Geheel vernieuwde Thunderbird 78 wordt nu uitgerold

Update 15 september 2020

Mozilla is begonnen met de uitrol van de geheel vernieuwde Thunderbird 78. Gebruikers die nog op Thunderbird 68 zitten krijgen de komende dagen of weken automatisch de upgrade naar de nieuwste versie (78.2.2) aangeboden.

Als je dit wilt versnellen kun je kijken bij Driestreepjesmenu | Help | Over Thunderbird. Het kan zijn dat sommige extensies niet meer compatibel zijn na de upgrade, maar over het algemeen zijn er wel alternatieven. Het helpt ook vaak om even bij de Add-ons handmatig op updates te controleren en Thunderbird te herstarten (daarna werkte Provider voor Google Agenda pas correct bij ons).

Lees hieronder ons oorspronkelijke bericht over alle vernieuwingen in Thunderbird 78 (dat sinds half juli twee maanden getest is voordat de uitrol naar een breed publiek nu is begonnen).

Als je problemen hebt ondervonden met de upgrade van Thunderbird 68 naar 78 dan horen we dat graag in de reacties onderaan!

Oorspronkelijk bericht 18 juli 2020

Thunderbird 78.0 is de grote jaarlijkse uitgave voor het mailprogramma die een nieuw uiterlijk en veel vernieuwingen brengt. Na versie 68 van een jaar geleden is Thunderbird 78 een zogeheten ESR-uitgave (Extended Support Release) die nieuwe functionaliteit introduceert. De andere, kleine, punt-uitgaven van Thunderbird leveren onderhouds- en beveiligingsupdates.

We lopen de vernieuwingen bij langs. Klik op alle afbeeldingen voor een grotere weergave.

Nieuw uiterlijk: Donker en licht thema en nieuw berichtvenster

We beginnen maar met het uiterlijk. Het gisteren verschenen Thunderbird 78 heeft een licht en een donker thema meegeleverd gekregen. Je kunt onder Extra | Add-ons | Thema's kiezen voor de nieuwe lichte of donkere thema's (of gewoon het standaardthema houden).


Licht thema

Donker thema

Het adresboekicoon op de e-mail werkbalk en de icoontjes van mappen onder je mailbox zijn ook gewijzigd. De kleur van de mappen kun je aanpassen door er rechts op te klikken en Eigenschappen | Pictogramkleur (klik op kleur) te kiezen.

Bij het opstellen van een nieuw mailtje is de vormgeving eveneens vernieuwd. Je ziet Aan prominenter in beeld en de CC en BCC mogelijkheden zijn nu te vinden achter Van (klik erop en je kunt een CC of BCC toevoegen). Volgens Mozilla komen er nog meer verbeteringen op dit gebied.


CC en BCC veranderd

In de lijst met mailtjes kun je nu ook de kolommen Selecteren en Verwijderen toevoegen door op het icoontje na de laatste kolom te klikken en ze aan te vinken.


Extra kolommen toevoegen door op laatste icoontje (pijl bovenaan) te klikken


Berichten selecteren en Verwijderen zijn de nieuwe kolommen die je kunt toevoegen

In de kolom Berichten selecteren kun je berichten aanvinken en ze daarmee makkelijker selecteren (in plaats van ctrl toets ingedrukt houden). De kolom verwijderen voegt een vuilnisbak-icoontje toe waarop je kunt klikken om mailtjes snel weg te gooien.

Als je Thunderbird voor het eerst installeert krijg je een duidelijker welkomstscherm met mogelijkheden om je accounts in te stellen voor mail, agenda, chat en meer. Ook kun je hier mail importeren uit andere mailprogramma's.


Nieuw welkomstscherm

Het losse venster met accountinstellingen is nu veranderd in een tabblad.

Ook het Opties-tabblad (Voorkeuren op macOS) is wat gestroomlijnd en bevat nu minder categorieën.

Add-ons: alleen nog mail-extensies

Thunderbird 78 voert ook weer wijzigingen door voor add-ons. Ontwikkelaars moeten hun extensies aanpassen, anders werken ze niet meer in Thunderbird 78. Thunderbird is nu namelijk - net al Firefox - geheel overgegaan op mail/web-extensies. Verouderde XUL-add-ons zullen vanwege beveiligings- en prestatieproblemen niet meer werken.

Helaas zullen dus veel van je favoriete add-ons het niet meer doen als je overstapt op Thunderbird 78. Maar dit is onvermijdelijk omdat de oude extensies niet veilig meer zijn. We hopen dat veel extensie-makers (dit zijn meestal derde partijen en niet Mozilla zelf) de komende maanden hun add-ons geschikt zullen maken.

Verder zijn in Thunderbird 78 diverse handige kleine verbeteringen doorgevoerd:

 • Agenda Lightning is geen add-on meer, maar nu echt helemaal geïntegreerd in Thunderbird
 • Thunderbird vraagt als beveiliging wachtwoord van je besturingssysteem (inlog Windows, Mac of Linux) als je wachtwoorden wilt bekijken
 • Hardwareversnelling is standaard aangezet (voor betere prestaties)
 • Het venster om nieuwe accounts aan te maken is herontworpen
 • Add-ons beheerder is vernieuwd (maar veel add-ons werken dus helaas nog niet)
 • Adresboeken worden nu in SQLite databases opgeslagen en zullen worden verbeterd de komende tijd
 • Tabblad met zoekresultaten is verbeterd
 • Adresbalk voor weergegeven websites in tabbladen in Thunderbird is groter gemaakt (vensterbreed)
 • Verbeteringen aan importeren ICS agenda's
 • Onder Windows kun je Thunderbird nu minimaliseren naar de systeembalk
 • Bij Chat is er nu ondersteuning voor OTR
 • VCard (visitekaartjes) versie 3 en 4 worden ondersteund
 • Geïntegreerde OpenPGP ondersteuning wordt toegevoegd, zodat je zonder extra extensies of plugins versleutelde berichten met behulp van OpenPGP ('Pretty Good Privacy') kunt verzenden. Kijk bij Accountinstellingen | End-to-end-versleuteling om dit in te stellen (voor gevorderden!):

Ten slotte zijn nog diverse fouten opgelost, lekken dichtgeplakt en prestatieverbeteringen doorgevoerd in Thunderbird 78.

Thunderbird 78 is de komende tijd alleen handmatig te downloaden via de website van Thunderbird. Het automatische update-mechanisme van Thunderbird zal pas in het najaar versie 78 gaan binnenhalen. En dit is met een reden: de kinderziekten zullen eerst opgelost moeten worden in deze grote nieuwe uitgave en veel extensies en OpenPGP werken nog niet.

Update 15 september 2020: Thunderbird 78 wordt inmiddels als automatische upgrade aangeboden en OpenPGP en veel extensies werken nu.

Ga naar de downloadpagina van Thunderbird

Heb jij Thunderbird 78 al uitgeprobeerd en wat zijn jouw ervaringen? Laat ze weten in de reacties!

Reacties

Automatisch antwoord werkte via de instellingen altijd goed. Bij de eerste updates moest het al helemaal opnieuw worden ingesteld, daarna is de functie helemaal niet meer te gebruiken.
Op hun eigen info pagina staat dat providers het protocol niet ondersteunen, wat echter niet klopt. Handmatig antwoord ( als je op de ontvangen mail klikt) ging buiten overige providers om.
Het zou worden misbruikt als Spam verzender, maar dat is makkelijk te blokkeren , immers kan je eenvoudig zien wie de verzender is.
Zolangzamerhand worden we gestoord van allemaal nieuwe dingetjes waar ik niet op zit te wachten. ....beperk je tot wat nodig is en blijf er verder van af....

Kan geen mails naar mailinglijst versturen. Nieuwe aangemaakt maar versturen blijft grijs en de namen van de 'leden' zijn niet zichtbaar.

Als ik de nieuwe versie installeer ben ik al mijn accounts en e-mails kwijt ook de instellingen zijn verdwenen.
Ik wil het terug . Hoe ???

Op 30 oktober is Thunderbird automatisch upgraded naar 78.
Ik kan geen berichten meer ontvangen. Ook installeren van nieuwe account lukt niet. Melding: aanmelding bij server is niet mogelijk. Wrschl een onjuiste configuratie , gebr naam of ww
Heb alles geprobeert maar probleem blijft.

Na upgrade van 68 naar 78 werkte Thunderbird huisgenoot niet meer. Geen inkomende mails, geen uitgaande. Vervolgens maakte ik de upgrade omdat het altijd gemakkelijker werken is op eigen laptop. Resultaat: smtp wordt niet meer herkend en ook ik krijg geen inkomende mails meer.

Ik kan mijn Google-agenda niet meer benaderen sinds vandaag. De add-on is niet compatible. Help! Wat nu?

Ik zit ook al uren te zoeken hoe dit op te lossen maar kan agenda ook niet meer koppelen. Echt om gek van te worden na hun update uren zoeken voor een oplossing.

Na update naar versie 78.x wordt steeds bij het opstarten van Thunderbird het Welkomsscherm van getoond, voorheen naar het Postvak In. Hoe kan ik dit ook in versie 78.x realiseren?

Al diverse keren geprobeerd om Thunderbird te upgraden van 68.10 naar 78.
Niets lukt, zowel handmatig alsmede via help/over Thunderbird.
Wat nu?

Al diverse keren geprobeerd om Thunderbird te upgraden van 68.10 naar 78.
Niets lukt, zowel handmatig alsmede via help/over Thunderbird.
Wat nu?

Hoe kan ik in de versie 78.3.0 een account verwijderen ??
Vroeger ging dat makkelijk.

Beste Henk ,

Klik op de 3 streepjes > Accountinstellingen > links benedenaan Accountacties , klik op het driehoekje .

versie 78.3.0

Bij de update naar versie 68 was er een probleem met de Provider voor Google agenda extensie.
Dat was toen op de volgende manier* te verhelpen en ik ben benieuwd of dat met 78 weer een soortgelijk probleem gaat geven:

* Oplossing voor Thunderbird 68 add-on Provider voor Google agenda.

"Er is een probleem met de add-on "Provider for Google agenda" voor de Lightning agenda in Thunderbird 68.
Deze "Provider for Google agenda" add-on kan sinds Thunderbird 68 ineens niet meer inloggen bij Google. Aanvankelijk werkte dit bij mij vreemd genoeg nog wel.

De oplossing is vrij eenvoudig:
Zorg dat de menubalk van Thunderbird boven in het venster aan is.
Klik in het menu Extra, op de menubalk van Thunderbird 68, op Opties.
In de linker kolom klikken op Geavanceerd.
Klik rechts onder op de knop Configuratie-editor...
Accepteer de waarschuwing.
Zoek naar de volgende regel:

general.useragent.compatMode.firefox

Dubbelklik deze regel om "false" te veranderen in "true".
Sluit het venster en het tabblad voor de Opties.

Start Thunderbird opnieuw op en voer het Google account (E-mailadres + wachtwoord) in.
Van Google ontvang je nu een e-mailbericht waarop je bevestigend moet reageren, dat je het zelf was die met de "Provider for Google agenda" probeerde in te loggen.

Hierna werkt de add-on weer net zo goed als voorheen.
"

bij de icoontjes van de mappen kan je de randen van kleur veranderen. Jammer dat je enkel de randen kan aanpassen en niet "opvullen". Of kan het wel???
Dank je wel voor de reactie

Kan iemand me helpen aub?

afbeelding van redactie

Nee, bij ons weten kan opvullen niet

Dank je wel. Is jammer vroeger was het beter!

Ik gebruik al jaren Spamfighter Pro om spam te verwijderen. Na te hebben geupdate naar Thunderbird versie 78.2.2 is de Spamfighter toolbar bovenaan verdwenen.

Ik heb Thunderbird een paar dagen geleden naar de nieuwe versie geüpdatet. Wat mij opvalt is dat het binnenhalen van e-mails tergend langzaam verloopt. Voorheen duurde dat afhankelijk van de hoeveelheid een paar seconden maar nu duurt dat soms wel meer dan een minuut. Er is niets veranderd aan de instellingen en snelheid van mijn internet, vreemde situatie dus en niet wat ik van Mozilla gewend ben.

Het probleem van het traag binnenhalen van e-mails lijkt zich te hebben opgelost, ik ga er op dit moment dus vanuit dat het probleem ergens anders vandaan kwam. De nieuwe Thunderbird functioneert dus vanouds.

Probleemloze upgrade naar versie 78.2.2. Wel wennen aan de vormgeving. Ziet er ook een beetje 'hard' uit, o.a. door scherp contrast.

jammer dat je bij "invoegen" maar 1 afbeelding tegelijk kunt kiezen het zou mooi zijn als je er meerdere tegelijk kon invoegen!

afbeelding van redactie

Als je meerdere foto's wilt verzenden kun je waarschijnlijk beter kiezen voor Bijlage en dan meerdere toevoegen in plaats van inline.

Bij een software update is per ongeluk ook Thunderbird van 68 naar 78 geupdate. Interessante ervaring maar terecht nog niet voor iedereen, zou graag terug willen maar dit lijkt veel gedoe en ben bang dat het dan fout gaat. Verder ziet het er goed uit, colommen management is zinvol, kleurtjes niet zo erg en beperkt lijkt het. Sinds de update start Thunderbird traag op of soms niet onder Windows 10 , 64.
Zou voor de onervaren gebruiker fijn zijn als er weer een makkelijk back-up systeem ontwikkelt zou worden, gebruik nog steeds MozBackup 1.5.1 maar begrijp dat dit niet betrouwbaar is, de geadviseerde route is voor leken problematisch. Verder ben ik eigenlijk best tevreden. Integratie van Google agenda zou inderdaad makkelijk zijn.
Ik gebruik 6 verschillende Email account, waaronder 3-4 gmails, werkt prima zoals ook daarvoor.

Kan google calendar terug geïntegreerd worden?

Ik had de versie 78 geïnstalleerd .

1) Donker thema kon ik niet vinden .
2) Extra kolommen toevoegen lukt wel .
3) Agenda geen vernieuwingen .
4) Icoontje voor de mappen is te veranderen van kleur :

Rechtsklik op een map ( bv. Postvak in ) > Eigenschappen > Klik op kleurvak ( Pictogramkleur )> klik 2x op Oke .

Versie 78 verwijderd , versie 68.10 weer geïnstalleerd

Nog een aanvulling vergeten ,

Klik op kleurvak ( Pictogramkleur) kies een kleur , klik 2x op Oke

afbeelding van redactie

Bedankt! Hebben we toegevoegd.

Ben al jaren gebruiker van thunderbird voor zo'n 4 accounts.

Na de installatie van deze nieuwe versie 78 krijg ik toch dat welkomstscherm in beeld.
Hoe kom ik bij mijn mailboxen?.

Ik heb na een hoop gedoe de oude versie 68.10 er weer op staan, want deze versie 78 doet ook iets met je mail profielen?, waardoor je niet makkelijk een rollback kan doen.

m.v.g.

Thomas

afbeelding van redactie

@Thomas_A
Hier vind je informatie hoe je Thunderbird kunt opstarten zodat gevraagd wordt welk profiel je wilt gebruiken. Als je hier je oude (het andere) profiel kiest dan heb je je mail weer terug:
https://support.mozilla.o...

Agenda Lightning is geen add-on meer, maar nu echt helemaal geïntegreerd in Thunderbird.
En wat zijn de eventuele vernieuwingen in de agenda?

'Thunderbird vraagt als beveiliging wachtwoord van je besturingssysteem (inlog Windows, Mac of Linux) als je wachtwoorden wilt bekijken'.
Ik log in op Windows zonder overbodig wachtwoord. Wat nu als ik mijn wachtwoorden wil bekijken. Weer een volstrekt onzinnige toevoeging aan Thunderbird.

Het ziet er interessant uit, vind ik, maar wacht liever tot alle kinderziektes (bugs) eruit zijn gehaald, althans; wat er bij de 1e automatische download wordt verondersteld eruit gehaald te zijn. (Blijft afwachten.)

Tot die tijd bewaar ik mijn nieuwsgierigheid wel en ga, net als bij de Windows updates, zeker niet handmatig nieuwe versies binnenhalen. In het najaar merk ik het vanzelf wel als Thunderbird het officieel vrijgeeft. Dan installeer ik pas. Tot die tijd gebruik ik de oude en vertrouwde Thunderbird app. Werk nog prima!

afbeelding van Vdaal91

"Onder Windows kun je Thunderbird nu minimaliseren naar de systeembalk"

Deze functie miste ik al een hele tijd!
En ja, het zou al mogelijk zijn met add-ons, maar zie het liever ingebakken in Thunderbird zelf! Een goede update, maar wacht nog even tot 78.2.

Reageer

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
griekenl_nd