Microsoft gaat Windows 12 baseren op de Linux Kernel

Onderstaand artikel was natuurlijk een 1 april-grap (kijk ook naar de bronvermelding onderaan). Het zou ons prachtig lijken als Windows gebaseerd zou worden op de Linux Kernel, maar voorlopig is daar geen sprake van...

Het lijkt op het eerste gezicht waanzinnig nieuws, maar als je er beter over nadenkt is het niet zo gek. Microsoft gaat Windows 12 baseren op de Linux Kernel, het hart van het open source Linux besturingssysteem! Wanneer de opvolger van Windows 11 met Linux als basis moet verschijnen is nog niet bekend, maar er wordt gesproken over 2026.

Vroeger was Linux de aartsvijand van Microsoft (voormalig CEO Steve Balmer noemde Linux zelfs een kankergezwel). Maar Microsoft heeft inmiddels ook het licht gezien, net zoals veel andere bedrijven. En de stap om Windows op Linux te baseren is een logische. Wij leggen uit waarom.

Android is ook op Linux gebaseerd

Linux vormt al jaren de basis van veel systemen. Zo gebruikt Google de Linux Kernel al jaren als het fundament voor Android, het grootste mobiele besturingssysteem ter wereld. En heel veel grote bedrijven, zoals Google, IBM, Intel, Oracle en Samsung dragen bij aan de ontwikkeling van de Linux Kernel.

Linux is het fundament waarop Android gebouwd is en wordt dus gebruikt in miljarden telefoons, tablets en smart watches. En heel veel televisies, mediaspelers, routers, digitale video recorders, game consoles, Chromebooks en Internet of Things-apparaten (thermostaten, slimme deurbellen, speakers enzovoort) gebruiken ook Linux. De kans is dus groot dat je een Linux-apparaat in huis hebt - zonder dat je het weet misschien.

Ook de meeste servers (waar websites op staan) en cloud-omgevingen (voor mail, opslag, online applicaties enzovoort) draaien op Linux wereldwijd. Als je een website bezoekt, een mailtje verstuurt, online documenten bewerkt of opslaat en chat met vrienden of familie dan is de kans groot dat je gebruik maakt van Linux.

Je kunt dus met recht zeggen dat Linux het grootste besturingssysteem ter wereld is - behalve op de desktop, waar Windows oppermachtig is. Tot nu toe dus, want Microsoft CEO Satya Nadella kondigt de volgende logische stap aan.

'Linux Kernel wordt basis voor Windows'

Nadat onder CEO Nadella open source software al steeds meer omarmd werd, en zelfs browser Edge voor Linux te verkrijgen is en Microsofts Azure Cloud deels op Linux draait, gaat de softwaregigant uit Redmond nu een stap verder. Een heel grote stap zelfs: Microsoft gaat de basis van Windows vervangen door Linux, zo stelt Nadella.

Windows 11 wordt de laatste versie van Windows zoals we die nu kennen. Windows 12 zal gebaseerd worden op de Linux Kernel, het hart van Linux besturingssystemen zoals Ubuntu, Linux Mint, Debian en Fedora. En dus het hart van Android.

Een revolutionaire stap van Microsoft? Dat zeker, maar als je bedenkt dat het grootste mobiele besturingssysteem Android al vijftien jaar gebaseerd is op de Linux Kernel - dus ook weer niet zo vreemd. En Microsoft had zijn Edge-browser al eerder gebaseerd op open source.

Microsoft Edge al gebaseerd op open source Chromium

Microsoft heeft de afgelopen jaren zijn Edge-browser al gebouwd op de open source Chromium-browser engine van Google Chrome. Dus Windows baseren op de open source Linux Kernel is een logische vervolgstap. Het vergroot de compatibiliteit tussen besturingssystemen, maakt het onderhoud voor Microsoft makkelijker (omdat de Linux Kernel nu al onderhouden wordt door grote bedrijven als Intel, IBM, Google, ARM, Red Hat, Canonical en Samsung) en zorgt ervoor dat Windows stabieler wordt.

Windows blijft er wel als Windows uitzien

Microsoft doet natuurlijk wel zijn eigen aanpassingen aan de Linux Kernel en integreert alles in de vertrouwde Windows-bureaubladomgeving. Het uiterlijk van Windows zal dan ook niet veel veranderen, maar onder de motorkap wordt het fundament geheel anders. En stabieler en goedkoper in het onderhoud hoopt Microsoft.

Wanneer Windows 12 met de Linux Kernel verschijnt is onduidelijk, maar de geruchten gaan dat de transitie in 2026 plaats moet vinden.

Onze vraag is:

Wat vind jij ervan dat Windows 12 op de Linux Kernel gebaseerd wordt?


In de reacties horen we graag je mening!
 

Bron: Microsoft


Reacties

Mischien een 1 april grap.
Maar meteen een test.
Je ziet dat steeds meer Windows aps i de android store verschijnen.
Ik draai al meer dan 20 jaar Linux Mint.
En linux Ubuntu.
Veel sneller.
Betrouwbaar.
En gratis.
En doet het super goed op oude pc.
Herkent 95 procent van de hardware.
Dus gek als Windows zich laat ondersteunen door linux.
Nee.
Helemaal niet.

Groot gelijk...

Wat ik mij afvraag: is linux de laatste jaren niet veranderd in een project van grote bedrijven, ipv een groot en democratisch vrijwilligersproject? Vind ik jammer, maar wellicht onvermijdelijk. Op lange termijn is iedereen hier wel bij gebaat

afbeelding van redactie

Zoals veel bezoekers wel gezien zullen hebben aan de datum, was bovenstaand bericht een 1 april-grap... Hoewel het ons inziens geen slecht idee zou zijn als Microsoft Windows zou baseren op de Linux Kernel is daar vooralsnog geen sprake van. Misschien in de toekomst.

Precies daarom ben ik nu al overgestapt op Zorin 17 Pro Linux, het gaat er met Microsoft absoluut niet meer beter op worden ondanks dat ze op Linux gaan overstappen omdat het gewoon Microsoft blijft een bedrijf dat hoe dan ook aan je moet verdienen.

De releasedatum is 1 april 2026. Zojuist bevestigd door Microsoft.

1 april

Eindelijk, als virus ontwikkelaar kan ik nu ook met gemak al die Linux gasten mee pakken. Bespaart me een hoop tijd en ook mijn personeelslasten gaan omlaag. Heb immers minder personeel nodig...
Net als bij Android krijgt Windows nu voortaan ook een naam mee met elke nieuwe versie. Windows 12 gaat dan ook als Windows Jester door het leven!

Aprilvisjes

Ik denk ook dat dit een 1 april grap is nl de opensource browser Chromium is niet van Google want dan was ie niet opensource, Google doet alleen de beveiligings updates voor deze open source browser.

afbeelding van redactie

Over het eerste deel van je reactie doen we geen uitspraken, maar Chromium is wel degelijk een project dat begonnen is door Google en waar Google ook nog het grootste deel van het werk doet:

'Chromium is a free and open-source web browser project, primarily developed and maintained by Google.'

Wikipedia Chromium

Dank voor de uitleg.

Was helaas te mooi om waar te zijn, maar zeker niet gek bedacht!

1 april helaas?

Prachtige 1 april grap en leuk geprobeerd!
Als idee is het zo gek nog niet, want dan ben je gelijk van de systeem eisen voor Windows 11 af. Wel dan even in de Linuxvariant Virtualbox en Wine inbakken om oude Windows programma's te draaien en alles komt goed.
Hoewel dan kan je net zo goed Zorin gebruiken en is Windows overbodig geworden. Daar zouden veel Windowshaters (waar ik overigens zelf niet toe behoor) niet rouwig om zijn.

Edit: voor wie erg teleurgesteld is kan Windows 11 op Linuxbasis proberen: https://www.linux.org/thr... en https://www.gratissoftwar...

ik heb mx linux op mijn pc staan en die kan je ook heel makkelijk aanpassn zodat je het windows uiterlijk en gevoel heb , maar inderdaad dat windows geheel over gaat op linux basis kan ik ook niet geloven .
en toch zijn je opties voor windows fx niet gek , maar voor nieuwe linux beginners niet echt aanteraden , dan maar beter met linux cinnamon of inderdaad met zorin os beginnen .

Inderdaad, het was eigenlijk ook te mooi en te logisch om waar te zijn. Het doet me altijd weer denken aan dat gehannes vroeger met VHS en Video 2000, compact-cassettebandjes en Super Eight. Enzovoort. Uiteindelijk gaat er eentje kopje onder. Ben benieuwd hoe we over 10 jaar terugkijken op deze grap van GS

als ms  de windows 11 systeemeisen gaat aanpassen zullen over anderhalf jaar veel klanten ( moeten ) gaan overstappen naar een linux versie , dus ik denk niet dat we 10 jaar hoeven te wachten .

afbeelding van wim66

Pas halverwege het artikel besefte ik dat het 1 April is :-)

Lijkt me een goeie 1 april grap !!

Eindelijk! Nu Apple OS nog

Windows Granny Smith
Windows Jonagold
Windows Elstar
Windows Goudreinet

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
duits_and