GratisSoftware.nl heeft een nieuw jasje, wat vind je ervan?

Regelmatige bezoekers zal het opgevallen zijn: de laatste weken hebben we flink gesleuteld aan GratisSoftware.nl. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in enkele grote uiterlijke veranderingen en heel veel kleine verbeteringen onder de motorkap.

Update: we hebben geluisterd naar jullie commentaren en inmiddels een kleiner (half zo hoog) openingsdeel met afbeeldingen voor de voorpagina gemaakt.

Wij lopen een paar wijzigingen bij langs.

Menubalk

We hebben een gloednieuwe menubalk met aandacht voor de drie hoofdonderdelen van de site:
1. GratisSoftware.nl met pc hulp, tips en nieuws
2. GratisSoftware.nl/downloads met downloads voor Windows, Mac en Linux, top 100 en laatste updates, met ook een eigen G/downloads-logo
3. GratisApps.nl - onze zustersite waar later dit jaar alle apps (Android en iOS) voor telefoon en tablet worden ondergebracht

Update - het openingsdeel met afbeeldingen is nu kleiner en de 'zwarte balken' doorzichtiger:

De menubalk neemt minder ruimte in beslag omdat het logo in lijn staat met de menu-items (in plaats van in een balk erboven zit). Verder zitten er nu logo's in het menu (vooral bij G/downloads). Bovendien heeft de menubalk enkele subtiele effecten als je met je muis erover heen gaat.

Update - ook het Downloads-deel heeft nu een kleinere, minder hoge grid met afbeeldingen:

Ten slotte blijft de menubalk aan de bovenkant van je scherm (enigszins transparant) zichtbaar als je naar beneden scrollt (sticky menu). Zo kun je altijd snel verder navigeren op de site.


Sticky menu blijft zichtbaar als je naar beneden scrollt

Overzicht hoofdpunten met afbeeldingen

Op de voorpagina en op de /downloads-pagina hebben we nu in de kop een 'grid' met afbeeldingen met de laatste berichten of downloads (zie twee afbeeldingen hierboven). In één oogopslag ben je op de hoogte. En het ziet er mooi uit, wat ons betreft. Daaronder op de voorpagina gewoon zoals je gewend bent de lijst met actuele berichten per dag.

Zoeken in Pc hulp

Ons Pc hulp-onderdeel heeft zoekbalkjes gekregen. Een om alle vragen en tips te doorzoeken en een balkje waar je met zoektermen berichten kunt filteren.

Heel veel kleine lay-out verbeteringen
- artikelen hebben nu een afbeelding bovenaan en de titel heeft een rode lijn

- de steunkleuren blauw en rood zijn licht gewijzigd in onder andere het downloadmenu op de voorpagina, de titels van de blokken en de footer.
- de pagers (ga naar volgende/vorige pagina) onderaan overzichtspagina's hebben meer ruimte gekregen
- het aantal blokken in de zijbalk is ingeperkt zodat je alleen de belangrijkste informatie ziet
- het aanbevolen-icoontje is aangepast aan het nieuwe logo van GratisSoftware.nl
- Downloadcategorieën-overzicht op de pagina G/downloads is beter leesbaar geworden

Onder de motorkap

Onder de motorkap hebben we dit verbeterd:
- tabellen zijn responsief geworden, dat wil zeggen dat ze op kleine schermen ook leesbaar zijn (door bepaalde kolommen uit te schakelen). Vooral Pc hulp is daardoor beter leesbaar op je telefoon of tablet.
- sowieso moet de hele site nu op telefoon en tablet beter te raadplegen zijn. Blokken zijn uitgeschakeld op telefoon en tablet, het menu is responsief (past zich aan aan de schermgrootte) en het zou niet meer moeten voorkomen dat tekst 'van het scherm afloopt' (anders horen we dat graag in de reacties).

De veranderingen zitten vooral in de vormgeving van de voorpagina en downloads-pagina. Vernieuwingen zijn natuurlijk altijd even wennen, maar aangezien de rest van de site - en de inhoud - hetzelfde zijn gebleven denken we dat de nieuwe jas voor de meeste bezoekers snel als vertrouwd zal aanvoelen.

Onze vraag is:
Wat vind jij van de vernieuwing van GratisSoftware.nl?

En in de reacties horen we graag kritiek, complimenten, opmerkingen hoe het beter of anders kan en onvolkomenheden die je nog ziet! Ook maken we je graag wegwijs in onderdelen die je niet kunt vinden in de nieuwe vormgeving.

Deel dit artikel: 

Reacties

Het is mij een plezier te zien dat de blauwe bovenste balk verdwenen is. Drie maal hoera. Een hele verbetering.
Ik kan mij vergissen, maar volgens mij is het forum nu niet meer bereikbaar. Er is geen link ernaartoe te bekennen.

Het is je gelukt Koala ;-) Geen blauwe balk meer. Het Forum bestaat nog wel, maar in feite is de functie nu overgenomen door Pc hulp. Ik zal nog een linkje in de footer zetten en bij de intro van Pc hulp, maar ik denk dat het Forum langzamerhand in de archiefmodus zal gaan. Tenzij...

Ik heb de indruk dat de lelijke blauwe bovenste balk verdwenen is. Drie maal hoera! Dat alleen al is een grote verbetering.

Als U die "schreeuwerige" bovenkant weghaalt, prima.
Zeker het "sticky" menu

De helderheid en de indeling goed
De bovenkant nog steeds te groot.
En de zwarte balk, al is hij nu lichter, geeft ons nog steeds het gevoel op een "boevenpagina" beland te zijn.
Overigens met de steeds actuele inhoud zijn we zeer tevreden.

"- sowieso moet de hele site nu op telefoon en tablet beter te raadplegen zijn. Blokken zijn uitgeschakeld op telefoon en tablet,"

Op mijn smartphone scherm 1812 * 1080 pixels zijn de blokken in de header niet uitgeschakeld! Hetzelfde op m'n tablet. Ik gebruik DuckDuckGo als browser.

Klopt, het bovenste blok in de header met de hoofdpunten met afbeeldingen zie je op je mobiel ook. Blokken in de zijbalken worden wel uitgeschakeld.

Nu nog twee items met grote afbeelding op mobiel (in plaats van drie).

Op een smartphone zou alleen de tekst volstaan zonder de blokken, vooral in de landschapmode (smartphone gedraaid) is dat zeer gewenst.

Nu nog 1 blokje bovenaan op smartphone (in plaats van drie). Je hoeft de smartphone ook niet meer in landscape te houden, want de site is nu geheel responsief, dus als het goed is loopt er geen tekst meer van het scherm af (anders horen we het graag).

Zo gaat ie goed, bedankt voor de genomen moeite en succes verder met de site.

Ik vind de site er een stuk rommeliger uitzien met vooral die grote foto's die er uitspringen. Ik hoop dat ze dat snel veranderen, door kleinere foto's

Het was me zeker al opgevallen en vond dit een zeer goede verbetering, het ziet er allemaal wat moderner uit.

De kritiek die ik hier lees deel ik niet, maar ik bekijk GratisSoftware.nl bijna uitsluitend op een groot scherm van mijn desktop computer.

Kan me wel voorstellen dat het op een klein of zeer klein scherm een probleem zou kunnen zijn maar nu de afbeeldingen kleiner zijn gemaakt ziet het er hier eigenlijk nog beter uit.

Goede software kan ook gratis zijn.

Kleinere header-plaatjes zijn een hele verbetering!

Helemaal mee eens.

Buitengewoon prettige site wel even wennen
Maak er veel gebruik van

Uiteindelijk gaan we toch met grotere of kleinere tegels aan de slag! Ik vind de tegels nu die wel kleiner zijn geworden toch wel mooi en niet al te druk. Belangrijkste zijn natuurlijk de verbeteringen onder de motorkap. Ik neem aan dat jullie, de Redactie, begrijpen dat ik een fan ben van Windows 8. Waar Microsoft fout ging was te veel tegels in één keer (maar niemand heeft een probleem met die priegel balletjes van Android, verklaar dat nu maar eens). Prima aanpak Redactie! Geleidelijk aan, dan breekt het schermpje niet. Het is een leuke additie op de betere indeling van de onderwerpen en de bereikbaarheid. Één ding nog, wat wel voor verbetering vatbaar is, is het doorbladeren in reacties, ik vind het nog steeds irritant dat als je naar de volgende pagina met reacties gaat, je iedere keer weer eerst het artikel zelf krijgt en dat je soms lang, soms kort naar beneden moet scrollen. Voor de rest een leuke informatieve website, met soms verrassende stukjes van pc-gebruikers in zowel negatieve als positieve zin.

Wat betreft de reacties: op GratisSoftware.nl (het hoofddeel met nieuws en tips) staan die allemaal op één pagina. Op het Downloads-deel (G/downloads) staat wel een beperkt aantal per pagina (omdat deze reacties niet zo actueel zijn meestal) en moet je inderdaad steeds naar beneden scrollen bij een volgende pagina. We zullen eens kijken of we daar nog iets aan kunnen doen. Een vorige poging op dit gebied is niet gelukt zonder allerlei nadelen, maar we gaan nog een keer een poging doen.

Ik vind jullie aanpassing super!

Oké, we luisteren nog altijd ;-)
Het openingsmenu met de afbeeldingen hebben we de helft zo hoog gemaakt. Vier kleine afbeeldingen naast elkaar. Neemt minder ruimte in beslag op kleine schermen en is overzichtelijker en minder druk. Ook zijn de 'zwarte balken' van de titels doorzichtiger en minder zwaar daardoor.

We horen ook graag wat over het nieuwe navigatiemenu daarboven met de drie onderdelen:
GratisSoftware.nl
GratisSoftware.nl Downloads (G/downloads)
GratisApps.nl

Veel beter zo!! Het navigatiemenu blijft tijdens het scrollen staan, dat vind ik een mooie verbetering, de belangrijkste snelkoppelingen staan zo altijd onder handbereik, het navigeren wordt er intuïtiever van, vond de site altijd al prettig, wat ouderwets degelijk. Nu zijn jullie weer bij de tijd en t.o.v. andere de tijd zelfs vooruit!

Dank voor de positieve reacties Cohoo! Dat is wel fijn tussen alle andere door... ;-)

Homepage:
Te druk met al die afbeeldingen.

Geheel mee eens.

Druk en die irritante cookiebar verschrikkelijk de site is er niet op vooruit gegaan jammer

Geheel mee eens

Mooi en prima gedaan! Echter is het niet zo heel spannend hoe het eruit ziet. Het gaat mij om de informatie en de leesbaarheid, en daar zijn jullie erg goed in, complimenten!! Grafisch is voor mij oninteressant, kost alleen maar ruimte en snelheid namelijk.

Oké, misschien waren de plaatjes ook wat overdadig kleurrijk en druk ;-) Nu iets rustiger afbeeldingen. Of de kop met plaatjes iets kleiner kan moeten we even naar kijken. Behalve de voorpagina zijn de andere pagina's juist rustiger en overzichtelijker geworden.

De 'zwarte balken' in de kop hebben we nog wat doorzichtiger gemaakt, zodat ze wat lichter worden.

Over de menubalk horen we ook graag wat commentaar.

Menubalk; op zich prima, maar het "grijs" zou ik wijzigen in blauw, dan is de scheiding t.o.v. de browsertabbladen duidelijker.
Als ik de site op m'n ipad bekijk is alles bovenin een "grijze massa" .

hoofdpunten met afbeeldingen veel te dominant. Mogen wat mij betreft helemaal weg.

Nog te vroeg om een compleet antwoord te geven. Uiterlijk is het er niet op vooruit gegaan. Erg druk met grote zwarte balken. Dat kan beter.

Geen vooruitgang; vind het allemaal te druk en qua overzichtelijkheid is het minder, vind ik althans....

De grote koppen boven aan de pagina's komen veel te onrustig over, lijkt veel op schreeuwerige reclame. Jammer, de vorige layout was rustiger.

De header is mi te druk en daarom slecht leesbaar, de teksten zouden op een andere manier gepresenteerd moeten worden. Ik heb maar een klein schermpje 1280 x 800 pixels (13 a 14 inch), de header of kop neemt circa 80% van het beeld in beslag, dus veel scrollen.
Dat eea responsief is geworden is een vooruitgang die node gemist werd, maar heeft geen positieve invloed op mijn laptopscherm (1280x800 px), zie mijn opmerking hierboven over de header.

Ik vind het te uitbundig en te druk van opzet

Eens

Plaatjes bovenin vel te groot, komt schreeuwerig over op de monitor !!

Beetje te 'druk'

Hier ben ik het wel mee eens. Inderdaad; nogal druk en rommelig komt het ook op mij over. Waardeer jullie creativiteit maar het slaat nu, vind ik ook, ´n beetje door...

Zijn prima verbeteringen bij maar ben het met een aantal andere reacties eens foto's
bovenin zouden wel wat kleiner mogen. Zoiets als het tegel formaat in windows 10 zou al groot genoeg zijn.

Schreeuwerig en onoverzichtelijk op de laptop. Je moet eerst steeds naar beneden scrollen voor de dagelijkse nieuwe en actuele informatie. Jammer.

Bovenin te druk, te schreeuwerig.

Ik vind het te druk boven....

Veel te druk. Daardoor onoverzichtelijk.

Ik vind het veel te druk.

Ja mee eens

Ik vindt de site een beetje aan de drukke kant.
Vooral bovenaan is het aan de grote kant.

Veel goede verbeteringen. De site wordt idd prettiger op de telefoon. Zelf vind ik de foto's bovenaan die verwijzen naar de grotere artikelen de voorpagina wat schreeuwerig maken; kunnen die foto's niet iets kleiner, met enige tussenruimte zodat het niet zo massief op je af komt. Verder prima veranderingen, kom dagelijks, meerdere keren per dag op jullie site!
de enige echt betrouwbare info over gratis software. En prima, interactieve mogelijkheden w.b. info over het beheer van windows pc's! Blij met jullie!

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oos_enrijk