LibreOffice 24.2 met nieuwe nummering en verbeteringen

LibreOffice 24.2 is de eerste uitgave van het open source kantoorpakket met de nieuwe nummering. Vanaf nu is jaar.maand het versienummer. LibreOffice gaat dus van 7.6 naar 24.2 (terwijl het eigenlijk nog 31 januari is, maar goed). In deze uitgave zitten diverse vernieuwingen.

Automatisch backups

LibreOffice 24.2 heeft het maken van automatische backups standaard aanstaan. Elke tien minuten worden AutoHerstel informatie en reservekopieën opgeslagen, zodat je bij een eventuele crash niet de wijzigingen in een document kwijt bent.


LibreOffice 24.2 met automatische reservekopieën en zoekfunctie in Opties

Heel handig is ook dat de Opties (Extra | Opties) een zoekfunctie hebben gekregen zodat je altijd snel de gezochte instellingen kunt vinden. Dit zoekvak zit linksboven in de opties (zie de afbeelding).

Als je de lint menubalken gebruikt die het meest lijken op Microsoft Office (aan te zetten via Beeld | Gebruikersinterface - selecteer Tabbladen) dan zijn er in deze uitgave veel verbeteringen aan de menu's en de afdrukvoorbeelden.

Verder kun je in Writer in notities die je toevoegt aan een document nu ook opmaakstijlen gebruiken en zijn er verbeteringen aan zwevende tabellen op meerdere pagina's.

In Calc is een nieuw zoekveld in de functies zijbalk. Verder worden de rij en kolom van de actieve cel gemarkeerd.

In Impress zijn kleine kapitalen (hoofdletters met kleinere grootte) nu mogelijk en zijn er verbeteringen aan presentaties. Ook zijn veel foutjes opgelost met betrekking tot de sjablonen. In Draw kun je TIFF-bestanden van meerdere pagina's importeren.

De uitwisselbaarheid met Microsoft Office bestanden is zoals altijd ook weer verbeterd (onder andere de compatibiliteit van kopteksten en voetteksten op de eerste pagina), net zoals het importeren van Gnumeric-bestanden en de ondersteuning voor SVG afbeeldingen.

Tot slot

LibreOffice 24.2 is weer een update met veel kleine, prettige veranderingen die het werken met het gratis kantoorpakket net wat makkelijker maakt. De nieuwe versienummering zorgt ervoor dat je eerder in de gaten hebt of je een verouderde versie gebruikt. LibreOffice gaat nu van 7.6.4 naar 24.2 en een volgende uitgave zal 24.x gaan heten.

Lees hier de versieopmerkingen over alle veranderingen in LibreOffice 24.2. LibreOffice 24.2 is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.

LibreOffice (dat in 2010 is afgesplitst van OpenOffice) is een zeer goede gratis vervanger van Microsoft Office. LibreOffice is het populairste gratis kantoorpakket op GratisSoftware.nl.

Wat vind jij van LibreOffice 24.2? Deel je ervaringen in de reacties hieronder!

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
hongarij_