Is Opera browser veilig?

Vragensteller: 
jaak
Windows
Toelichting op vraag: 

graag de mening van de redactie en lezers aangaande de veiligheid, meer specifiek privacy, over de opera browser en haar AI

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

Nee, ik zou liever voor Brave, Firefox of Librewolf browser gaan. Opera is vast veilig maar word niet altijd ondersteund zoals bijvoorbeeld de bank.Privacy informatie van browser kun je ook vonden op restoreprivacy.com

afbeelding van WriTer

Jazeker Opera is veilig, gebruik hem al tientallen jaren ook voor aankopen en bankzaken, nooit problemen gehad.
Het klopt dat de website van een bank soms zegt dat het Opera niet ondersteund maar dat is gewoon omdat ze die bij de bank niet hebben uitgetest.

Het zijn altijd de grote drie, vroeger IE nu Edge, Chrome en Firefox.
In het verleden wel eens meldingen gehad maar nu al jaren niet meer.
Met AI ook geen problemen, werkt goed en nog geen eigenaardigheden tegengekomen.

I stand with Ukraine!

afbeelding van Léon

De ASN Bank beschouwt alleen Firefox en Chrome als veilig.

afbeelding van WriTer

Ben net eens naar de website gegaan en ook op de inlogknop gedrukt, nergens een vermelding dat Opera niet veilig zou zijn of werken.
Oké, misschien dat er een vermelding verschijnt eens je ingelogd bent maar als het nu al werkt denk ik niet dat het problemen gaat veroorzaken.

I stand with Ukraine!

afbeelding van Léon

Hallo WriTer,

Als u de ASN Bank bedoelt: ik heb het hun zelf gevraagd. (Om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen). De ASN Bank werkt namelijk onder andere met browsercodes. Vijf cijfers die alleen functioneren op je eigen computer thuis en maar in één browser.

Superhandig inloggen.

afbeelding van WriTer

Ja die bank bedoelde ik.
Bedoel je dan dat, als je bijvoorbeeld Opera als eerste gebruikt, het dan daar alleen in zal werken?
Of in maar een van de drie meest voorkomende browsers? Edge, Chrome of Firefox?

I stand with Ukraine!

afbeelding van Léon

Als ik mij goed herinner kan/mag het alleen in Firefox of Chrome.

afbeelding van WriTer

Oké, blijf ik wel raar vinden dat je op sommige banksites alleen maar de grote bekende browsers kan/mag gebruiken.
Blijf ik steeds klantonvriendelijk vinden terwijl het eigenlijk geen probleem is of mag zijn.

I stand with Ukraine!

afbeelding van Léon

Het blijkt toch minder streng dan ik dacht (gevonden op website ASN Bank):

Wat is precies een browser en kan ik alle soorten aanmelden?

Een browser (ook wel internet- of webbrowser genoemd) is een programma waarmee je op het internet pagina's kunt bekijken.

Het aanmelden van een browser kan alleen als het een recente versie en een gangbare browser is. Denk daarbij aan Chrome, Edge, Firefox en Safari. Met een te oude browser is het inloggen met een browsercode (volgens onze beveiligingseisen) niet veilig en kunnen we je niet de beste gebruikerservaring bieden. Vandaar dat we verouderde browsers niet toestaan.

afbeelding van WriTer

Ha ja, dat is al wat anders, een verouderde browser zoals IE kan ik wel begrijpen maar ze geven hierbij een paar voorbeelden van moderne en natuurlijk de bekenste browsers die de meeste mensen wel kennen om te vertellen wat ze bedoelen.

Dan ga ik er vanuit dat andere moderne browsers zoals Opera, Vivaldi enz... ook wel veilig zullen werken.
Ik zou zeggen, probeer het maar, ik ben er zelf van overtuigd dat deze en andere minder bekende moderne browsers veilig zullen werken.

In ieder geval, ik gebruik al jaren (+25 jaar) Opera en in mindere mate Vivaldi voor mijn bankzaken en andere betalingen en heb nog NOOIT problemen gehad.

Vroeger waren er soms nog kleine problemen maar dat is al jaren geleden met sommige banken, maar hier in België al lang niet meer, ik zie niet in waarom dat dit nog in Nederland zou zijn?

Maar ik wil niemand iets opdringen, je moet de browser gebruiken waar je u goed bij voelt, en bij mij is dat Opera en Vivaldi.

I stand with Ukraine!

afbeelding van Léon

Waar het mij om ging en gaat: wat vindt de bank?

Stel je wordt gehackt en je rekening is leeg geroofd. Voordat de bank je eventueel compenseert zullen ze waarschijnlijk vragen: hoe zag je beveiliging er uit? Welke browser, anti-virus enzovoort.

afbeelding van WriTer

Oké, kan zijn maar het lijkt me toch erg ver gaan als je ook nog gepakt zou worden op een veilige browser die de bank niet zou ondersteunen.

Het is mogelijk wat je zegt maar het zou toch in mijn ogen dan eender een slechte beveiliging zijn bij die bank als je rekening zomaar ineens leeg zou gehaald worden.
Persoonlijk zou ik met zo'n bank geen zaken willen doen.

I stand with Ukraine!

afbeelding van Léon

Eigenlijk zijn mijn ideeën hierover gebaseerd op verhalen die lang geleden in het nieuws waren. Feitelijk voel ik mij op de computer 100% veilig, maar op de smartphone die ik sinds kort heb, totaal niet. Nochtans niet met bankzaken, DigiD en dat soort dingen. Hoewel er zelfs een DigiD "app" schijnt te bestaan.

Ik heb al twaalf jaar sinds mijn eerste smartphone Alle belangrijke apps in gebruik, ook de bank en digid.Betalen doe ik ook met de wallet, maar alle apparaten waren altijd up to date en rotzooi installeerde ik niet en heb altijd een goede beveiliging gehad, nu ook Avast One (topproduct).
iK HEB NOG NOOIT EEN PROBLEEM GEHAD MET DE VEILIGHEID. gewoon mee omgaan zoals de PC: oppassen voor fishing(sms,mail), nepwebsites, verkeerde apps niet downloaden,met vpn online gaan, op tijd updaten, ook de apps!!! Vooral de browsers en de beveiliging. Neem maar van mij aan zo is een smartphone betrouwbaar.Verder adviseer ik Brave als standaard browser op android. Veilig en prive.
Nou ik hoop je gerustgesteld te hebben.

afbeelding van Léon

Gerustgesteld ben ik door de smartphone alleen te gebruiken voor niet-serieuze zaken. Ik heb er ook geen beveiliging op. Alleen al het feit dat het hele apparaat onder verplicht toezicht van Google staat is voor mij genoeg.

Bankieren kan wel werken met een browser maar dat wil niet zeggen dat het veilig is en/of ondersteund word door de banken!!!

afbeelding van Léon

Internetbankieren met de browser zoals ik het doe is juist een idee van de bank. Niet mijn idee.

lol

wat word er bedoeld met veilig ??????
als ze wat van je willen weten weten ze dat al , op computer is dat allemaal noncens , maar oke stel je voor dat..........en op de zelfde tijd een smart phone hebben waar wel alles aanstaat zoals waar je zit in bv weer apps ect .
dus veilig , leg me dat maar eens uit .

afbeelding van Léon

Veilig betekent dat er niets gebeurt wat je niet wilt.

Maar dat impliceert dat onveilig betekent dat er van alles gebeurt wat je wel wilt. :-)

afbeelding van Léon

Onveilig betekent dat er dingen gebeuren die je (per se) niet wil.

ik heb al eens eerder geschreven ook bij bv topic over av , 90 % veiligheid begint met de gene die achter de computer zit ,
en dan nog , de grootste bedrijven worden gehackt , waar ook vele emails en data zijn opgeslagen dus dan kan men nog zo goed oppassen , als men wil , weten ze alles over je zowel overheid als hackers .
maar aan de andere kant kan men niet meer zonder internet met vele dingen zoals bank zaken ect . 
met gewoon een portie normaal verstand komt men al heel ver .
( dat is mijn persoonlijke mening )

afbeelding van redactie

Om op het AI gedeelte van de vraag in te gaan ('meer specifiek privacy, over de Opera browser en haar AI'):

1. Als je de AI niet gebruikt dan weet deze ook niks van je. Opera raadt aan om geen privacygevoelige persoonlijke informatie in te voeren bij de Aria AI van Opera Browser (zie punt 4.)

2. Opera maakt gebruik van AI diensten van OpenAI (ChatGPT) en Google. Dus informatie wordt, als het goed is geanonimiseerd, ook bewaard voor dertig dagen op hun servers (en op de servers van Opera). En kan gebruikt worden om de AI taalmodellen te trainen.

3. Lees hier de privacy verklaring over AI van Opera:
https://help.opera.com/en...

4. Waarom je geen persoonlijke informatie moet invoeren in AI kan misschien met een voorbeeld verduidelijkt worden.

AI kan invoer van gebruikers als trainingsdata gebruiken. Als je invoert dat Pietje Puk aan de A-weg 1 in Abcoude woont en accountant is, dan zou een AI taalmodel dit kunnen gebruiken. Als iemand anders dan de vraag zou stellen waar accountant Pietje Puk woont dan zou de AI assistent kunnen antwoorden met A-weg 1 in Abcoude. Zo leert AI dus ook van input van gebruikers. En dat is waarom je geen persoonlijke informatie moet invoeren bij dit soort AI assistenten. Net zoals je liever niet al je persoonlijke gegevens op websites of social media moet zetten (als je privacy belangrijk vindt).

5. Opera is een web browser die gebaseerd is op Chromium van Google. Dus is in principe even veilig als Chrome. Wat betreft de privacy in Opera kun je hier meer lezen:
https://legal.opera.com/p...

Reageer