Windows 95 en het startmenu zijn 25 jaar oud

Microsoft bracht gisteren 25 jaar geleden - op 24 augustus 1995 - Windows 95 uit. Toen een revolutionair besturingssysteem met een startmenu, taakbalk en bureaublad met daarop een prullenbak, map Mijn documenten en printer - om een echt bureau na te bootsen.

De bureaublad-metafoor resulteerde in de grafische gebruikersomgeving op computers en markeerde al jaren eerder een afscheid van de tot dan toe gebruikelijke command line interfaces zoals DOS. Apple krijgt meestal de eer toebedeeld de eerste te zijn die de GUI (graphical user interface of grafische gebruikersomgeving) populair heeft gemaakt met Mac OS begin jaren tachtig (hoewel Apple het concept geleend had van Xerox).

Startmenu - van Windows 95:

Het bureaublad en in 1995 geïntroduceerde startmenu vormen nog altijd de basis van Windows. Eigenlijk is het startscherm van Windows 10 niet zo heel veel anders dan Windows 95 (en behalve het korte uitstapje met de tegels van Windows 8 is dit altijd zo geweest).

Onze vraag is:

Heb jij Windows 95 gebruikt?

In de reacties horen we graag wat jij vond van je eerste Windows-versie als je het vergelijkt met Windows 10!

Deel dit artikel: 

Reacties

Ken MS sinds DOS 3.0. De nachtmerrie begon hier met o.m. 'User experience', e.a. ongewenste tussenkomsten. Heimwee naar het altyd betrouwbare Windows 7. Ik voel me genomen met de 14-daagse 'Nightmare on MS-street'. Sterkte aan alle PC hobby-isten van het eerste uur. Dit is geen PC-, maar een terminal-OS. Greetz.

Kent iemand CP/M nog? Was een voorloper van DOS. Ben daar ooit mee gestart met een Exidy Sorcerer computer, ik dacht in 1981 of zo. Geen vaste schijven, alleen floppy discs. Later inderdaad DOS gebruikt, kon ik mee lezen en schrijven. Toen Windows 3.11 etc. Was wennen, maar alles went toch?

CP/M 8 bits op 8 inch floppy discs? Geen gestandaardiseerde pc-architectuur. Computers en software die zonder handleiding werd geleverd. Ik heb de antwoorden van mijn eerste Multiple Choice test nog via ponskaarten moeten aanleveren t.b.v. verwerking in een hele grote computer. Ja, dat waren nog (echt gebruiksonvriendelijke) tijden.

Begonnen met een MSX computer van Philips. Data via een cassettebandje. Programma's opnemen via het radioprogramma Hobbyscoop op woensdagmiddag. Later MS-DOS en zo alle stappen doorgelopen naar nu Windows 10

Begonnen met één Sinclair, opslag cassette bandjes. Maar liefst16K geheugen. Toen ik mijn eerste pc kocht dacht ik van alm die kabels op tafel af te zijn en ben mooi bedrogen
N

Op mijn werk bezig geweest met MS DOS. Daar begreep ik weinig van. Eerste helft jaren '90: thuis desktop met eerst Windows 95 16 bit, daarna Windows OSR 2 32 bit. Samen met Word Perfect 6.1 (tekstverwerker), Quattro Pro (spreadsheet) en Paradox (databasae). Hardware desktop: Pentium single core processor van 300 Mhz, geheugen 16 MB later uitgebreid naar 64 MB, harde schijf geloof ik van hooguit 5 GB. Had ISDN-telefoonaansluiting van KPN: apart nummer voor privé telefoon,apart nummer voor telefoonmodem pc en apart nummer voor fax. Bij die modems had je nog een of meer aparte splitters nodig. Jaja, dat waren nog eens tijden. Volgende Windows-versies die ik heb gebruikt: Windows ME (Milennium), Windows XP, Windows 8.1 en Windows 10. Ook nog tijdje Linux (OpenSuse)gebruikt in dual boot met Windows XP.

Ben begonnen met Microsoft DOS, IBM PC DOS, Digital Research CP/M-86 en later DR-DOS (ook de Novell DOS versie was beter dan MS DOS). DOS verbeterde ik vaak met JP Software en open source 4DOS als alternatieve COMMAND.COM voor iets meer stabiliteit en snelheid. Ik gebruikte eerst zelfgemaakt batch menu's en later programma's zoals Norton Commander en veel andere Commanders.
Heb jarenlang ook met server software gewerkt, incl. Novell, Windows, Digital UX en Linux. Dat moest grotendeels met de command line, niet mijn sterkst punt als je snel wilt werken met een OS waar je zelden rechtstreeks mee werkt.
Thans werk ik alleen nog met enkele Windows versies (v.a. Windows 2000 vanwege de scanner driver en tools), OSX en Linux (doorgaans Ubuntu). Heb nooit met Windows 8 gewerkt, ook al is het vanaf 8.1 technisch niet slecht.

Het beste startmenu is dat van Windows ME en Windows 2000. Overzichtelijk hiërarchisch. Het maakt niet uit of je nog geen 10 of meer dan 100 programma geïnstalleerd hebt.
Na 20 jaar gepruts van MS moet ik me weer behelpen met menu tools van derden zoals Classic Shell en opvolger Open-Shell-Menu voor meer stabiliteit i.k.m. Windows 10.

Begonnen begin jaren 80 met MSDOS, op systeem van Data Saab

Ik ben zo'n 36 jaar geleden begonnen met BASIC op een Tandy TRS80 Color Computer.
Daarna MS DOS v2.0, v3.3, v5.0 dan Windows 3.0, 3.1, 3.11, 95, 98, 98SE, XP, 8.1 en tot slot 10.

Daarnaast probeer ik ook wat virtueel Linux distros uit zoals Pepermint, HAIKU (vroegere BeOS) enz...
En op de smartphone Android, maar ook al virtueel getest.

Nog even doorbijten, we komen er wel!

Als grafische DOS schil gebruikte ik indertijd het shareware programma Neosoft Quickmenu III wat een echte meerwaarde was in die tijd om met DOS te werken.
Ooit gevonden op de diskette die bij het computermagazine PC Active zat.

Er zat een rekenmachine in en je kon (na het de eerste keer te programmeren) alles opstarten met aangepaste knoppen.
Er zat zelf iets in dat wat weghad van de Norton Commander voor DOS, erg handig allemaal en zo heb ik ook mijn vader aan de computer gekregen.

Heb zo nog zeer lang veel liever met DOS 5.0 gewerkt MET Quickmenu terwijl ik Windows 3.1 had.
Maar dat vond ik niet zo veelzijdig als Quickmenu en het was ook veel mooier.

Nog even doorbijten, we komen er wel!

Mijn huidige laptop is dus een Ideapad 300. Het laatste ´´nulletje´´ is weggevallen.

Ik ben ooit begonnen, rond 1986, met ´´Dosmenu´´. De rechtstreekse (oer) voorloper van het latere Windows 95 enzovoorts, nadat ik in het computertijdperk was gestart, kort daarvoor, met een Apple Mackingtosh ´´Hondenhok´´ en hun Apple matrix printer.

Zo begon ik heel eenvoudig, maar had een soort ´´Catweazle´´ gevoel in de nieuwe tijd. Daarna kocht ik een IBM PS2 computer met intel 80286 processor. Om af te zijn van het zelf programmeren in p.c. Dos (De I.B.M. tegenhanger van M.S. DOS) kreeg ik het programma ´´DOSMENU´´ te pakken. Dat zat als een ´´schil´´ rond P.C. DOS heen en gelijk was ik af van dat programmeren. Dat scheelde echt enorm, toen! Overigens is Windows 10 ook een soort van ´´schil´´ rondom de feitelijke besturing, heb ik begrepen. Maar wellicht heb ik dat niet helemaal goed begrepen.

Later leerde ik bij het ´´Centrum voor Vakopleiding´´ in mijn woonplaats Windows ´95 gebruiken. Het zat daar als onderdeel in het cursuspakket van toen in daar gebruikte klassikale computers. Ik kreeg officieel les in Windows computergebruik, M.S. WORD en powerpoint presentaties. (Dat laatste nooit professioneel gebruikt.)

In de privésfeer had ik als opvolger van de I.B.M. PS 2 computer een Dell Dimention p.c. gekocht. Een mini-tower exemplaar. Daar regelde ik (ja, ´´mea culpa´´) een illegale versie van Windows ´98 op. Via mijn toenmalig werk kopieerde ik programma´s als M.S. Word, lotus en Exel. En zo evolueerde mijn computergebruik. (Een legale versie van Windows was duur en dat gold toen ook voor de software.)

Ik vond Windows ´98 een duidelijke verbetering ten opzichte van Windows ´95. Het was strakker, sneller en stabieler. Maar de echte wende kwam met Windows X.P. Die werd, vind ik, pas echt goed en stabiel. Als opvolger van de Dell computer kocht in een Mycom High Tower computer en een Canon 600 printer. Alleen die High Tower maakte veel herrie. Wat was die koelvin enorm luidruchtig. Die werd ik snel zat!

Later volgde een Medion ´´all in 1´´ mini-tower computer met Windows XP erop, gekocht bij de Aldi. Een mooie machine. Overigens ben ik er later achtergekomen, dat het ´´bloedlink´´ was en is is om een ´´gekraakte´´ Windows XP versie te installeren. Je weet nooit of je de (besmette) rotzooi van een ander mee kopieert.

En dat gebeurde, waarop het systeem meerdere male chraste, waardoor ik een aantal keren bij die gelegenheid mijn hele computer kon leeghalen en alles opnieuw kon installeren, te beginnen met een (andere) Windows versie. Kon ik weer even voort.

Door schade en schande wijzer geworden nam ik van een bekende zijn Medion laptop over met een legale Windows XP versie. Die begaf het drie jaar geleden en sinds die tijd werk ik met een Lenovo Ideapad 30 met, voor geïnstalleerd, Windows 10. Dat bleek zeer nauw aan te sluiten op Windows XP, met de klassieke shell, dus de overgang ging naadloos en nu zou ik niets anders meer willen. Een heerlijke besturing die ik zoveel mogelijk intact laat, zonder vele aangeboden ´´opties´´.

Diverse software dat ik gebruik is via Gratis software gedownload. De besturing en de beveiliging zijn officieel gekochte apps. (Kaspersky) En zo ben ik dus al heel lang op het computer en internet gebeuren aangesloten. Ik ben principieel tegen social media sites en zit daar zeker NIET op! (Heb ooit op Hyves gezeten. Nooit meer. Een vergissing! Vond het vreselijk en ben ook onlangs van dat suffe ´´schoolbank´´ afgegaan. Niemand reageerde meer en de abonnementskosten bleven stijgen. Ik bezoek slechts vaste sites en verder surf ik heel gericht en met mate naar vaste adressen.

Favoriete sites zijn marktplaats, buienradar en deze site en nog wat meer. Tot zover een overzicht van mijn diverse Windows besturingen en computergebruik, vanaf het eerste uur in midden jaren tachtig van de vorige eeuw, tot op heden ten dagen.

Leuk informatief stukje over wat je bezig houd

Dank je wel!

Gestart in 1986 met pc Olympus, 640k ram, 20 Mb HD dos 3.1 met 2 floppy's en monochroom scherm. Daarna Win 95, Win 98, XP, Win7 en daarna W10.

Commodore 64, dos,windows3, windows 98 en me,XP, windows 7, windows 8,windows10. Windows 10 was het begin van het einde, overgestapt op linux en apple.

Ik ben begonnen met een Commodore 64 programeertaal Basic en data opslaan op cassettebandjes, later op floppy, dan een IBM 386 met 2Mb ram en floppy van 1.44Mb en harde schijf van wel 80 Mb (wat toen enorm was, Windows 3.0, dan 3.1, vervolgens OS Warp van IBM, dan Windows 95,2000, 98, XP, Windows 8, 8.1 en tenslotte Windows 10.

Ik ben begonnen met DOS 3.3. via een pc prive project in 1988 daarna diverse versies van windows

Begonnen met DOS 5.0, later 4DOS. En eerst Windows 3.0, daarna Windows 95 als los 'programma' onder DOS...

Allen die de vroege versies (vóór XP) hebben moeten doorstaan zijn redelijke MS-experten geworden, uit noodzaak. Wat een ellende: urenlang zoeken naar de reden waarom je weer eens was vastgelopen. Ik heb 2x de overgang naar Apple gewaagd maar mij ontgaat nog steeds die hype: zeker niet beter en vooral véél duurder. In mijn professionele omgeving is alles Microsoft trouwens, perfect draaiend op Dell.

Ben begonnen met MSXdos, Dos 4, DrDos, windows 3, 95 en verder mwt windows NT 4 en opvolgers

Begonnen met DOS 5.0 t/m 6.22.
Daarna van Windows 3.1 naar Windows 95 tot Windows 10

Begonnen met Commodore VIC20 - Commodore 64 - Apple 11e - DOS (XT en AT Computers) - Win 98 SE - Win XP sp3 - Win 7 - Win 10.
Na Win 7 echter overgestapt op LINUX UBUNTU MATE LTS.
Windows 10 ziet er mooi uit en tot nu toe werkt alles goed, maar al die updates vindt ik echt storend. Met LINUX valt ook meer te kiezen: Honderden distributies met elk hun eigen desktop en software pakketten.

Ik ben begonnen met Dos..
Opvolgend met Windows 1.1 enz
Nu gebruik ik Linux.

Begonnen met DOS en toen Geoworks ontdekt. Ging een nieuwe pc-wereld voor me open. Later nog Geos 2.0 Verbazingwekkend eenvoudig en snel. Zeker voor die tijd.

Ook ik ben begonnen in het DOS-tijdperk (3.1) met een Headstart-computer van Dixons en via nieuwere DOS-versies, Windows 95 en Windows XP uiteindelijk aangeland bij Windows 7 (dus nog altijd geen Windows 10). Het verbaast me dat jij de enige bent die Geoworks noemt. Ik heb niet alleen onder de diverse DOS-versies, maar ook later nog heel lang Geoworks Ensemble 1.28 en 2.0 gebruikt, o.a. voor het opmaken van het clubblad voor onze autoclub, maar ook voor ledenadministratie e.d. Prachtig programma, toen Windows nog helemaal niet toe was aan zo'n grafische omgeving. Overigens blijf ik wel graag bij het oude; ook nu gebruik ik nog Word en Excel 97, helemaal aangepast aan mijn eigen wensen.

Begonnen met 98SE, gevolgd door ME, XP, WIN7 en W10

In 1988 begonnen met C64, daarna DOS en Win3.1 etc.

Mijn eerste computer was een ZX81 daarna andere homecomputers zoals de Oric1, Commodore Plus/4 en de Commodore 128 met de mogelijkheid om CP/M te draaien.

In 1988 begonnen met Windows 2.0

Wat vreemd, zowat de 50% is met windows 1, 2, 3 begonnen; rond 1990 dus oftewel 30jaar geleden. Veel ouderen onder ons.
Zelf ben ik al in 1978 of zo begonnen met de zelfbouw SC/MP computer uit Elektuur, een eenvoudige computer die binair te programmeren was.
Een tijdje later dan gevolgd door ZX81 en nog wat later door een Apple II en pas in '90 een PC met DOS en Windows 3.1.

Ik ben begonnen met DOS en nu 37 jaar jong. Vindt jij dat oud meneertje?

ZX Spectrum daarna Amiga 500. Toen de overstap naar DOS/Windows

Begonnen in 1979 met een Tandy TRS80 model I. Daarna overgestapt op een PC met MSDOS. Later Windows 2 en 3.1 gebruikt, maar was er niet tevreden over. Daarna Windows 95, Windows 98, ME overgeslagen, Window XP, Vista overgeslagen, Windows 7, Windows 8 overgeslagen en nu gebruik ik Windows 10 (naar volle tevredenheid) en Linux.

Begon met de ZX81, daarna via DOS naar Windows 95 en opvolgers.
Nu al jaren tevreden Linux gebruiker.

Sinclair ZX en QL en machinetaal geleerd met de Commodore vic20 (6502), maar de echte start was Elektuur Junior Computer (256 bit (!!!) RAM geheugen).

Sinclair QL en toen Amiga

Ik ben nog met DOS begonnen......daarna windows 3.1 enz.

Ooit begonnen met 3.1 en toen 95 enz. Sommige versies overgeslagen (waaronder Millennium Edition), omdat daar problemen mee bleken te zijn. Daarnaast nog Linux Mint op een oude laptop. Nooit aan de Apple gegaan, want dat betekent eigenlijk dat je met alle pc's thuis moet overstappen, liefst ook nog met je mobieltjes.
Win 10 (nu met versie 2004) werkt prima. Welgemeende adviezen (ik spreek uit ervaring): wees heel voorzichtig met allerlei apps en progs die vaak meer kunnen verprutsen dan ze beloven, zet al je foto's/documenten enz. niet op de c-schijf en maak elke maand een systeembackup. Dat heeft mij meer dan eens uren werk en stress bespaard. Ik gebruik daarvoor AOMEI, gratis en prima.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
ivoo_kust