Windows 11 2022 Update (22H2): wat zijn de nieuwe functies?

Windows 11 krijgt maar één keer per jaar een grote update, in plaats van elk half jaar. Deze eerste onderdelenupdate voor Windows 11, met versienummer 22H2 (wat staat voor 2022, tweede helft), heeft nieuwe functionaliteit die enkele beperkingen van Microsofts nieuwe besturingssysteem moet oplossen. Zo is slepen naar de taakbalk weer terug in Windows 11 2022 Update en kun je het startmenu meer aanpassen.

Nieuwe functies in Windows 11 2022 Update (22H2)

In Windows 11 22H2 zitten de volgende nieuwe functies:

 • Ondersteuning voor drag and drop naar de taakbalk, zodat je weer iconen, bestanden, foto's en meer daarheen kunt slepen. Iets wat tot ergernis van velen nog niet beschikbaar was op de nieuwe taakbalk van Windows 11, toen deze in 2021 verscheen.
 • Mogelijkheid om meer apps en aanbevelingen aan het startmenu vast te maken. Nu krijg je een vaste set aan apps tot je beschikking. Ook kun je apps in mappen plaatsen.
 • Tabbladen in Windows Verkenner. Deze functie is nog niet direct beschikbaar in 22H2 en wordt later dit jaar, vermoedelijk in oktober al, toegevoegd.

 • Taakbeheer heeft een nieuw ontwerp.
 • Mediabediening en indicatoren van geluidsvolume en helderheid scherm hebben een nieuw uiterlijk.
 • Widgets van derde partijen. Tot nu is er een beperkt aantal widgets van Microsoft beschikbaar voor Windows 11. Vanaf nu moeten ook andere ontwikkelaars de mogelijkheid krijgen om widgets te maken voor Windows 11.
 • Meer opties uit het oude configuratiescherm zijn nu beschikbaar in de Instellingen app. Zo kun je bijvoorbeeld updates uit Windows Update verwijderen in Instellingen.
 • De optie om de taakbalk aan de linker- of rechterzijkant van het scherm te plaatsen is helaas (nog) niet teruggekomen.
 • Geluidsvolume kun je regelen met je touchpad of muiswiel als je erop staat.
 • Er is een nieuwe video editor genaamd Clipchamp.
 • Nieuw vormgegeven printwachtrij en printdialoog.
 • Als je Windows 11 installeert moet je een Microsoft account gebruiken (dit kun je echter omzeilen door een nep mailadres op te geven en na een foutmelding gewoon op Verder te klikken.

Verder heeft Microsoft fouten en vertragingen met betrekking tot de taakbalk, het startmenu en het zoekvenster opgelost zodat de nieuwe interface in Windows 11 2022 Update (22H2) wat soepeler en sneller zou moeten werken.

Reacties

Als je Windows 11 installeert moet je een Microsoft account gebruiken, maar dat hoeft niet.
Windows 11 instaleren zonder internet verbinding gaat als volgt: ,,Wanneer tijdens de installatie de pagina U gaat verbinding maken met een netwerk druk dan op SHIFT + F10, er wordt een opdrachtpromt venster geopend, type het volgende commando OOBE\BYPASSNRO gevolgd door enter. Uw computer gaat nu herstarten en keert terug naar de configuratie voor windows 11. Als de configuratie weer is gestart klik dan op ,,Ik heb geen Internet''.

Als je de nieuwe functies (die al verborgen in deze update aanwezig zijn) al wilt activeren: zoek via google naar het 'Enablement Package' om Windows11 22H2 22622 te activeren en download de volgende update (nog in béta-fase) 'KB5015669-x64.msu'

Als je alle en toekomstige nieuwe functies wil gebruiken kun je beter een insider installeren

Alles is hier standaard al in "geactiveerd"

Dat kan uiteraard ook. Maar voor deze beta update hoef je je niet als insider te registeren én deze update is snel weer terug te draaien. Dat kan voor sommige nieuwsgierigen een optie zijn om eens even de nieuwe opties te bekijken of te proberen.

Wat een vooruitgang zeg, dat Windows 11.
Daar zullen de gebruikers vast wel blij mee zijn.

https://www.security.nl/p...

https://www.security.nl/p...

Behalve de Store dan , nog steeds één grote ramp. Je kan niets definitief uit je bibliotheek halen zoals bij Android. En de Mediaspeler is er ook niet op vooruitgegaan. Maar dat laatste zal wel mijn persoonlijke smaak zijn... Knipprogramma is ook naar de haaien, jammer. En Edge is nog steeds niet volledig te verwijderen, jammer want het is rommel.

Allemaal wel erg negatieve opmerkingen en erg persoonlijk. Gebruik al jaren zoveel mogelijk Windows/ Microsoft programma's; kleinste kans op problemen. Edge top browser, Mediaplayer prima speler, Knip programma werkt prima, Defender virusscanner ook goed. Veel te veel keuze aan 3rd party programma's, maar ieder zijn keus.

Precies, ieder zijn keus

Edge is heel goed te verwijderen met het tooltje; Uninstall Edge. Op meerdere plaatsen te downloaden.
Werkt goed. Wel als administrator uitvoeren. Na de volgende grote update staat Edge er wel weer op. Dus bewaar dat tooltje.

Ja, iconen kun je slepen naar taakbalk, klopt.
Wat niet werkt is eruit slepen.

Apps over elkaar schuiven zodat ze in mappen komen werkt fantastisch

Tabbladen wel aanwezig in verkenner, maar werk dan ook met 22H2 insider uit het beta kanaal. Dus weer nieuwere versie dan de officiële uitgave

Taakbeheer is even wennen, knop beëindigen staat nu boven op een werkbalk, ook aan linker kant een nieuwe werkbalk

Mediabediening en indicatoren, tja, het gaat erom dat functies werken. Dat het nog steeds saaie icoontjes zijn, ach

Widgets is het 1e wat ik uitgeschakeld heb. We worden al genoeg overspoeld met reclame ! Wil geen reclame in een besturingssysteem, het woord zegt het zelf al, het moet het systeem besturen.

Meer opties in configuratie zijn overbodig, updates kan je ongedaan maken op een logische plek namelijk bij de updates zelf. en het meer opties menu in de verkenner zorgt ook voor de nodige irritatie. Maar daar heb ik een oplossing voor gevonden. Ik heb het oud vertrouwde Windows 10 menu terug, maar dan in 11

Dat de taakbalk niet links en rechts geplaatst kan worden ? Houden zo! Dat ze eerst de ontelbare fouten en problemen van de huidige taakbalk maar eerst oplossen voor ze het nog verder uhum... aanpassen

En sneller reageren ? Haha, serieus? Zet eens een 10 computer naast een 11 computer met identiek dezelfde hardware samenstelling, en kijk dan eens wat nou werkelijk sneller reageert, hahaha

Oh en verkenner heeft ook nieuwe functies zoals thuis, maar dat heet aan de rechterkant gewoon nog snelle toegang

En focus is nieuw, maar ook dat loopt vast

11 is een systeem wat snel vergeten wordt.
Ik wordt er echt doodmoe van, als ik met 11 werk, voor zover er fatsoenlijk mee te werken valt natuurlijk.

Reageer

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zui_-korea