de computer kan zetten. (Ikzelf gebruik de 360 Premier beveiliging van Norton. Razendsnel!) Ik zet ze op een rijtje;

1: Absolute winnaar is, vind ik, Tuneup Utilities (2013). Daarin zitten onder andere optie's om de reactiesnelheid en de opstartsnelheid van allle programma's drastisch te versnellen. (De zogenaamde Live Optimalisatie optie.) Zeker in combinatie met de fameuze Turbo-knop, scheelt dat!.

Uiteraard zei wel gezegd, dat deze software niet van invloed is bij de opstart van de computer, immers; dan moet het programma zelf ook eerst meestarten in die hele opstart-sequencie.

Maar daarna gooit de turbo-optie van Tuneup Utilities aardig de rem eraf, van eventueel (sterk) vertragende beveiligingssoftware die soms een ware aanslag vormen op processors van, met name, wat oudere p.c.'s. (Zoals de Intel Centrino van mijn Medion Laptop uit midden jaren 2000.)

Tuneup is niet gratis! Kost 39,95 euro, maar dat heb ik graag over voor mijn gemak en ergenisloosheid. (Aan dat bedrag stoot je je geen bult!)

Deze software kan, meen ik, gratis 30 dagen, of zo, volledig functioneel worden uitgeprobeerd. (2014 versie is inmiddels uit.) Daarna kan worden besloten deze te houden en een key aan te vragen, na betaling, of deinstalleren als het niet bevalt. (Of een CD rom met key, als pakket in de computerwinkel.)

2. Advanced System Care Pro heeft ook een Turbo optie, zei het wel iets minder geavanceerd dan Tuneup Utilities, dat ook een versnelde werking van de computer garandeert, met die restrictie dat deze al is opgestart.

3. Tenslotte heeft Opera als enige browser ook een Turbo-optie, waarmee sites aanmerkelijk sneller kunnen worden geopend. Wellicht zijn deze tips interessant, zodat de keuze voor bepaalde beveiligingssoftware makkelijker gemaakt kan worden, los van en/of hoe sterk deze drukt op de processors.

Ik gebruik al jaren avast.
Geen langzame opstart tijd, ik heb n.l. een solidstate drive.
En reken maar dat dat snel gaat, +/- 30 seconden.

Ik mis panda in het rijtje?Is ook vrij snel toch?
Of vergis ik me, dacht dat die beter is dan MSE..

Ik denk dat alles beter is dan MSE. Ik ben niet gecharmeerd van microsoft.
De firewall en viruskiller en dan ook nog defender staan bij mij allemaal uit en de viruskiller heb ik alleen getest. MSE is niet goed in het onderscheppen van malware.

Panda is een cloud viruskiller dus belast je systeem niet. Alleen met opstarten is `ie niet één van de snelste en gaf bij mij toch wel rare problemen die ik zelf wel weer kon oplossen. Maar 99% van de virussen onderscheppen vind ik heel wat. :D

Heb een zes maand panda cloud gebruikt en was daar wel tevreden van, maar idd ook soms rare en tragere opstarten....dan een andere AV erop gezet : nu een al 3 weken Qihoo 360 internet security (gratis!) op de pc en sindsdien start mijn pc weer vlot en snel op (werkt ook deels in de Cloud) is lekker licht op het systeem.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
hong_rije