SSD kaart waar Windows opzit kan die vol raken met nieuwe Windows Updates?

Vragensteller: 
pop
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10
Toelichting op vraag: 

Hallo ik heb misschien een beetje een technische vraag, Maar zit er wel mee. Ik heb net een nieuwe laptop waar WINDOWS besturing system op een ssd kaart zit, Nu is mijn vraag als je alleen WINDOWS updates installeerd op de ssd kaart en de rest zoveel mogelijk op schijf d, Kan die ssd kaart dan toch noch vollopen? ps Op mijn schijf d heb ik 1 tb aan ruimte.

Status: 
Vraag is beantwoord
Tip

Reacties

afbeelding van redactie

Goeie vraag!

De cruciale vraag zal daarbij zijn: hoe groot is de SSD schijf?

SSD schijven (solid state disks of drives) zijn net als ouderwetse HDD's (hard drive disks) gewoon schijven voor in je pc of laptop. SSD's zijn alleen een stuk sneller omdat er geen bewegende delen inzitten. Windows en programma's worden meestal op de SSD (C: schijf meestal) gezet zodat de computer sneller werkt. Bestanden kunnen dan op langzamere en grotere HDD's.

Als je SSD schijf klein is en volraakt dan kun je na verloop van tijd bijvoorbeeld ruimte vrijmaken met de ingebouwde schijfopruiming in Windows 10 (waarmee je ook oude Windows Update bestanden kunt opruimen, vooral de halfjaarlijkse upgrades nemen veel ruimte in die je kunt opschonen hiermee):
https://www.gratissoftwar...

Als de SSD groter is dan pakweg 128 GB dan moet het wel lukken. 64GB of zelfs 32GB zal krap zijn.

Maar misschien kunnen andere bezoekers ook hun ervaringen geven over wat een goeie minimale grootte van je schijf is voor Windows 10?

Bedankt voor het snelle antwoord, Mijn ssd schijf is 128gb, groetjes

p.s. Ik heb op dit moment noch 85gb over op de ssd kaart hoop dat dit voldoende is?

Misschien heb je iets aan het programma "PatchCleaner" ?

Dat is meer dan voldoende ruimte over. Begin je pas zorgen te maken als de overgebleven ruimte kleiner is dan een kwart van het totaal, dus kleiner dan 32 GB.
Windows zal tijdens het updaten tijdelijke herstel informatie opslaan, waardoor de SSD tijdelijk wat voller is dan normaal. De herstelinformatie wordt vanzelf na enige tijd weer verwijderd en kan ook verwijderd worden met behulp van de ingebouwde toepassing Schijfopruiming.

128Gig is (nog wel voor een heel tijdje) groot genoeg
Bedenk:
a. een update 'komt er niet bij', maar de vorige update wordt aangepast, vergroot dus slechts voor een deel
b. Bij een upgrade (maart, oktober) heeft die bewerking evenwel ook nog wel een flink stuk vrije ruimte op je schijf nodig - maar die heb je nu (met die 85 Gig 'overschot' ook nog voldoende
c. je kan wel best je Mijn Documenten overzetten naar je 1TB-schijf (NIET met copy/paste!)- tenminste als jij al je eigen bestanden in die map bewaart.

Bedankt voor de reakties, als ik het goed begrepen heb dan hoef ik me voorlopig geen zorgen te maken.

afbeelding van redactie

Sowieso hoef je je geen zorgen te maken, want Windows 10 ruimt na verloop van tijd automatisch oude update-bestanden op. Dus die SSD raakt niet vol van Windows. En je kunt zelf desgewenst schijfopruiming gebruiken.

p.s. Als ik een windows installatie cd koop kan ik windows dan op schijf d installeren ? Daar heb ik namelijk 1 tb aan geheugen.

afbeelding van redactie

Nee, want je hebt Windows al op de C: schijf staan. En waarom zou je? Het is de bedoeling dat Windows op de snelle kleinere SSD-schijf staat, zoals al eerder aangegeven. Dan werkt Windows veel sneller dan op de tragere HDD. En je bestanden horen op de grotere, tragere HDD. Dat is zo bedoeld om alles zo goed mogelijk te laten werken. Dus gewoon zo laten. En je SSD-schijf is groot genoeg. Voor verdere vragen kun je beter in het Forum terecht:
https://www.gratissoftwar...

als je zegt: 'kan' ik windows op die HDD installeren: ja, dat kàn natuurlijk, maar (zoals redactie al zei) dit is dus helemaal niet aangewezen: het zou zijn alsof je een ticket voor een TGV zou kopen en nadien toch maar met de gewone trein gaan.
Maar als je vraagt: 'kàn het' is het antwoord: ja.

Sorry dat ik af en toe zo door dram.

afbeelding van redactie

Dat is prima ;-) Maar het forum is bedoeld voor dat soort uitgebreidere vragen en problemen.

Beste,

Met dit programaatje win je veilig terug veel vrije ruimte. Oude drivers nemen vaak veel plaats in.

Beste,

Met dit programaatje win je veilig terug veel vrije ruimte. Oude drivers nemen vaak veel plaats in. Link vergeten sorry.
https://github.com/lostin...

Bedankt nogmaals voor alle antwoorden.

Reageer