LibreOffice 7.5: nieuwe icoontjes en beter uitwisselbaar met Microsoft Office

LibreOffice 7.5 is een grote uitgave voor het open source kantoorpakket waarin veel uiterlijke vernieuwingen zitten zoals nieuwe icoontjes en een betere donkere modus.

Nieuwe icoontjes

LibreOffice 7.5 richt zich deze keer flink op het uiterlijk van het kantoorpakket. Zo zijn er een nieuwe app-icoontjes van LibreOffice op je bureaublad of taakbalk met meer afgeronde hoeken (zie afbeelding hierboven). Ook zijn de icoontjes van documenten die je opent met LibreOffice in Verkenner kleurrijker geworden. Verder is de donkere modus sterk verbeterd, net als de enkelvoudige werkbalk.

Als je in Windows 10 en 11 het donkere thema aanzet, krijgt LibreOffice ook een donker thema als je in Extra | Opties | LibreOffice | Geavanceerd - Zet experimentele functies aan (kunnen instabiel zijn) aanvinkt. Lees hier meer als je de document-achtergrond zelf ook nog donker wilt.

Andere wijzigingen in LibreOffice 7.5 zijn onder andere:

  • Exporteren naar pdf is behoorlijk verbeterd met ook enkele nieuwe opties
  • In het welkomstvenster (start centrum) kun je filteren op bestanden voor bepaalde toepassingen (tekstdocumenten, werkbladen, presentaties, tekeningen)
  • Spellingcontrole in Writer is verbeterd
  • In Calc worden nu gegevenstabellen ondersteund in grafieken
  • In Impress en Draw zijn nieuwe tabel-stijlen toegevoegd

Uitwisselbaarheid met Microsoft Office weer sterk verbeterd

Zoals altijd is ook de compatibiliteit (uitwisselbaarheid) met Microsoft Office weer aanzienlijk verbeterd. Met elke uitgave van LibreOffice worden Microsoft Office documenten beter weergegeven - ondanks dat het Office-formaat van Microsoft gesloten is en andere kantoorpakketten met trial and error moeten proberen de bestanden op dezelfde manier te tonen.

'This causes handling issues with LibreOffice, which defaults to a true open standard format (the OpenDocument Format).'

Maar LibreOffice gebruikt zelf wel een open en standaard formaat (OpenDocument) zoals de ontwikkelaars nog even fijntjes benadrukken.

Lees hier de versieopmerkingen over alle veranderingen in LibreOffice 7.5. LibreOffice 7.5 is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.
 

LibreOffice (dat in 2010 is afgesplitst van OpenOffice) is een zeer goede gratis vervanger van Microsoft Office. LibreOffice is het populairste gratis kantoorpakket op GratisSoftware.nl.

Wat vind jij van LibreOffice 7.5? Deel je ervaringen in de reacties hieronder!

Reacties

Tja libreoffice goede software.

Libre office 7.5.0.3 geïnstalleerd en nu zijn al mijn Sumatra PDF bestanden veranderd in PDF doc bestanden. Sumatra werk niet meer klik ik nu op een PDF bestand opent Libre Office.
Hoe verander ik de doc bestanden weer in word

Ze hebben weer verveld gedaan. De afmetingen moeten weer aangepast worden. En de oude documenten passen weer niet correct in mijn beeldscherm.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wit-_usland