Firefox 93 scherpt downloadbeveiliging en privacy aan

De net uitgebrachte Firefox 93 is een update voor Mozilla's browser die de downloadbeveiliging en privacymaatregelen aanscherpt, geheugen bespaart om crashes te voorkomen en AVIF ondersteunt.

Verbeterde downloadbeveiliging en privacy

Firefox 93 kent weer een aantal maatregelen om de beveiliging en privacy te verbeteren. Zo downloadt Firefox 93 geen bestanden meer via onveilige http-verbindingen of iframes. Je krijgt dan een rood uitroepteken te zien bij de downloadbeheerder en de melding dat de download geblokkeerd is.

Verder zijn er twee nieuwe maatregelen geïntroduceerd om de privacy te verbeteren. Zo is er nu Smart Block 3.0, waardoor scripts om je te volgen geblokkeerd worden zonder dat de website niet meer werkt. Ook worden verwijzende pagina's (referrers) beter afgeschermd zodat websites minder goed kunnen volgen waar je vandaan komt.

Verder in Firefox 93:

  • ondersteuning voor AVIF, een nieuw veel compacter afbeeldingsformaat waardoor veel bandbreedte bespaard kan worden
  • veel meer formulieren kunnen ingevuld worden in de ingebouwde pdf viewer in Firefox, zoals bijvoorbeeld XFA-gebaseerde formulieren die bijvoorbeeld door overheden of banken gebruikt worden

Ten slotte worden in deze uitgave van Firefox nog onder de motorkap en voor website-ontwikkelaars diverse verbeteringen doorgevoerd, foutjes en crashes opgelost en 7 beveiligingslekken dichtgeplakt.

Firefox 93 is een update die te downloaden is voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder het driestreepjes-menu | Help | Over Firefox.

Firefox 94 staat gepland voor 2 november.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Reacties

ik krijg een uitnodiging te zien om Mozilla VPN te downloaden.
Hoe goed en veilig is dat?

Mozilla VPN is bedoeld om je geld uit de zak te kloppen want de VPN is niet gratis.
Er zijn genoeg VPN's als Firefox extrensie beschikbaar, bijv. anonymoX, Browsec etc.

OK, dat is dus anders dan de Opera-vpn

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wit-rus_and