Microsoft dreigt updates te blokkeren voor te oude pc's met Windows 11

De tech-website The Verge meldde vrijdag dat je toch Windows 11 kon installeren op je pc - ook als deze niet geschikt was bevonden door Microsoft PC Health Check app. Je krijgt Windows 11 dan niet via Windows Update aangeboden, maar je kunt wel zelf een ISO-bestand van Windows 11 downloaden via Microsoft en handmatig installeren op de te oude computer. Een ogenschijnlijk goede oplossing voor gevorderden die weten wat ze doen en toch Windows 11 op een oudere pc willen draaien.

Dreigement om updates te blokkeren

Maar dit weekend kwam de aap uit de mouw. Microsoft liet aan The Verge weten dat als je via de workaround met het ISO-bestand toch Windows 11 installeerde op een ongeschikte pc, je misschien geen updates krijgt via Windows Update.

Dan heb je dus Windows 11, maar krijg je geen beveiligingsupdates en driverupdates meer. En dat is natuurlijk niet aan te raden.

Het is nog afwachten of Microsoft dit dreigement daadwerkelijk gaat uitvoeren, maar het maakt het wel een stuk minder aantrekkelijk om de moeite te nemen om Windows 11 handmatig te installeren op je pc. Want straks zit je met een onveilige pc zonder updates... We zullen dit najaar, als Windows 11 uitkomt, zien wat Microsoft doet.

Wat vind jij van het dreigement van Microsoft om je pc geen updates meer te geven als deze niet geschikt is bevonden voor Windows 11? Geef je mening in de reacties!

Deel dit artikel: 

Reacties

Draait inmiddels als een zonnetje op mijn Acer met Intel(R) Core(TM) i5-7200u @2,5Ghz. Tevens al een paar updates gehad in Windows 11.Het is verder een legale Windows 11,dus waarom zouden ze geen updates meer geven? Ze moeten wel!

grote schande vier jaar geleden mijn desktop gekocht bij Alternate (900 euro!)
getest en wat denk je? prosessor niet geschikt!
zo word je weer gedwongen om onkosten te maken!!
geen goed woord voor over!

Helemaal mee eens..... Mijn thunderstorm pc 4 jaar oud van Alternate.... 1500 euries (nota bene) met i7 770K 4.2 Mhz intel processor en UEFI Bios met TMP 2.0 instelling kan geen Windows 11 draaien.
Het is meer dan schandalig....

Schandalig wanneer Microsoft hiertoe overgaat.
Tegenwoordig worden heel veel veranderingen je door de strot geduwd en wordt er geen rekening gehouden met de financiële situatie en kennis van zaken.

Ik begrijp het wel.Kijk naar de historie van oudere Windows versies.

belagelijk eerst zeggen dat het op alle pc draait en dan en dan toch weer niet

allemaal geld klopperij schandalig gewoon je moet alles al via internet doen en dan zetten ze je ook nog voor het blok

Overstappen naar Linux is voor de diepgewortelde Windowsfanaat niet een oplossing.
Niemand wil immers Microsoft Office inruilen voor LibreOffice! ;-p
Op hun veiligheidsstrategie zullen ze geen enkele toegeving meer doen.
Trouwens, Windows 10 blijft nog tot oktober 2025 ondersteund, maar dat is niet het probleem.
Als Microsoft nu voor Windows een "skin" zou ontwerpen dan zou al deze kritiek in een mum van tijd voorbij gewaaid zijn! ;-)
Het is immers bewezen dat Windows 11 perfect werkbaar is op oudere toestellen en voor veiligheid zorgt de gebruiker zelf, al jaren, op Windows 10 en niet Microsoft!
Hopelijk gaat Microsoft de volgende Windows 10 updates toch iets meer van de Windows 11 look meegeven om "het gepeupel" toch wat ter wille te zijn...

Heb een laptop van nog geen 4 jaar oud met een Intel Core i5 7th Gen processor. Volgens MS niet geschikt voor Win11. Ronduit belachelijk!! Als het niet anders dan dan toch maar overstappen op Linux (ondanks alle bezwaren die daaraan kleven)

afbeelding van WriTer

Als M$ nu denkt dat ik mijn peperdure pc met Intel Core I7 waar Windows 11 niet op kan gaan draaien na een paar jaar al ga vervangen kunnen ze dat zeker dik vergeten.
Blijf het dan verder gebruiken tot 2025 en als er dan nog geen oplossing is stap ik waarschijnlijk over naar Linux Zorin OS of Mint.

Op Youtube wordt er door specialisten schande gesproken over deze manier van werken door M$ en hoe je deze testversie toch kunt installeren op computers die niet geschikt zijn. (Voor kenners!)

Windows 11: The Good, the Bad & the Ugly
https://www.youtube.com/w...
Is een poging om nieuwe computers te kunnen verkopen met het nieuwe Windows 11 op.

Ik heb alles wel op een rijtje.
Alleen niet in de goede volgorde.

Ieder zijn meug zei de boer en at vijgen.

Dit soort 'mededelingen"is allemaal gratis reclame voor windos 11!

Hele win 11 Hype gedoe snap ik nix van..
Dat hele systeem is nog niet eens uit..
maar ze gebruiken sluwe trucken om het maar te promoten!

Btway..windows 10 zou toch het veiligste en beste OS worden?

(en dat truukje word herhaalt over 5 jaar met een windows 12..)
zo doorzichtig dit soort reclame gepush!

Wat een gezeik en gezeur microsoft geef iedereen met minimaal een i7 processor de update naar Windows 11.

Wat ik me af vraag: ik heb pas voor dat ik het wist van windows 11 een nieuwe laptop gekocht. Hij is geschikt voor Windows 11 maar als ik nu tot en met 2025 op 10 wil blijven kan dat dan ook?

Ja natuurlijk, dan moet je alleen de upgradeknop naar Windows 11 gedurende 4 jaar zien te weerstaan om daar niet op te drukken :^)

Eitje!

En na een tijdje zal M$ dan klagen dat nog niet iedereen op Windows 11 zit zeker .....

Windows 10 wordt nog ondersteund tot Oct 14, 2025 en mogelijk zal daar nog wat jaartjes aangeplakt worden, dus er is niet echt een reden om direct over te gaan op Windows 11, gezien ze nog minimaal 3 jaar hebben dat ze gegarandeerd updates ontvangen.

Dus 'arme' mensen zouden hier geen vooralsnog geen last van moeten ondervinden, Windows 10 werkt immers gewoon prima en 11 heeft nou niet echt functionaliteit dat je zegt "Ik kan echt niet zonder".

Daarnaast zal het gros zich waarschijnlijk niet eens druk maken of ze nog updates ontvangen en gewoon het OS blijven gebruiken, zoals sommigen nog Windows XP of 7 gebruiken.

Waarom zou je dan met alle geweld Windows 11 willen forceren.
Het is toch allemaal meer van hetzelfde.
Veel lawaai om een besturingssysteem dat voortdurend al zo lek is als een mandje.
Jammer dat je Chrome OS niet kunt installeren op een PC. Anders wist ik het wel.

Bedankt, goeie tip.

Iemand met een minima is weer de …
Werkende of niet werkende baan.

Microsoft gaat met de Windows 11 systeemeisen vanaf de achtste generatie Intel-processors ondersteunen. Vanuit Microsoft gezien is dat een heel logische stap en begrijpelijk. Want vanaf deze generatie is men direct van het Spectre- en Meltdown af. Weet u nog een paar jaar geleden zou de wereld vergaan....Een echte oplossing is er nooit gekomen wel een tijdelijke. Dit item van Spectre- Meltdown kom ik nergens tegen in alle commentatoren. En uit veiligheids oogpunt is het voor de toekomst een begrijpelijke eis! En 10 jaar support voor Windows 10 is ook mooi en begrijpelijk. Je kunt een product niet eeuwig blijven supporten tenslotte.Wil of kun je dit niet begrijpen blijf je gewoon bij Windows 10 tot 2025. Daarna zul je toch naar Windows 11 moeten upgraden.
Persoonlijk laat ik me niet gek maken door de media en wacht mijn tijd af tot begin volgend jaar, voldoet mijn systeem niet aan de Microsoft eisen dan pas ga ik over op Windows 11 en eerder niet want op dit moment draait alles als een zonnetje op Windoes 10.

Ik kan uit ervaring vertellen dat 8e generatie Intel Core processors wel degelijk gewoon last hadden van de Spectre en Meltdown bugs. Weliswaar heb ik processor microcode updates vanuit Intel en softwarematige updates van Microsoft voor geinstalleerd, maar ze waren dus aanvankelijk wel gewoon kwetsbaar voor deze bugs

Gewoon verder doen met windows 10 en afwachten wat er komt .

Gewoon op Windows 10 blijven zitten tot 2025, dan zien we wel weer

Sluit ik bij aan

Helemaal mee eens. Gewoon Win10 blijven gebruiken, functioneel verandert er toch vrijwel niets. Ooit een oudere Windows 7 laptop geupgrade naar Windows 8, 8.1 en later Windows 10. Niet moeten doen. Draaide prima onder Win7, maar trager onder Win10. Functioneel kaartje koek hetzelfde; persoonlijk had Win7 mijn voorkeur.

Waarom installeer je Windows7 dan niet opnieuw?
Ik had een W7 Starter laptop en die draaide met W10 best goed,wel alle overbodige apps eraf gooien
en alle drivers installeren of hardware uitschakelen.

Ik zie het niet als een dreigement. Als je veiligheid en betrouwbaarheid van je software of besturingssysteem zo hoog als mogelijk wilt houden, zul je alles een keer moeten vervangen. In 2024 zijn de niet ondersteunde processors dermate verouderd dat wanneer je er dan nog mee wilt blijven werken verdere updates weinig zin hebben. Ik begrijp dat Microsoft of welk bedrijf ook een grens stelt aan het up-to-date en compatible houden van haar software. Hoe vervelend ook voor gebruikers met een kleinere beurs.

Dit is precies waar dit artikel over gaat. Je kan het via de link die u geeft wel omzeilen, maar dan heb je dus kans, dat er na de RTM versie geen updates meer komen. Ik denk dat Microsoft gebruik wil maken van de uitgebreidere instructiesets, die aan latere generatie CPU's zijn toegevoegd. Zelf draai ik Windows 11 reeds op mij 9-e generatie i7 dekstop. Dit zou na controle, met het controle programma ook op mijn 7-e generatie i3 laptop kunnen, maar dat risico is me te groot. Ik dual-bootte op mijn laptop al Windows 10 en Kubuntu Linux. Heb de Windows 10 partities verwijderd en de Linux partitie vergroot naar de maximale opslagruimte op de SSD. Klaar voor de toekomst!

onder het mom van veiligheid zal er geld verdient worden door ms en de rest, want het gevoel van veiligheid verkoopt heel goed..

Klopt! Tachtig procent van alle keuzes is gebaseerd op angst. De meeste mensen kiezen niet wat ze willen. Ze kiezen voor wat ze denken wat veilig is.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nederla_d