Windows 10 start traag op

Vragensteller: 
George
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10
Toelichting op vraag: 

Sinds enige tijd start de pc van m'n vrouw (Windows 10 Pro 21H2) traag op, zij ziet het Windows venster ruim 40 seconden, daar waar dit voorheen binnen enkele seconden gepiept was. De pc heeft alleen een ssd, geen hard disk. Is er een manier om uit te zoeken waar deze lange tijd in gaat zitten? Een soort monitor?
Ik heb al het een en ander geprobeerd, variërend van de stekker uit het stopcontact, een update van de drivers (Driver Booster), tot commando's als 'chkdsk', 'DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth', 'sfc /scannow' en 'netsh winsock reset'
Ook het gebruik van Tweaking.com Windows Repair en het terugzetten van een restore point mocht niet baten. Ik probeer het opnieuw installeren van Windows en alle overige applicaties te vermijden.

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

Een paar mogelijkheden om verder te onderzoeken:

* Met "Taakbeheer" kun je de processen en prestatie (grafieken) bekijken van processor, geheugen en SSD en kun je bij de kolom opstarten zie je welke processen er worden opgestart.
Misschien is er een probleem met geheugen (RAM), ik heb zelfs een paar maal een niet goed aangesloten RAM gezien (losgeschoten of vervuilde contacten).
*Met Speccy kun je de conditie/werking van de SSD en Geheugen controleren en ook o.a. de beveiliging (virus scanner) van de computer.
https://www.gratissoftwar...
*De werking en snelheid van de processor is ook te controleren via diagnose programma's op
de website van de fabrikant ( van de processor ).
* Ere kan ook een virus of andere spyware aanwezig zijn , controleer dit met aanvullende beveiliging software.
https://www.gratissoftwar....
*Windows 10 heeft een "beveiliging en onderhoud" app (het vroegere onderhoudscentrum) met
misschien wat meer informatie.
*Je kan "logboek" controleren.
https://www.timdehoog.nl/...

Beste Anoniem,
Dank je wel voor je reactie. Er zitten voor mijn gevoel enkele nuttige aanknopingspunten tussen. Ik ga er mee aan de slag.

afbeelding van Léon

Zij ziet het Windows venster ruim 40 seconden”.
In dat geval zou ik wachten op betere tijden.
Als “Windows venster” een synoniem is voor “Vergrendelingsscherm”: dit scherm kun je ook passeren zonder wachtwoord of pincode (maar dat was u wellicht/waarschijnlijk wel bekend).

 

Beste Léon, dank je voor je reactie. 'Zij ziet het blauwe Windows venster ruim 40 seconden' is wellicht duidelijker. Dat is dus vóórdat zij het vergrendelingsscherm ziet.

Om te beginnen een compliment voor je heldere vraagstelling en voor de opsomming van alles wat je al gedaan hebt om tot een oplossing te komen!

Als het zo lang duurt voor je in het vergrendelscherm komt en alle pogingen die Anoniem heeft genoemd op niets zijn uitgelopen dan kan het zijn dat het probleem door de videokaart of videoaansluiting wordt  veroorzaakt. Kan zijn dat die kaart wat los in de uitbreidingssleuf zit, of dat de videokabel niet helemaal goed in de connector van de pc of van de monitor zit. Alles even loshalen en opnieuw bevestigen kan dan een oplossing zijn.

Beste Ed, het loshalen en weer bevestigen van de videokabel heeft de opstarttijd aanzienlijk terug gebracht. Mijn dank voor je tip.

Graag gedaan George!

afbeelding van Léon

Even terzijde:
Behalve het HP logo en het vergrendelingsscherm heb ik nog nooit iets anders gezien.
Merkwaardig!
Om te checken heb ik even opnieuw opgestart:

Voordat het vergrendelingsscherm verschijnt zie ik (letterlijk) in een milliseconde héél even iets blauws flitsen. Het is echter niet waarneembaar als een scherm.
Ik druk altijd de knop in en als ik de radio hoor (Radio?Sure!) is hij klaar.

Reageer