Microsoft Defender, Norton en Kaspersky geheel foutloos bij virustest

Het onafhankelijke testinstituut AV Test voelt meerdere keren per jaar virusscanners aan de tand. Zo onderzocht AV Test in mei en juni van 2021 21 anti-virus applicaties en keek welke je pc het best beschermen. De meeste boden uitstekende bescherming. Avira en Eset vielen wat tegen deze keer.

21 geteste virusscanners in mei en juni 2021

AV Test testte in mei en juni 21 virusscanners op geboden bescherming tegen 282 nieuwe zero-day aanvallen (van onbekende malware) en ruim 21 duizend bekende virussen. Ook prestaties (hoeveel langzamer wordt je pc) en vals positieven (vals alarm) werden beoordeeld. Dit zijn de resultaten van de bekendste virusscanners op deze test. Voor de rangorde houden we de scores op Bescherming en daarna Vals alarm aan.

Anti-virus

Bescherming virussen

Prestaties

Vals alarm

  Bekend Nieuw (Max. 6 punt.) (Minder = beter)
Norton 100% 100% 6 0
Microsoft Defender 100% 100% 6 0
Kaspersky 100% 100% 6 0
McAfee 100% 100% 5,5 0
F-Secure 100% 100% 5,5 1
Trend Micro 100% 100% 6 2
Bitdefender 100% 100% 6 6
Avast 100% 99,7% 6 0
AVG 100% 99,7% 6 0
ESET 100% 99,6% 6 0
Malwarebytes 99,8% 99,7% 6 0
Avira 99,9% 97,2% 6 0

Bron: AV Test juni 2021

Bescherming meestal bijna perfect

Als eerste valt op dat de meeste virusscanners perfect beschermen tegen wijdverspreide virussen en nieuwe bedreigingen (zero-day aanvallen). Norton, F-Secure, Bitdefender, Kaspersy, Microsoft Defender, Trend Micro en McAfee houden 100% van de virussen tegen.

Van de bekende virusscanners hebben AVG, Avast, ESET en Malwarebytes enkele slippertjes. Alleen het Duitse Avira valt deze keer wat tegen en mist bijna 3% van de nieuwe bedreigingen.

(We bespreken niet alle virusscanners, maar bekijk hier alle resultaten).

Prestaties (vertraging)

Bijna alle virusscanners scoren perfect (6 uit 6) op prestaties. Dit betekent dat ze je pc nauwelijks vertragen bij het uitvoeren van veelvoorkomende taken als websites bezoeken, bestanden kopiëren en downloaden, applicaties starten en software installeren.

F-Secure en McAfee doen het deze keer iets minder met 5,5 van 6 punten op prestaties, maar dat is nog altijd prima. Bij McAfee verloopt het installeren van software wat langzamer en F-Secure is vooral trager bij het openen van websites en kopiëren van bestanden.

Vals alarm

Dan vals alarm. Virusscanners moeten alle schadelijke virussen tegenhouden, maar het liefst zo weinig mogelijk legitieme software blokkeren. Toch geven ze soms een vals positieve (onterechte) virusmelding.

Bijna alle bekende virusscanners sloegen helemaal geen vals alarm bij deze test. Dus geen enkele keer werd een onschadelijk programma of bestand onterecht voor een virus aangezien. Dat is heel goed.

Alleen F-Secure, Trend Micro en Bitdefender sloegen respectievelijk 1, 2 en 6 keer vals alarm. Van Bitdefender is dat wat minder.

En de beste virusscanners van juni 2021 zijn...

De virusscanners lagen in deze test weer heel dicht bij elkaar. De meeste virusscanners beschermden perfect of bijna perfect. Alleen Avira deed het minder goed bij deze test en had iets teveel slippertjes.

Drie virusscanners haalden een perfecte score op zowel bescherming, prestaties als vals positieven Norton, Kaspersky en Microsoft Defender gaven 100% bescherming, vertraagden je pc nauwelijks en gaven nul keer vals alarm. Zij zijn de beste virusscanners van juni 2021! Het gratis met Windows 10 meegeleverde Microsoft Defender kan dus nog prima de concurrentie aan met betaalde virusscanners.

Bron: 

Reacties

Heb vroeger al de bekende gratis virusscanners geprobeerd en gebruikt en ben een paar jaar gelden ondervonden dat Microsoft Defender het simpelste is en prima werkt. En vooral niet storend door reclame voor van alles en nog wat.
Dus M.Defender is TOP.

Microsoft Defender werkt volgens mij perfect.
Enigste nadeel vind ik dat hij erg gauw reageert op programma's en sleutels (laat ik het omschrijven als niet betaalde programma's) die hij verwijderd......voornamelijk de sleutels verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Kortom de hele map met installertools (zo ik deze map heb genoemd waar ik mijn programma's en sleutels heb) bij de uitsluitingen gezet.

@ Wim..dat word nog erger lees ik net> https://www.gratissoftwar...

Gevaarlijke ontwikkeling dat Msoft Defender gaat bepalen wat jij wel of niet op je PC wilt hebben/installeren!

(Ik heb dat ook al bij E-set zien gebeuren..als je de eerste scan doet zonder wat uitzonderingen...)
maar daar kan je van te voren het nog uitschakelen- en is geen ingebouwd MS product ! )

Nou dat zal dan een ander systeem worden, vind Windows toch wel erg opdringerig worden.
Het lijkt social media wel die momenteel bepaald wat niet en wel gezegd mag worden.
Gevaarlijke omwikkelingen als Windows gaat bepalen welke programma's jij mag gebruiken en welke niet.

Ik had vroeger zowel Eset als Avira op diverse systemen..
Maar nadat ze bij de gratis versies hoop extra opties/zooi auto mee gingen installeren,
ben ik terug op standaard windows avirus...
(en keertje per maand ff een extra scan met wat andere software) bv met McAfee Stinger ..

afbeelding van PatjeRedfan

Laat nu net Microsoft Defender zijn die vele pc's vertragen, dan neem ik liever iets lichter.

Ik vertrouw ook volledig op Microsoft Defender.
Is licht, vertraagt daardoor het systeem niet, ook geen overbodige fratsen.

Ik heb vroeger wel eens andere virusscanners dan M Defender geprobeerd, maar blijf de laatste tijd bij M Defender, bevalt erg goed en is gratis,

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_riekenland