Windows 10 bestaat vier jaar, wat vond je de beste vernieuwing?

Gisteren was het precies vier jaar geleden dat Windows 10 officieel uitkwam. In de jaren erna hebben goede en slechte momenten elkaar opgevolgd. Niet alle maandelijkse updates en halfjaarlijkse onderdelenupdates waren even goed - om het eufemistisch uit te drukken.

Maar er waren ook veel daadwerkelijke verbeteringen, zoals meer controle over updates, een sterk verbeterde Windows Defender (waardoor een virusscanner van een derde partij eigenlijk overbodig is geworden) en een nieuwe ingebouwde schijfopruiming.

Onze vraag is:
Wat vond jij de beste vernieuwing in Windows 10 de afgelopen vier jaar?

We noemen een aantal opties, maar je kunt natuurlijk ook in de reacties andere vernieuwingen noemen. Als die vaak genoemd worden voegen we die toe aan de peiling.

Deel dit artikel: 

Reacties

Verbeterd Windows Defender-beveiligingscentrum. Ik heb het andere beveiligingsprogramma er afgedaan.(Avast) Dat is nu overbodig. Ik moet zeggen de de laptop en pc er stukken sneller op geworden zijn. Bevalt goed.

laptop en pc sneller door verwijderen Avast? Bijzonder moet ik zeggen, lees de AV test eens,
Avast heeft geen noemenswaardige systeem belasting.

Goed besturingssysteem, doch de update en upgrade perikelen hebben mij naar mac en linux geleid. Meer gesloten systemen en veel veiliger.

ik stem op anders. Het enige prettige is dat Windows 10 sneller opstartte dan de voorgangers. Het grote minpunt is dat je als gebruiker geen enkele controle meer hebt over de inrichting van het besturingssysteem. Dat is vanaf Windows for Workgroups langzaam maar zeker afgebouwd. Liefst zou Windows 10 weer een puur Discoperatingsystem moeten zijn. Maar omdat computer gebruikers graag alles gratis krijgen kan Windows nu en in de toekomst niet zonder alle "features" die er nu in zijn gebouwd. Grappig genoeg zonder ingrijpen van de Europese Commissie (of welk EU orgaan dan ook) zoals bij het meeleveren van Internet Explorer. Het is nu even gratis als Linux!

Ik heb gekozen voor... Meer controle over updates (zodat je grote updates kunt installeren wanneer jij wilt).
Maar eigenlijk voornamelijk dat Windows 10 veel stabieler is geworden tegenover de vorige versies.
Heb in Windows 10 nog nooit een BSOD (Blue Screen Of Death) gehad en vastlopers eigenlijk ook niet.
Dat was in de vorige versies wel heel wat anders, zal maar hout vasthouden.

Wees blij als het regent,
want als je niet blij bent regent het ook.

Ik heb in de peiling ´´verbeterde stabiliteit´´ aangegeven, afgezet tegenover Windows XP, waar ik 4 jaar geleden vandaan kwam. Mijn referentiepunt. Ik heb dat besturingssysteem van Microsoft pas laat verlaten, toen het echt ´´link´´ begon te worden met het uitblijven van de reguliere update´s. Vervolgens crashte toen ineens mijn Medion laptop. Toen was het, mede daardoor geholpen, afscheid van XP.

Ik heb daarop een Lenovo Ideapad 300 gekocht waarop Windows 10 al ´´voorgekookt´´ stond. Mijn eerste kennismaking met Windows 10. Vond en vind het nog steeds zeer plezierig, dat Windows 10 zo stabiel is gebleken en duidelijk een verbetering ten opzichte van XP, wat ik in de 1e alinea al aangaf. Windows XP was op zich niet slecht en beter dan Windows 95 en 98, vind ik, maar heb ik meerdere keren moeten her installeren, na talloze crashes. Kon ik alles weer vloekend opnieuw doen. Besturing erop zetten. Programma´s terug. Was ik weer een hele dag mee zoet.

Met Windows 10 nooit meer gehad. Ideaal! En verder installeer ik alleen, het is vaak geschreven door mij, de updates, welke door Microsoft direct (!) aan mij worden aangeboden op de laptop. NOOIT EERDER! Dat heeft er, volgens mijn vaste overtuiging, voor gezorgd dat ik, mede ook daarom, nooit meer crashes heb gehad. Niet zelf gaan klooien met Windows 10 en zeker waken voor de grote fout, vind ik, om updates, zodra ze buiten Microsoft om al verschijnen, direct op je computer te installeren. Dat heeft mijn systeem, wellicht, talloze malen gered van ellende.

Nergens voor nodig om meteen zo fanatiek op nieuwe updates te duiken. Te snel installeren heeft al de grootste ellende veroorzaakt bij velen, de reacties hier regelmatig lezende, behalve bij mij. (Afkloppen? Weet niet.) Conclusie; een voor mij fantastisch besturingssysteem en hoop er nog lang gebruik van te kunnen maken.

Maar Microsoft zal inmiddels vast alweer bezig zijn met de ontwikkeling van, wie weet, Windows 11, of zo? Zodra de opvolger van Windows 10 klaar is zullen ze ´m t.z.t. wel weer door onze strot duwen, door gewoon ineens geen updates meer te verstrekken voor Windows 10. Zo domineren ze mondiaal alle computeraars in de hele wereld die gebruikmaken van Windows 10. ZIJ bepalen wanneer het tijd is voor nieuwe besturing. Maar dat is niet nieuw.

Canon doet dat ook met zijn printers, door ineens geen printpatronen meer te leveren voor je nog goed werkende printer. Heb ik meegemaakt met mijn toenmalige Canon S 800. Heb alweer een paar jaar een Canon MG5650, dus mij benieuwen hoelang daar printpatronen voor verkrijgbaar zijn? Of dat je her en der dan nog slechte alternatieve water-inktpatronen, je printer definitief naar de klote laat helpen. als je pecht hebt! Ik gebruik altijd de originele Canon patronen en niks anders!

Maar ik laat die gedachte maar los. Het gebeurt toch! Nee! Windows 10 vind ik prima, zo en houd het systeem zo simpel mogelijk, zonder allerlei aanpassingen en ´´opleukingen´´... Ik experimenteer er niet mee. Voor mij hoeft het niet nog mooier dan mooi.

Mooi stukje tekst!

Ik sluit me daar volledig bij aan.

anoniem, dus tot 4 jaar terug werkte je op een os wat al sinds 2007 geen ondersteuning heeft , wie dit begrijpt is een unicum

Nou Bram; dat valt wel mee. Ik heb nooit een virus of probleem gehad met Windows XP, na het stopzetten van de updates. Mijn antiviruspakket hield nog heel veel tegen. Ging goed. Die crash waar ik over sprak, werd door iets anders veroorzaakt.

Overigens verstrekte Microsoft nog lang genoeg, dat weet jij ook nog wel misschien, van tijd tot tijd nood-updates, herinner ik mij nog, zeker voor bedrijven, totdat ze er mee stopten. Toen was het voor mij pas twijfelachtig geworden om nog langer door te gaan en kort daarop crashte mijn Medion laptop.

Toen een nieuwe laptop gekocht. Maar inderdaad; ik liet mij niet gek maken door Microsoft. Ben nooit in paniek geraakt en heb, nog lang, met Windows XP gewerkt, omdat IK wenste te bepalen wanneer het tijd werd voor een nieuwe OS en niet zij!!

Windows XP kreeg tot 2014 updates dus het valt wel een beetje mee. 

Dat bedoel ik dus! Bedankt voor reminder, redactie. Die feiten zaten ergens nog in mijn achterhoofd. Ik had het dus goed. Vandaar dat ik Windows XP bleef gebruiken.

Als nuchtere Noord Hollander laat ik mij niet zo snel gek maken. Maar zou Windows XP niet meer gebruiken, hoor. Heb er, zoals ik schreef, jarenlang goede ervaringen mee.

Dat wil zeggen. Met Windows 10, dus. Vergat ik te vermelden.

Dat klopt, ik ken iemand die het nog altijd gebruikte tot haar Windows XP versleten was. Zij kon er nog van alles mee doen en heeft nooit invasie van hackers- of virussen problemen gehad

helemaal mee eens ..Stabiel is heel opmerkelijk in W10

Cartridge voor de Canon MG5650 nog volop te koop bij b.v. Action. (€ 10,00)n

Weet ik, Karel. Ik had het over de inktpatronen voor de Canon S 800. Die zijn er niet meer, van Canon zelf althans. Daar doelde ik op, en passant, in mijn bijdrage.

Dat 'ie het nooit deed. Linux Mint is de beste vernieuwing van Windows 10.

Ga je frustraties alsjeblieft ergens anders uitleven; Windows 10 is een uitstekend besturingssysteen.

Dat jij gefustreerd raakt door mijn opmerking.
Windows 10 is het slechtste besturingssysteem van Microsof ooit.

Appels met peren vergelijken.. Linux is een besturing voor Linux progjes niet voor windows progjes .. :-)

Geen aparte virusscanner meer nodig, windows beveiliging is gewoon goed. Verder is het veel makkelijker geworden om schoon te maken, al die andere programma's voor opruiming zijn gewoon niet meer nodig

meer controle over updates

De beveiliging is echt het laatste jaar veel beter geworden, was defender vroeger een middenmoter tegenwoordig hoort het bij de beste.
https://www.av-test.org/e...

Dat ie het altijd doet

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
_oorwegen