Chrome 79 met realtime safe browsing en password checkup

Google Chrome 79.0.3945.79 is gisteren verschenen. Googles browser maakt met deze uitgave een versiesprong van 78 naar 79.

In deze uitgave van Chrome worden in de eerste plaats 51 beveiligingslekken gerepareerd. Twee daarvan zijn kritiek en één daarvan maakte deel uit van een tweetrapslek in Chrome dat geopenbaard werd bij de Tianfu Cup (de Chinese tegenhanger van de Pwn2Own hackerwedstrijd).

Gestolen wachtwoord-controle

Nieuwe beveiligingsfunctionaliteit zit ook in Google Chrome 79. Zo is de ingebouwde wachtwoordbeheerder uitgebreid met een Password Checkup tool die controleert of je mailadressen en wachtwoorden niet ooit zijn gelekt bij online diensten. Criminelen proberen deze buitgemaakte mailadressen en wachtwoorden dan uit op willekeurige andere webservices (Google, Facebook en meer) omdat veel gebruikers hun wachtwoorden hergebruiken voor meerdere websites (iets wat je dus nooit moet doen).

De Password Checkup zou zichtbaar moeten zijn als je ingelogd bent bij Chrome onder Instellingen | Automatisch aanvullen | Wachtwoorden bij de schakelaar 'Check password safety' (of de Nederlandse variant daarvan), maar was bij ons nog niet te zien. Wellicht wordt de functie langzaam uitgerold.

Realtime bescherming tegen malware en phishing

Voorheen werkte de in Chrome ingebouwde bescherming tegen malware en phishing elke dertig minuten de blokkeerlijst bij voor zijn Safe Browsing-functionaliteit. Maar aangezien er tegenwoordig per dag blijkbaar zoveel schadelijke websites bijkomen gaat Google nu realtime controleren op malware.

Deze realtime bescherming staat volgens ZDNet ingeschakeld als je onder Instellingen | Personen | Synchronisatie en Google Services de schakelaars hebt aanstaan bij Safe Browsing én Zoekopdrachten en browsefunctionaliteit verbeteren. Door dit laatste stem je er overigens wel mee in dat Google (geanonimiseerd) bijhoudt welke websites jij bezoekt.

Deze realtime bescherming zorgt volgens Google voor een 30% betere beveiliging tegen nieuwe malware-websites.

Kleine verbeteringen

Verder bevat Google Chrome 79 nog een aantal andere maatregelen om de beveiliging te verbeteren:

  • Zo word je gewaarschuwd als je probeert je wachtwoorden in te vullen op een mogelijke phishing-website (die probeert bijvoorbeeld de site van je bank na te bootsen om je wachtwoorden en codes te stelen).
  • Ook wordt gemengde inhoud (die geen beveiligde verbinding gebruikt, http dus) op https-websites geblokkeerd.

Ten slotte heeft Chrome 79 cosmetische veranderingen aan het gebruikersmenu op de werkbalk. Deze waren bij ons echter ook nog niet zichtbaar (en worden wellicht ook geleidelijk uitgerold).

Google Chrome is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. De browser wordt automatisch bijgewerkt naar de nieuwste versie. Je kunt controleren welke versie je hebt onder het driepuntjes-menu (rechtsboven) | Help | Over Google Chrome. Er zijn ook versies van Chrome voor iOS en Android.

Download Google Chrome

Reacties

vandaag nieuwe update

ik heb het gevoel dat deze versie ook iets rapper is

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
hong_rije