Microsoft Defender blokkeert nu standaard potentieel ongewenste apps

Vanaf begin augustus zullen Microsoft Defender SmartScreen en Microsoft Edge standaard mogelijk ongewenste apps (PUP of PUA in het Engels: Potentially Unwanted Programs of Apps) blokkeren. Dit is software met onnodige extraatjes zoals adware, reclame, zoekbalken en gebundelde software. Dit soort PUPs vind je regelmatig bij gratis software die gebundelde 'extraatjes' meeleveren. (Wij waarschuwen altijd voor dit soort gebundelde extraatjes en geven instructies hoe je ze kunt voorkomen bij de installatie).

Sinds 2004 ingebouwd in Windows, nu standaard ingeschakeld

Sinds Windows 10 versie 2004 van vorig jaar mei zit bescherming tegen 'mogelijk ongewenste apps' (PUPs of adware) ingebouwd in Microsoft Defender en de Edge browser. Maar deze functie moest je nog zelf inschakelen onder App- en browserbeheer | Beveiliging op basis van reputatie in Windows-beveiliging.

Nu gaat Microsoft deze bescherming tegen Potentially Unwanted Apps standaard aanzetten. Als je dan software wilt downloaden met gebundelde onnodige extraatjes dan wordt deze download geblokkeerd in Microsoft Edge of door Microsoft Defender SmartScreen.

Onterechte blokkades en PUPs die je kunt vermijden

In veel gevallen wordt software door Microsoft terecht als ongewenst aangemerkt, maar je wilt soms ook wel eens een goed gratis programma downloaden dat toch een PUP aan boord heeft. Als je onze Installatie-instructies bij de software goed leest kun je namelijk bijna altijd de vinkjes uitzetten voor deze onnodige extraatjes - en dan heb je er helemaal geen last van.

En soms wordt een gratis app ten onrechte als PUP beschouwd. Meestal omdat het bestand niet digitaal ondertekend is door de maker (dit kost geld en niet alle onafhankelijke softwaremakers hebben dit ervoor over) of omdat het programmaatje vrij onbekend is en niet veel gedownload wordt. Microsoft Defender SmartScreen (dat de PUPs blokkeert) werkt namelijk op basis van de reputatie van apps.

Je kunt dus soms op Toch behouden klikken bij downloads in Edge (als je die browser gebruikt) of de waarschuwing van Microsoft Defender SmartScreen negeren en op het blauwe scherm voor Meer informatie | Toch uitvoeren kiezen.

Staat Beveiliging op basis van reputatie aan op jouw pc?

Je kunt controleren of beveiliging op basis van reputatie (dat de PUPs of mogelijk ongewenste apps blokkeert) aanstaat op je pc in Windows-beveiliging. Rechtsklik op het Microsoft Defender icoon in de systeembalk en kies Beveiligingsdashboard weergeven of ga naar Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Windows-beveiliging en klik op Windows-beveiliging openen.

In Windows-beveiliging kijk je bij App- en browserbeheer:

Vervolgens klik je op Inschakelen bij Beveiliging op basis van reputatie.

En als je daarna dan op Instellingen voor beveiliging op basis van reputatie klikt dan zie je alle blokkeringen en beschermingen:

Microsoft legt hier uit wat het onder mogelijk ongewenste apps verstaat. Daarbij stelt het bedrijf duidelijk dat PUPs, PUAs of mogelijk ongewenste software geen malware zijn. Maar vervelend zijn ze wel.

Bron: 
Deel dit artikel: 

Reacties

Volgende stap is dat ze keyfinders / windows tweak /patch proggies
en andere niet welgevallige software gaan blokkeren /download weigeren?

Die setting gaat hier dus nooit aan!

(Wij waarschuwen altijd voor dit soort gebundelde extraatjes en geven instructies hoe je ze kunt voorkomen bij de installatie).
sinds waneer ? herhaaldelijk word door site geschreven dat we bepaalde programmas gewoon kennen downloaden en instaleren ook als ms security aanslaat . gisteren nog met WhyNotWin11 dan word er aangeraden om smartfilters maar even uit te zetten een tijdje geleden was dat ook met privazer wat door ms security werd tegen gehouden ook daar was het advies om de av maar even uit te zetten .

Ja dat klopt. Je noemt precies de goede programma's: PrivaZer en WhyNotWin11 bevatten namelijk geen adware of gebundelde extraatjes. Dat zijn vals positieve meldingen van Microsoft Defender of andere scanners. Maar als je het niet vertrouwt dan doe je dat gewoon niet. Dat is prima, maar ons inziens zijn de genoemde programma's gewoon veilig en zonder 'extraatjes'. 

Lees ook vooral dit eens door:
https://www.gratissoftwar...

En je hoeft SmartScreen of Beveiliging op basis van reputatie niet uit te zetten, maar je kunt uitzonderingen maken als je weet dat een app of download wel veilig is.