Heeft jouw pc de laatste Windows Updates? Zo niet, wat kun je doen?

In principe installeert Windows automatisch alle updates die je nodig hebt en heb je er geen omkijken naar. Toch gebeurt dit helaas niet altijd vanzelf. Wij leggen uit hoe dat kan en wat je eraan kunt doen.

Hoe kan het dat een pc niet up-to-date is?

Uit onderzoek van Microsoft blijkt dat computers minstens twee uur aaneengesloten, en zes uur in totaal, aan moeten staan en verbonden met internet moeten zijn om alle updates van Windows correct te installeren. Als je pc of laptop te weinig aanstaat en/of teveel niet online is dan heeft Windows moeite om alle maandelijkse updates en onderdelenupdates te installeren.

Computers die te weinig verbonden zijn met internet kunnen zo achterop raken en:

  • vast blijven zitten bij een onderdelenupdate die geen maandelijkse updates meer krijgt (de oudste die nu wordt ondersteund is Windows 10/11 versie 21H1, als je versie 2004 of ouder hebt dien je te upgraden)
  • achterlopen bij de maandelijkse updates - soms meer dan 60 dagen waardoor de pc onveilig wordt

Niet lang genoeg aanstaan of te kort met internet verbonden zijn (zeker bij langzamere verbindingen) zijn dus de meestvoorkomende oorzaken van achterop raken met updates volgens Microsoft (naast te weinig schijfruimte). En een pc die niet over de laatste updates beschikt is onveilig om mee te internet bankieren of online winkelen.

Hoe kun je controleren of je Windows-versie up-to-date (en veilig) is?

Je kunt in Windows 10 en 11 onder Instellingen | Systeem | Info (onderaan) - Windows-specificaties kijken welke versie en buildnummer je hebt.


Windows 10 versie 21H2 (tweede helft 2021) is momenteel de nieuwste versie


Windows 11 versie 21H2 (tweede helft 2021) is momenteel de nieuwste versie

Voor de maandelijkse updates en laatste onderdelenupdates kijk je in Windows 10 bij Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Windows Update en in Windows 11 bij Instellingen | Windows Update. Als er maandelijkse updates zijn dan worden die hier binnengehaald. Optionele onderdelenupdates zie je soms ook staan. Je kunt klikken op Naar updates zoeken om te kijken of er nog meer is.

Hoe kun je updaten als je pc een verouderde Windows-versie heeft of achterloopt met updates?

Ga naar Windows Update en als je updates ziet staan dan wacht je tot Windows Update ze heeft gedownload en geïnstalleerd. Laat dus gewoon je pc aanstaan - en verbonden met internet - totdat het hele proces klaar is! Daarna volgt een herstart van je pc en kun je nogmaals bij Windows Update kijken of er eventueel nog meer updates zijn.

Als je pc geen updates meer krijgt, kan het zijn dat je achterloopt met onderdelenupdates (ofwel: dat je een verouderde Windows-versie hebt). In Windows Update krijg je dan ook aangeboden om de laatste onderdelenupdate te installeren onder Optionele updates. Die kun je dan krijgen door op Downloaden en installeren te klikken.

Als dit niet lukt, om wat voor reden dan ook, dan heb je enkele opties:

Tot slot

Op bovengenoemde manier kun je zorgen dat je pc weer de laatste Windows-versie krijgt. En zorg er daarna voor dat je pc lang genoeg aanstaat voor de maandelijkse updates. Zet hem dus niet gelijk uit na een uurtje internetten. Controleer eventueel af en toe handmatig op updates (handigst is na elke tweede dinsdag van de maand, dan komen de maandelijkse updates binnen).

Onze vraag is:

Heeft jouw pc altijd de laatste updates?

En in de reacties horen we graag of je zelf controleert of je pc up-to-date is!

Ja, ik kijk elke week of er updates zijn en installeer ze dan meteen (ook optionele)
51% (91 stemmen)
Ja, ik kijk elke maand of de laatste updates binnengehaald zijn
16% (28 stemmen)
Ik heb altijd de laatste maandelijkse updates, maar onderdelenupdates sla ik zo lang mogelijk over
4% (8 stemmen)
Ik kijk alleen naar updates als er foutmeldingen of problemen zijn
2% (3 stemmen)
Ik laat Windows alles automatisch doen en kijk er verder niet naar om
9% (16 stemmen)
Ik heb geen idee of mijn pc up-to-date is
1% (2 stemmen)
Ik weet dat mijn pc niet up-to-date is (maar kan het niet oplossen)
3% (5 stemmen)
Updates kunnen me niks schelen, ik draai gewoon nog Windows 7/XP zonder updates
1% (2 stemmen)
Ik heb een Mac
2% (3 stemmen)
Ik gebruik Linux
7% (13 stemmen)
Anders namelijk... (laat weten in de reacties)
4% (7 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 178

Reacties

Door omstandigheden heeft mijn pc 1 jaar uitgestaan

2023-04 Preview cumulatieve update voor Windows 11 Version 22H2 voor systemen op basis van x64 (KB5025305)

Dank, redactie, voor jullie Windows update tips. Ik was er niet zo consequent in om die updates maandelijks binnen te halen. Ik las gisteren jullie tips en ging meteen kijken. Mijn updates stonden nog op 1909. Ik liep dus flink achter. Was daar te gemakkelijk in geworden. Om een of andere reden kreeg ik niet meer automatisch de update meldingen binnen en vergat e.e.a.? Mijn computer staat niet de hele dag aan, dus wellicht daardoor e.e.a. gemist?

Hoe dan ook. Nu weer actueel ge updated tot serie 20H2. Ik neem mij nu voor om iedere eind v.d. maand eventuele nieuwe updates direct handmatig te downloaden, want mijn laptop staat blijkbaar te weinig aan om de automatische updates aangemeld te krijgen. Vreemd dat ik ze dan niet meer zie bij opstarten? Kan ook zijn dat de oude updates, serie 1909, dat de service van die update meldingen niet meer werkte? Alles is nu weer actueel en goed. Updaten ging probleemloos. Nogmaals dank voor de tips!

Idem dito. Win10 1909 en geen stap verder. alles uit de kast gehaald en uit de mouwen geschud. Alle mij bekende sfc's en dism's gedraaid. Géén probleem. Géén updates. Alle betrouwbare soorten herstelprogramma's gedraaid. Niks. Behalve "U kunt Windows niet installeren op een USB-flashstation met "Setup". Voelt iemand zich geroepen ? Géén propere install, géén USB-mogelijkheden voor setup of install ? Drivers geupdated AMD, het gaat om een HP van nu intussen 3 jaar nieuw. Elk ander PC dat ouder is gaat gewoon mee door met upgraden ? Ben wel gecatalogiseerd bij MS als Core User (?) what ever that means.

Ik check elke dag. Deze week heeft het systeem mij al twee keer gewaarschuwd dat ik opnieuw moest opstarten: een update van Intel en NET Framework. Optionele updates van Windows sla ik over tot de reguliere maandelijkse update.

Ik heb mijn PC via de MCT voor 21H2 geupdated.
Dat is dan een volledig nieuwe installatie van Windows over de vorige. Dat duurt dus heel lang, maar ben er wel tevreden over.

Anders, want onlangs overgestapt op een Chromebook.
Samen met een Androidtablet en -telefoon een ideale combinatie.

Ik controleer bijna dagelijks. Update's worden wel gedownload echter niet geinstalleerd, dan wordt dit wel aangegeven door de melding; update's kunnen niet worden geinstalleerd probeer het (later) opnieuw.Wel worden dan deze (niet geinstalleerde) update's steeds opnieuw aangeboden als ik opstart en gedownload. Steeds met de zelfde melding. Nadat ik deze dan via windows update catalogus heb binnengehaald worden ze wel geinstalleerd zonder verdere problemen.De eerder niet geinstalleerde update vermeldingen verdwijnen dan uit de lijst van update geschiedenis.

Mijn pc wordt traag van telkens updaten en virusscannen. Daarom heb ik alles uitgezet.
Om de paar maanden zet ik alles aan en laat hem een paar uur pruttelen.
Gaat prima, de afgelopen 10 jaar nog nooit iets ergs gebeurd.

Als je PC al 10 jaar oud is, komt het 'pruttelen' niet door de updates ;-) Wel eens aan een clean install gedacht?

Nee hoor, ligt echt aan het updaten. Het gepruttel is het moeizaam downloaden van de updates, die tegenwoordig leiden aan obesitas. Omdat ook je andere processen moeten blijven lopen, moet de cpu kracht verdeeld worden en vinden er veel acties op de harddisk plaats. En dat pruttelt heel lekker.

Heet jij Freek?

perfect omschreven

Mijn PC bood 21H1 en 21H2 niet automatisch aan.
Ik moest beide handmatig binnenhalen.
Ik heb Microsoft Compatibility Telemetry (compattelrunner.exe) uit staan omdat ik niet wil dat het systeem naar huis gaat bellen.
Of het daar aan ligt?

Gewoon elke dag controleren op windows update,is een gewoonte geworden.

Ik krijg mijn updates wel voor Windows 10 ..... Maar ik heb er heel veel last van.... de updates van half december tot nu..... doen mijn computer eerder kwaad dan goed. Hopelijk lossen de mensen van Microsoft dit vlug op.
Ik denk dat het probleem vooral bij.....beveiliging is te zoeken.... maar wie ben ik om dat te zeggen.

nog steeds windows 98

tja...

Win 95 is beter

Uiteraard controleer ik zelf of alle updates inderdaad zijn binnen gehaald en geïnstalleerd onder het motto: "Vertrouw op Microsoft, maar hou ze wel in de gaten!"

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wi_-rusland