Windows bestaat 35 jaar! Wat was jouw eerste Windows-versie?

Afgelopen vrijdag 20 november bestond Windows precies 35 jaar. Op 20 november 1985 kwam Windows 1.0 uit - met een logo dat ons ergens aan doet denken.

De eerste versie van Microsofts besturingssysteem was nog een schil om MS-DOS heen. En de interface zag er iets anders uit dan we nu gewend zijn.

Tot Windows 98 en Windows Me bleef Microsofts besturingssysteem gebaseerd op MS-DOS. Vanaf Windows 2000 (zakelijk) en XP bestond de kern uit Windows NT - dat staat voor new technology.

Windows XP (2001) was een stuk stabieler dan 98 en heel succesvol. Vista, dat pas in 2007 verscheen, was een niet geheel gelukte opmaat voor Windows 7 uit 2009, dat nu geldt als de rots in de Windows-branding. Windows 8 en 8.1 met zijn rare tegel-interface wil iedereen, inclusief Microsoft, zo snel mogelijk vergeten. Windows 10 is inmiddels ook alweer vijf jaar geleden uitgebracht.

Onze vraag is:

Met welke Windows-versie ben jij begonnen?

En in de reacties horen we graag waar je met weemoed of ergernis op terugkijkt als je aan jouw Windows-ervaringen denkt.

Deel dit artikel: 

Reacties

Begonnen met Windows 3.0, nu al weer jaren Linux Mint.

Begonnen met Commedor 64 / 128 daarna amiga 500 / 600 daarna dos 6.0 / 6.1 daarna windows 3.0 / 3.11 met norton commander daarna windows 95 / 98 / 2000 / milenium / win 7 / win 8 / win8.1 / windows 10 alsook linux / ubuntu / mint en ook neverware

Begonnen met een Schneider 6128 computer (CPM/DR-DOS, Basic), vervolgens Amiga 500, Acorn A5000, Acorn RiscPC, pc met Windows 3.1, '95, '98, diverse Apple's tussendoor, pc's met XP en Ubuntu linux (dual boot) en uiteindelijk alleen Windows 10 voor games en de rest LinuxMint 20.

In 1998 onze eerste pc gekocht, Packard Bell met harde schijf van 4.3GB, toen begonnen onze opgroeiende kinderen deze te gebruiken om eindwerken te maken op school. Ondertussen mee gegroeid tot Windows 10, 20H2, op een heel stevige desktop. Op een oude laptop waar windows 7 op stond, windows 10 gezet maar door de updates te traag geworden draai ik nu de laatste versie van Linux.

De oudere jongeren zijn in deze poll duidelijk oververtegenwoordigd.

 
Vind u dat erg dan?
Wij, oudere jongeren, hebben nog geleerd
om met 'trial and error' onze computerproblemen op te lossen.

Waar leest u dan dat ik dat erg vind. Ik stel het alleen vast.

Beste mensen; de opmerking over ´´oudere jongere´´ lijkt mij echt ironisch bedoelt, zonder iemand te willen grieven. Ik denk dat de inzender bedoelt dat wij (ik ben 63 jaar.) ons moeizaam de materie eigen hebben moeten maken, terwijl die jongeren er spelenderwijs mee opgroeien. Maar zij hebben het makkelijker met deze computers. In onze tijd waren die dingen en software veel complexer. Daar reflecteerde hij op?

Voor mij geen probleem want zoals ik hieronder al schrijf is dat een juiste vaststelling, en het klopt ook want ik ben er 57. ;-)

Nog even doorbijten, we komen er wel!

Haha, ja dat klopt, ik zie het hier ook en ben blij dat ik niet de enige oudere 'jongeren' ben.
Wij hebben nog echt moeten programmeren om iets aan de gang te krijgen anders gebeurde er niets.
Ik werk of speel, hoe je het ook wil noemen, ondertussen al een 36 jaar met computers.

Werkte er iets niet dan hadden we verkeerde commando's ingevoerd, soms met grote gevolgen, maar zo leer je hoe een computer echt werkt.
Ik heb nog vele lijnen commando's geschreven in batch bestanden, aanpassingen gedaan om een virtueel geheugen te kunnen vergroten en als er hardware stuk was moesten we dat meestal zelf uitzoeken hoe we dat weer werkend kregen.

Mijjn eerste computer, een Tandy TRS 80 Color Computer, daar moest je eerst alles programmeren in BASIC voor er iets gebeurde.
Ze zeggen dat de jeugd veel beter kan omgaan met computers, natuurlijk, ze hebben nooit anders geweten dat het er was en ze maar ergens op moesten drukken zodat er iets gebeurd, maar ik zie het op mijn werk ook, is er een soft of hardware probleem dan kan deze oude rakker het wel gaan oplossen, want dan houd het op wat computerkennis betreft.

Dit is geen verwijt maar gewoon een vaststelling. ;-)

Nog even doorbijten, we komen er wel!

Ik ben in de begin 80ger jaren groot gebracht met MS-DOS (en heel even met DRDOS), de laatste versie daarvan was geloof ik 3.30. Met hulpmiddelen als PFM (personal file manager), de Norton Utilities, Norton Commander en 4dos (wat kon je met 4dos leuk 'spelen'). Windows 1 wel even mee gespeeld, maar dat was domweg een grafische schil bovenop DOS. Windows 3.1 idem. Bij Windows 95 werd het serieuzer, Geen Windows 8 voor mij, bah tegels. Mijn aanvankelijk afkeer voor Windows 10 gaat langzaam over (leve Open Shell). Maar er zijn steeds vaker uitstapjes naar Linux varianten.

Ik ben begonnen met een Philips NMS 8220 MSX2. Het "besturingssysteem"was Microsoft eXtendet BASIC v2.1, later MSX-DOS, gevolgd door MSX-DOS 2.22. Hierna een Commodore-Amiga 500 met AmigaOS 1.3. Vervolgens brak hier ook het PC tijdperk aan met een Bondwell 38XT - MS-DOS 2.20. Daarna een i386DX met MS-DOS 5.0 en Windows 3.1. Opgevolgd door nieuwere machines met Windows95,98,98SE,Me en inmiddels was ik met Linux aan de slag gegaan. XP,Vista en 7 heb ik slechts zeer sporadisch gebruikt. 8, 8.1,10 gebruik ik weer wat meer, als secundair OS.

Mijn eerste computer was een Tandy (Radio Shack) TRS 80 Color Computer die je op een tv moest aansluiten met BASIC als programmeertaal een cassetterecorder als opslag en mini thermische printer, en die heb ik nog steeds.

Daarna een XT computer met MS DOS 2.0, een AT met MS DOS 3.0 en later MS DOS 5.0 met WIndows 3.1, maar dat vond ik eigenlijk maar niets, met MS DOS 5.0 kon ik veel meer uitrichten waar ik de grafische schil QuickMenu III op gebruikte die in mijn ogen veel meer te bieden had dan Windows 3.1.

Daarna even nog Windows 3.11, Windows 95, Windows 98, Windows 98SE, Windows XP die ik zeer lang gebruikt heb.
Zeer lang erna omdat mijn XP computer aan zijn einde aan het komen was, Windows 8.1 die ik direct aanpaste zodat ik van die tegels vanaf was, en de Startknop terug had.

En uiteindelijk Windows 10.

Nog even doorbijten, we komen er wel!

Windows 3.1 met Norton comander

Ik stapte over van een Atari 1040 ST (met een lawaaiige harde schijf) met het besturingssysteem TOS naar een PC met Windows 95. De overgang was groot: ik moest enorm wennen. Ik heb een paar leerprogramma’s gebruikt om vertrouwd met Windows te raken. Het scherm zag er heel anders uit. Ook was Windows 95 veel minder stabiel dan Windows 10 nu. ‘Even online gaan’ kostte de nodige tijd en maakte veel lawaai. Ik kon mijn telefoon tijdelijk niet gebruiken. Er is sindsdien veel verbeterd. Daarna lange tijd te hebben gewerkt met een computer waarop Windows XP was geinstalleerd. Mijn huidige Acer-computer - inmiddels 11 jaar in gebruik! - is zonder problemen overgegaan van Windows Vista via 7 naar 10. Een goede koop, al was de gebruiksaanwijzing belabberd. Af en toe gebruik ik Windows Repair - en sinds kort Privazer - om hem weer iets te versnellen.
Een andere (snellere) tweede hands computer (ander merk) werkte uitstekend op Windows 7, maar had aanmerkelijk meer moeite met de overgang van Windows 7 naar 10; eerst werd hij opvallend traag en uiteindelijk schakelde hij zichzelf zelfs uit en ik slaagde niet in om hem opnieuw aan de praat te krijgen Dat was dus pech hebben...

In 1982 begonnen met een ZX Spectrum. Daarna met Windows 3.1 en iedere nieuwere
Windows OS tot W10 nieuwste (behalve Vista).

gebruiker van het eerste uur !!!!!

Begonnen met Windows 95 dan 98
windows Millenium (slechtste versie ooit !) , XP , vista , windows 7 , 8.1 en W 10 

Windows 10 forever!

Ik ben begonnen met Windows 3.0 .
Toen Windows 95 en opvolgend met Windows 98.
XP heel lang mee gedraaid en toen Linux en Windows 7.
Zit nu onder Ubuntu en Linux mint.
Bevalt mijn prima.

Windows 3.1 was mijn eerste Windows, was daarvoor druk bezig met de Commodore 64 in combinatie met GEOS (een grafische schil wat amper onderdeed voor Windows 3.1).

Die tijd is een beetje een blur, want Commodore Amiga gebruikte ik toen destijds ook namelijk.

Stopte rond 1995 met de C64, rond 2000 met Amiga en voor werk heb ik lang met Windows 2000 gewerkt. Vind nog steeds dat de no nonsense interface van die Windows versie mij het best beviel.

Niet de tierentaltijnjes interface van Windows XP, Windows 7 was ook "te grafisch". Windows 8 (met Classic Shell geinstalleerd) beviel mij veel beter. Windows 10 bevalt, qua interface, op zich ook, maar had ondertussen wel verwacht dat er meer van de totale inteface was omgezet naar de Windows 10-look. Dat gaat veel te traag.

Voor mij was mijn 1e Windows besturingservaring, dat met Windows 95. Dat was op een speciale cursus in mijn woonplaats. ´´Centrum voor vakopleiding´´ geheten. Windows ´95 was een hele nieuwe ervaring, want ik had alleen de nodige ´´GEM´´ ervaring van Apple. (Meen de toenmalige besturing, bedoelt voor de Mackingtosh hondenhokken.

Heette dat niet GEM besturing? Ik praat over hele tijd terug hoor!) Daarmee trad ik destijds in het computertijdperk. Dat was zo rond 1987. Harde schijf had ik nog niet, alleen diskettes wisselen. Je leek wel ´n disc jockey! Wat een gedoe was dat. Mooie zware matrix printer bij de Mac. En maar krassen met dat lawaaiige ding.

Was wel even wennen toen ik voor het eerst Windows ´95 ging leren! Maar ik rolde er snel in en inmiddels werk ik, op mijn 63e levensjaar, met Windows 10, mede omdat deze zo heerlijk veel lijkt op Windows XP maar mij gebleken veel stabieler is. Ik installeert principieel NOOIT (!) de allernieuwste versies van Windows 10. Ik wacht totdat Microsoft bij mij aan mijn ´´deur´´, lees laptop, aanklopt. Voor Windows ´95 werkte ik op mijn toenmalige werk met DOSMENU. Voorloper van Windows.

Ook, dacht ik, van Microsoft? Een hele verbetering ten opzichte van dat zelf programmeren in P.C. DOS. (I.B.M. versie van Microsoft DOS.) Een RAMP vond ik dat!

@Anoniem: het is misschien een beetje muggenziften maar GEM was de grafische werkomgeving van Digital Research, het bedrijf van Garry Kildall, dat ook CP/M produceerde. GEM was de grafische werkomgeving van de Atari ST en was ook beschikbaar voor MS-DOS.

De besturingssysteem van de klassieke Apple Macintosh was System. Waarbij System 7 (de zevende generatie) de meest populaire was.

Dank voor je correctie. Goed dat je het even uitlegt. Ik leer er ook weer van. Okay! Zoals ik al schreef, ´´het is alweer zolang geleden´´. (Maar dat is tevens ook een gelegenheid excuus hoor.) Ik ben zo´n ´´oudere jongere´´, leuke metafoor van een inzender bovenaan dit blog, die weliswaar de klok zag hangen, maar even niet meer wist waar de klepel hing. Ik associeerde e.e.a. met Apple, maar dat was onterecht.

Ik ben begonnen met Windows XP(2001)en nu inmiddels Windows 10(nieuwste versie)

Ik ben begonnen met Windows XP(2001)en nu inmiddels Windows 10(nieuwste versie)

Ik ben begonnen met Windows XP 2001 en inmiddels Windows 10(nieuwste versie)

Ik ben begonnen met Windows 2.0.
Dat was al een hele opluchting:
vóór die tijd moest je zelf met batch-files (eenvoudige) menu's in elkaar zetten.

idem: ook de 3.11 (dus de 3.1 volgens het lijstje)

Eigenlijk windows 3.11, maar die staat niet in de keuzelijst

@Bla: Windows 3.11, was niets anders dan 3.1 met netwerkondersteuning. De naam van deze editie was toch Windows For Workgroups, of ben ik nu aan het dementeren?

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
sp_nje