Windows 10 22H2 is de laatste versie ooit van Windows 10

Windows 10 22H2 - in oktober 2022 uitgebracht - is de laatste versie ooit van Windows 10, heeft Microsoft gisteren bekendgemaakt. Er komen geen grote (half)jaarlijkse onderdelenupdates met nieuwe functies meer voor Windows 10.

Wel krijg je tot oktober 2025 nog maandelijks beveiligingsupdates voor Windows 10 22H2. Versie 21H2 van Windows 10 krijgt vanaf 13 juni helemaal geen updates meer dus je zult moeten upgraden naar 22H2 dan. Windows 10 versie 22H2 blijft daarna de laatste versie tot oktober 2025.

Maar duidelijk is dat Microsoft vanaf nu alleen nog nieuwe functionaliteit voor Windows 11 ontwikkelt. Windows 10 is in de onderhoudsfase beland: er zullen slechts problemen worden opgelost en lekken worden dichtgeplakt in Microsofts oudere besturingssysteem.

Onze vraag is:
Wat vind jij ervan dat Windows 10 geen nieuwe functies meer krijgt?

En in de reacties horen we graag wat je plannen zijn voor na oktober 2025 (als Windows 10 helemaal geen updates meer krijgt): over op Windows 11 of Linux proberen of iets anders?

Prima, ik hoef al die nieuwe poespas voor Windows 10 niet
15% (92 stemmen)
Jammer, maar gelukkig nog wel beveiligingsupdates voor Windows 10
21% (129 stemmen)
Echt heel slecht dat Windows 10 nu al uitgerangeerd wordt
49% (304 stemmen)
Ik heb Windows 11
8% (49 stemmen)
Ik heb een Mac
1% (6 stemmen)
Ik heb Linux
5% (30 stemmen)
Anders, namelijk... (laat weten in de reacties)
1% (6 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 616

Reacties

zolang w11 niet geschikt is voor mijn oudere pc en laptop en w10 hierop prima draait, is dit een slechte zaak.

Hoi prodeer eens tiny11 in plaats windows11 het is windows maar klijner draai beter op oude computers

Ik heb Windows 11. Geen enkel probleem ondervonden. Voordat Windows 11 uit kwam had ik een nieuwe Laptop gekocht met Windows 10. Daar staat nu 11 op.

Er wordt met betrekking tot Windows 11 veel afgegeven op Microsoft.
Ik wil even als advocaat van de duivel optreden:

In 2018 kwamen er kwetsbaarheden aan het licht van Intel, AMD en ARM processors: Spectre en Meltdown. Deze konden opgelost worden door software updates (daar moesten dus de besturingssysteemfabrikanten zoals ook Microsoft voor zorgen) en bios updates.
Niet zo gek dus, dat Microsoft een nieuw OS bedacht, die onder andere eist dat er processors gebruikt worden waarbij de Spectre en Meltdown problemen zijn opgelost. Die processors zijn toen ontwikkeld door Intel en AMD. Veel computerfabrikanten hadden echter nog "oude" processors in voorraad, die vooral in budgetprodukten nog werden gebruikt om op  te maken.
Niet gek dus dat Windows 11 niet gebruikt kan worden op sommige dus nog betrekkelijk recente computers. Dat is niet de schuld van Microsoft, maar van de computerfabrikanten. Eigenlijk stelt Microsoft zich erg netjes op door Windows 10 nog tot oktober 2025 te blijven ondersteuenen.

Voor ieder die dat tegen die tijd niet wil, zijn er genoeg alternatieven: Windows 10 blijven gebruiken met alle veiligheidsricisco's van dien, overstappen op een Linux variant of Windows 11 gebruiken via Rufus. Dan ga je als gebruiker wel voorbij aan de kwetbaarheden van Spectre en Meltdown.
Waarbij in geval van Rufus Microsoft zich heel netjes opstelt door dit toe te laten. Kan eenvoudig geblokkeerd worden.

Dus laten we nu eens ophouden met maar steeds Microsoft te blamen. Maak je keuze tegen die tijd. Wellicht is dan je computer allang aan vervanging toe en speelt dit alles niets eens meer voor je.
 

Windows zet met haar overdreven systeemeisen voor Windows 11 een half miljard Windows 10 gebruikers buiten spel.
Die half miljard gaan echt geen nieuwe pc kopen om Windows 11 eventjes te kunnen draaien.
Eventjes, want Microsoft is al weer bezig Windows 12 te ontwikkelen met opnieuw hogere systeemeisen.
Microsoft kan wat mij betreft in de str... zakken. Het wordt in okt 2025 gegarandeerd een Linux distro.

dat ga ik ook doen, ze kunnen we gek worden bij microsoft maar daar doe ik niet ssn mee.

Waarom zolang wachten? Zodra je Linux, Mint in mijn geval, hebt geïnstalleerd wil je waarschijnlijk nooit weer iets anders. Ben je van die MS meuk verlost.

Tiny programma

Mijn keuze is 4 jaar geleden al gemaakt, geen Windows meer. Heb me ook heel dikwijls voor vrienden en familie moeten bezig houden met gecrashte of virus geïnfecteerde Windows pc’s te redden met een Linux of anti virus rescue disk. Voor mij alleen nog Mac en Linux met virusscanner en internetbrowser beveiliging.

Nog even 1 keer een bijdrage van mij. De heer Ed. W. hoeft zich niet verontschuldigen dat hij ´´advocaat van de Duivel´´ zou spelen. Ook hij heeft recht op zijn mening te ventileren, los van of je het in alles met hem eens bent of niet, maar hij brengt het fatsoenlijk en onderbouwd. Dat is goed en we mogen blij zijn dat we in een land leven, waarin het vrije woord mag worden uitgedragen!

Ik blijf er een probleem houden dat Microsoft, vind ik, in een te hoog tempo van besturingen blijft wisselen. Bleef het daar maar bij, maar het telkens na een jaar of vijf onmogelijk maakt, voor de eindgebruikers van Windows 10 nu, dat ze door kunnen gaan deze besturing dat op zich, wat mij betreft zeker, prima en stabiel functioneert, waarvan ik geen enkele behoefte heb, zeker in dat hoge wisselende tempo, om binnen twee jaar over te stappen op Windows 11 of 12, dat laatste ook al in de maak is. Er zitten nu al enorme extra voorzieningen in Windows 10, dat ik niet eens gebruik.

Waarom nog mooier dan mooi en nog beter dan best? Laat de markt nu eens een tijd met rust en blijf langer beveiligingsupdates geven voor de vele Windows 10 gebruikers, mondiaal, zonder consumenten te DWINGEN, daar verzet ik mij tegen, dat DWINGEN om iedere, zeg, vijf jaar een nieuwe laptop of computer te moeten kopen, zodat ze weer verder kunnen met een MS. besturing, of op andere wijze.

Stel dat luidsprekerfabrikanten zo zouden werken in de audio industrie. Dat je nu een mooie set luidsprekers koopt voor bij je versterker en na vijf jaar komt er een nieuwe luidspreker set uit, dat vereist, dat je een compleet nieuwe versterker moet kopen, want anders doet ´ie het er niet op. Dat zou toch totaal krankzinnig zijn? Als fabrikanten in de audio industrie ook zo zouden werken?

Ander voorbeeld, afsluitend; stel dat televisiefabrikanten zo zouden werken. Dat je NU een mooie LED of OLED tv koopt, maar over vijf jaar zou ´ie ineens op zwart gaan, omdat de firma Philips, Sony, L.G., of Samsung zou vinden, dat het tijd wordt om een nieuwe t.v. bij ze te gaan aanschaffen. (Hopelijk breekt die tijd NOOIT aan!) Ja, die keuze uit dergelijke bedrijven heb je dan wel om een nieuwe tv te kopen, maar stel dat dat het nieuwe gegeven zou worden. Na vijf jaar gaat ´ie op zwart en doet je t.v. niks meer. Nou! Waarom doet Microsoft dat wel, in ander verband?

Overigens; de firma Apple heeft er ook een handje van. Ik moest laatst een andere I Phone kopen, omdat ik met mijn I Phone 5 geen digitale portaal meer binnenkwam. DIGIGD app kon ik plots niet meer gebruiken, want de I Phone 5 ging niet hoger als IOS 10.0. Nu heb ik een 2e hands I Phone 7 gekocht. Tweeledig. Ik kon mijn oude Simkaart erin overzetten, uit de I Phone 5, en kon opschalen naar IOS 15.0, zodat ik weer mijn DIGID app kon gebruiken om eventuele ziekenhuisafspraken te kunnen maken, of om op gemakkelijke wijze mijn Inkomstenbelasting op te geven bij de Belastingdienst, etc.

Dus in die zin wil ik wel tegemoetkomen aan het betoog van de heer Ed. W. en heeft hij een punt, dat niet alleen ´´alle ballen op Microsoft´´ dienen te worden geschoten. Die tendens zie je ook bij Apple en wellicht ook bij andere computergrootmachten als Samsung, Motorola of weet ik welke fabrikanten je nog meer hebt. Een betere afstemming op marktbehoeften zou ik erg wenselijk vinden.

Zo had ik het nog niet gezien!

Ik denk dat in 2025 er weer een extended update model komt voor windows 10...
Want ..dat was ook zo bij windows 7!

Heel veel mensen/bedrijven konden wel over van 7 naar 10..maar veel minder oudere systemen (officieel)naar 11!

We zien het wel...

Dit is nou typisch een M$ streek. Eerst ons een beetje lekker maken met een Windows versie die constant updates zou krijgen, komen ze vervolgens na een paar jaar wel met een aparte nieuwe Windows aanzetten welke vervolgens ook nog eens hele hoge systeemeisen heeft. Systeemeisen welke in Windows 10 optioneel waren!

Dit gaan we dus niet doen hé, ik blijf Windows 10 gebruiken tot het einde en vervolgens is het gebeurt met Windows!

Ik zou er niet van staan te kijken als ik over een aantal jaren een goede Google Chroom zou aanschaffen. Daarnaast, als W10 met updates stopt, betekent het niet dat je deze niet meer kan gebruiken, het betekent dat je hem anders moet gaan beveiligen. En iets meer dan 2 jaar is nog ver weg. Ik zie het tegen die tijd wel.

Ben op een oude pc al diverse linux versies aan het testen, laatste was Manjaro een snelle en gebruiksvriendelijk linux versie. Draait naast LinuxMint wat ook goed werkt maar trager is. Na Windows 10 voor mij geen ms meer.

Je zou ook eens naar Zorin kunnen kijken: https://zorin.com/os/down...
Even naar beneden scrollen tot je bij Zorin OS 16.2 Core komt, want die is gratis.

Enkele maanden terug nieuwe laptop gekocht. Meestal draai ik dan enkele maanden de meegeleverde Windows, kwestie van een beetje bij te blijven en dan Linux installeren. Wat heb ik me geërgerd aan de instellingen van Windows 11, zo erg dat er dezelfde dag al Linux Mint opgezet is.

Afhankelijk van je hardware een 64 of 32 bits versie mogelijk, met de volledige versie meer aanpas mogelijkheden van het uiterlijk. Mooie software en makkelijk als je van Windows komt.

Dat klopt. Manjaro is goed alternatief en met sobere XFCE versie ook heel snel. Als rolling release blijven updaten zonder opnieuw grote upgrade!!

afbeelding van WriTer

Simpel, blijf Windows 10 gebruiken, kan dat niet meer dan forceer ik, of probeer het toch, Windows 11 op mijn computer.
Gaat dat ook niet dan zal het een van de vele Linux distros worden.

I stand with Ukraine!

Liever de toegang tot W11 vergroten zodat meer W10 toestellen kunnen overschakelen

Niemand heeft het ooit over android, inmiddels gaan we naar android 14. Pas sinds kort worden telefoons langer ondersteund en echt goedkoop zijn die niet, toch? Ik ben ooit begonnen met Android 2.3 en nu 13, iedere keer MOET je een nieuwe kopen anders ben je NIET veilig. Daar word je toch ook moe van?

Als je een goede virusscanner blijft gebruiken kun je Windows 10 nog zeker 10 jaar laten draaien.

Helaas is het niet anders met ms ze gaan dezelfde weg in als Apple worden allemaal gesloten systemen

Gebruik toch gewoon Linux Mint. Zo makkelijk en een van de oudste en beste Linux distributions. Bij vragen nederlandse helpdesk: https://wiki.linuxmintnl....

Laat ik maar Windows 3.11 gebruiken. Het gedoe van MS ben ik al jaren beu.

Microsoft vraagt erom dat men d.m.v. RUFUS een opstartbare USBstick maakt van windows 11 welke bruikbaar is om windows 11 op een ongeschikte PC te instaleren. Het werkt echt wel goed op mijn 12 jaar oude zelfbouw PC.

dankzij jouw reactie vandaag Windows 11 op een totaal ongeschikte oude laptop geïnstalleerd, en het is verbazingwekkend hoe goed W11 draait op een zogenaamd ongeschikt apparaat. Lang leve Rufus :D

Nou! Dat weten we ook weer! Dan weet ik in ieder geval, dat ik nog met mijn huidige Lenovo laptop tot oktober 2025 kan blijven werken. Daarna kan ´ie op de ´´vuilstort´´. Want Microsoft dicteert, tegen die tijd, dat ook IK onder DWANG (!) MOET overstappen op een nieuwe laptop dat WEL Windows 11 aan kan en is het over met het Windows 10 gebruik. Doei! Toch opmerkelijk dat dergelijke bedrijven zo sterk je leven kan blijven dicteren. Toen ik dat bericht van einde updates per oktober 2025 las, dacht ik; ´´dat wil ik niet!´´ Maar daar hebben ze gewoon vierkant schijt aan. Je bent peanuts!

Je hebt niks te vertellen! Het zijn technische grootmachten. Ze zijn groot geworden over de ruggen van vele consumenten, die hadden ze destijds hard nodig om zo groot te worden en nu heb je NIKS meer in te brengen, nu ze supermachtig zijn geworden! Zo is het gewoon! Kunnen dergelijke grote bedrijven, lees miljardair Alan Musk, een sportauto in een baan om de aarde lanceren, ik moest, toegift, een beetje lachen toen ik het zag, maar eigenlijk is het totaal krankzinnig, omdat ze van gekkigheid niet meer weten wat ze met hun veel te veel geld moeten doen. Ga je die idioterie doen!

En vervolgens als debielen gaan zitten klappen en lachen, zag ik onlangs op t.v., toen een grote twee traps vuurpijl, door dat techno bedrijf van Musk ontwikkeld, tussen ´´hemel en aarde´´ uit elkaar klapte, omdat ´ie het niet goed deed! Ik zou, als ik Musk was, witheet zijn. Zoveel geld kwijt! Zijn team zat zich gewoon kapot te lachen en te applaudisseren, want hij startte toch? Dat zeg ik! Geld speelt geen rol voor die wereldvreemde gasten. Nee! Ze zijn veel te groot geworden!!!

Jammer dan... Over 2 maanden steken ze er weer eentje af, voor vele miljoenen dollars, waarvan alle motoren het dan, hopelijk, wel doen? Wel ja! De miljarden stromen toch binnen. Het kan! Ze dicteren de wereld en jij betaalt! Musk doet dat. Microsoft doet dat enz. En niemand die ze in de weg loopt.

Zo hebben dergelijke bedrijven, in geval van Microsoft, de hele wereld met Windows 10 gebruikers ´´bij hun ballen´´. Ze doen wat ze willen! Dat wil ik maar zeggen. Heb ik tegen die tijd 9 jaar kunnen doen met mijn laptop en kan ´ie weg. Normale afschrijving voor dat ding? Of is het blinde markt dominantie van bedrijven als Microsoft? Waarom MOET Windows 11? Waarom MOET Windows 12 zo snel? Windows 10 is perfect! Van mij hoeft die regelmatige opvolging van besturing software echt niet! Van mij mogen ze die software over langere termijn ´´uitsmeren´´. Geeft, vind ik, marktrust.

De positie van MS

Denk om je hart! En wat een groot percentage reacties dat Windows 10 wil blijven draaien! Dat MS mensen dwingt hun prima werkende (en kwalijker: soms heel jonge) hardware te vervangen om een gepatcht Windows besturingssysteem te kunnen draaien is inderdaad nogal een rotstreek, maar je PC doorgebruiken op een ongepatcht besturingssysteem is gewoon heel onverstandig. Virusscanner of niet, je systeem raakt zó lek dat je gewoon op ransomware en opname in botnets kunt wachten. Er zijn eigenlijk twee wel verstandige oplossingen:
1. Hardware upgraden naar W11 ondersteunde hardware. Ik zie gebruikte Windows-11- proof systemen op Tweakers vanaf €100. Voor elke €100 moet je dus tot oktober 2025 het bedrag van €5,55 per maand sparen. Lukt dat misschien?
2. Gratis overstappen en een Linux distributie installeren (bijvoorbeeld Mint). Kost je wat gewenning. Gratis en werkt prima. Kun je nog jaren vooruit met je oude hardware. Denk om goede backups, want de kans dat je schijven het begeven en je je data kwijt bent groeit snel!
Je zegt dat je PC 9 jaar oud is tegen die tijd, dat is toch geweldig lang? Tijdens mijn eerste 5 PC's vanaf halverwege jaren 90 was het wel hoog tijd voor vernieuwing als ze 3 à 4 jaar oud waren. Mijn huidige i7 uit 2013 (toen high end) is straks 12 jaar oud en draait nog steeds sneller dan mijn laptop van 2 jaar oud, maar geen haar op mijn hoofd denkt een niet ondersteund besturingssysteem te gaan draaien. Dat is het gewoon wachten tot je pc onderdeel van een botnet wordt (zoekwoord: malwarebot). Hoewel vaak uit onkunde en onmacht, heeft dat in mijn ogen wel iets asociaals: je draagt dan uiteindelijk bij aan internetcriminaliteit, ook al is het ongewild.
Er is overigens nog een derde weg die ik niet aanraad: ‘W11 toch installeren op niet ondersteunde hardware’. Microsoft stelt dat je dan geen ‘recht’ hebt op updates. Ik denk dat ze dat wel zullen doen, maar omdat ze een slag om de arm houden zal ik deze weg zeker niet kiezen. Hoe dat moet? Zie hier:
https://pureinfotech.com/...
Nogmaals, ook ik baal er nogal van dat ik (out of the box) met mijn nog uitstekend werkende hardware geen Windows 11 kan draaien.

De eerste woorden van mijn post 'De positie van MS' moet je maar even wegdenken.

Oh, ik maakte een rekenfout met het ‘spaarvoorbeeld’, het duurt nog 30 maanden tot oktober 2025, dus nog minder per maand opzijleggen hè.

Mooi verhaal, Condor! Maar ik denk, dat geldt voor iedereen hier wel volgens mij, dat ALS het einde verhaal is met de beveiligingsupdates voor Windows 10, dan zal je wel moeten om een computer voor Windows 11 of 12 (tegen die tijd?) aan te schaffen, of een alternatief kiezen. Natuurlijk raken dan computers poreus voor virussen. Ik dacht destijds met Windows XP ook nog een tijdje door te kunnen gaan zonder beveiligingsupdates, rekenend op mijn internet security. Dat was wel een taxatiefoutje. Dus; eieren voor mijn geld gekozen. Je kan zeggen; beter ten halve gekeerd, dan ten hele blijven dwalen en zo investeerde ik in 2016 in mijn Lenovo ideapad 300 laptop met intel Core i5 processor. Maar we zijn een paar jaar verder en de onrust keert weer terug, want Microsoft blijft aan de gang!

De kern van de boodschap is duidelijk. Microsoft heeft veel te veel macht en de consument heeft, hoegenaamd, weinig tot niets te vertellen, lijkt mij. Ik vraag mij af of Microsoft wel serieuze marktonderzoeken doet, om te zien of Windows 10 gebruikers zitten te wachten op Windows 11, of 12. Althans; NU? De wisselingen zijn te hoog! Waarom zo´n hoog tempo? Zeker nu, in een tijd van almaar oplopende kosten wereldwijd. Dat bedoelde ik ook met ´´marktrust´´. Maar dat zien ze toch anders.

Kleine correctie. De naam ´´Alan Musk´´ moet natuurlijk zijn; Elon Musk, waarvan akte.

Ik denk dat Microsoft in zijn eigen vel aan het snijden is.

Ik denk dat na oktober 2025 het "doorgebruik" van Windows 10 net als met 8.1 bewust bemoeilijkt gaat worden. Geen toegang meer tot de Microsoft Store om nog een oude app zoals mail oid op te halen. Ook de "third party" browsers zoals Brave met privacy hoog in het vaandel zullen updates blokkeren, net zoals ze dat bij Windows 8.1 doen. Herinner my vaag dat Windows 10 de laatste versie ooit zal worden. En je ziet dat in alle, dus ook betaalde, Microsoft software de advertenties oprukken en als je er geen toestemming voor geeft werkt het programma niet.

Ik ook hoor. Blijf gewoon Windows 10 gebruiken. Een goede virusscanner erop. Niet meedoen met die wegwerpmaatschappij. Net zoals met telefoons die na al 2 jaar geen updates meer krijgen.

helemaal mee eens !

Ik denk dat ik mijn Windows 10 pc in 2025 alleen nog offline (stand alone) ga gebruiken.
Voor online zaken een goedkoop Chromebook. Goedkoop want ook daar zit een einddatum aan.

Wij zullen Windows 10 blijven gebruiken ook na oktober 2025 tot onze pc het begeeft want Microsoft laat ons geen andere keus !!! En aangezien wij Microsoft nooit zullen toelaten om ons te verplichten een nieuwe pc aan te schaffen voor welk van hun besturingssystemen dan ook, zal onze eventueel volgende pc nooit meer aangestuurd worden door een Microsoft software !!!

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zui_-korea