Windows 8.1 krijgt vanaf nu alleen nog beveiligingsupdates

Dinsdag liep de 'basisondersteuning' voor Windows 8.1 af. Vanaf nu krijgt Windows 8.1 alleen nog beveiligingsupdates en geen nieuwe functionaliteit meer. Dit heet bij Microsoft 'uitgebreide ondersteuning' - wat een slechte vertaling is van Extended Support, want waarschijnlijk wordt 'verlengde ondersteuning' bedoeld.

Hoe dan ook: Windows 8.1 krijgt nog wel vijf jaar beveiligingsupdates dus als je bij Microsofts voorlaatste besturingssysteem wilt blijven dan kan dat nog tot januari 2023. Windows 8.1 heeft een marktaandeel van slechts een paar procent. De meeste Windows-computers draaien Windows 10 of Windows 7. Windows 7 wordt trouwens nog tot januari 2020 ondersteund.

  Basisondersteuning
(nieuwe functies)
Uitgebreide ondersteuning
(alleen nog beveiligingsupdates)
Windows 7 13 januari 2015 14 januari 2020  
Windows 8.1 9 januari 2018  10 januari 2023
Windows 10 13 oktober 2020 14 oktober 2025

Onze vraag is:
Blijf jij Windows 8.1 nog gebruiken tot 2023?

En in de reacties horen we graag waarom jij de voorheen gratis upgrade naar Windows 10 niet gedaan hebt!

Ja, Windows 8.1 is prima
50% (79 stemmen)
Nee, ik ga toch maar eens over op Windows 10
0% (0 stemmen)
Ik ben allang overgestapt van Windows 8.1 naar Windows 10
14% (22 stemmen)
Ik heb Windows 10
20% (32 stemmen)
Ik heb Windows 7
12% (19 stemmen)
Anders, namelijk... (laat weten in de reacties)
4% (7 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 159
Deel dit artikel: 

Reacties

Wij waren op vier laptops en een pad overgeschakeld van 8.1 naar 10 en nu weer terug naar 8.1 en zijn zeer tevreden en beter af bij deze beslissing.
W10 zorgde voor meer problemen dan echt lekker werken, nu met 8.1 loopt alles weer lekker vlot en zonder problemen !

Had win 8.1 pro op mijn pc en was altijd goed tevreden maar sinds de laatste update van microsoft wat gebeurd is toen mijn pc in de slaapstand stond is mijn pc bij nieuwstart vastgelopen met de melding inaccessible_boot_device en was onder geen enkele manier meer op te starten.
Heb daarna maar besloten de pc opnieuw te installeren en heb nu win 10 pro geinstalleert en moet zeggen tot nu toe loopt het net zo vlot als mijn eerdere win 8.1 pro.

Windows 8.1 met Classic Shell is het beste en snelste besturingssysteem van de reeks 7,8,10. Zonder Classic Shell is het een ramp.

Maar pas inderdaad op met de laatste (meltdown) update van januari, die kan voor problemen zorgen.

Voor sommigen is Windows 8.1 zonder Classic Shell een ramp, bijvoorbeeld voor OmeSjaak. Maar dat zijn ook de zelfde mensen die een chauffeur nodig hebben om hun auto te laten rijden...

Werk heel veel op de desktop, soms op een laptop en nooit met een tablet-pc. Heb dus Win 8 en 8.1 overgeslagen (na testen). Had wel eens een Windows Phone 8.1 willen uitproberen, maar toen hielden ze er mee op.

Blijf bij windows 8.1 omdat Canon geen windows 10 drivers wil maken voor mijn MP800
printer.

Heb je al eens geprobeerd of die driver van Win8 niet ook gewoon werkt onder Win10? Dikke kans dat het gewoon werkt. Onder water is er volgens mij niet zoveel verschil tussen 8 en 10.

Ik gebruik zins kort Windows 10 voor mijn online radio station en heb hier verschrikkelijk spijt van. Ik draai 24/7 muziek en iedere maand vliegt nu wel een keer de non-stop muziek computer uit, baal hier enorm van! Met Windows 7 kon je zelf de updates uitzetten en met Windows 10 krijg je ze automatisch door je strot gedrukt. Nu vliegt tegenwoordig zomaar je PC uit midden in de nacht. Prima een PC die up to date is, maar mag ik zelf misschien bepalen wanneer ik deze updates installeer. Geef mij mijn Windows 7 maar terug, waardeloos!

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
grie_enland