Firefox 87 brengt kleine verbeteringen en smart block

Firefox 87 is vanmiddag verschenen. Dit is de vierwekelijkse uitgave van Mozilla's browser die het versienummer van 86 naar 87 ophoogt. Firefox 87 brengt diverse kleine verbeteringen, zoals smart block, en plakt lekken dicht.

Privacy: referrers

De privacy is weer verder verbeterd in Firefox 87. Bij de verwijziging van welke website je komt (HTTP referrer: waardoor de website die je bezoekt ziet waar je vandaan komt) worden nu persoonlijke gegevens verwijderd uit de link.

Zo staan bijvoorbeeld het specifieke artikel dat je las op een website vermeld of de zoektermen die je gebruikte of soms zelfs accountgegevens (gebruikersnaam) in de referrer. Firefox 87 verwijdert al dit soort details nu en vermeldt alleen de domeinnaam nog waar je vandaan kwam. Dit was al zo bij https-verkeer maar gebeurt nu ook bij http-verkeer.

Smart Block

Een andere aanvulling is smart block. Firefox blokkeerde in de strenge volgbescherming (Opties | Privacy & beveiliging | Verbeterde bescherming tegen volgen - Streng) en privévensters allerlei tracking scripts waardoor websites je niet meer konden volgen op internet (wat bedrijven als Google bijvoorbeeld doen om marketing profielen van je te maken). Nadeel van het blokkeren van dit soort trackers door Firefox was dat sommige websites niet meer goed functioneerden of niet goed weergegeven werden.

Firefox 87 heeft hier een slimme truc op bedacht waardoor toch tracking scripts (code om je te volgen) geblokkeerd kunnen worden maar de websites wel blijven werken. Door middel van de zogeheten 'smart block' (slim blokkeren) in de strenge modus van volgbescherming en in privévensters worden de tracking scripts vervangen door onschadelijke lokale scripts die je niet volgen maar er wel voor zorgen dat websites meestal blijven functioneren en alle afbeeldingen weergeven.

Smart block is dus beter voor je privacy (je wordt niet gevolgd) maar websites 'gaan niet stuk' er door (blijven werken).

Kleine verbeteringen

In Firefox 87 is verder de zoekfunctie verbeterd. Als je zoekt op een webpagina (ctrl F) dan kun je ervoor kiezen om je zoekwoorden te markeren zodat je ze makkelijk terugvindt. Dat was al zo, maar nu geeft Firefox ook in de kantlijn bij je schuifbalk met streepjes aan waar de zoektermen zich bevinden, zodat je ze nog sneller vindt.

Vanaf Firefox 87 is een kleine ergernis definitief opgelost. Stel dat je op een website net een formulier (of een reactie) hebt ingevuld en dat je op de Backspace-toets klikt. Tot nu toe ging je dan weer terug naar de voorgaande webpagina die je bezocht en was je alle ingevulde tekst kwijt. Nu heeft Mozilla eindelijk besloten om deze sneltoets voor navigatie uit te schakelen zodat je niet tekst kwijtraakt als je hier per ongeluk op klikt.

Andere vernieuwingen in Firefox 87 zijn:

  • Sommige weinig gebruikte mappen en items uit de bibliotheek zijn verwijderd
  • Het ontwikkelaarsmenu is sterk vereenvoudigd

Ten slotte worden in Firefox 87 nog onder de motorkap en voor website-ontwikkelaars diverse verbeteringen doorgevoerd, foutjes en crashes opgelost en acht beveiligingslekken dichtgeplakt.

Firefox 87 is een update die te downloaden is voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder het driestreepjes-menu | Help | Over Firefox.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Update: Artikel is bijgewerkt met informatie over smart block-functie

Reacties

Wat niet leuk is. Dat het zoomniveau niet blijft gehandhaafd.
Je moet het iedere keer weer wijzigen want het begint iedere keer weer op 100%.
Een constante ergernis. Dat niemand van die slome duikelaars bij Firefox dat is opgevallen.

afbeelding van Cornelis

Beste Zoompie,

regel je de zoom soms met Instellingen - Algemeen - Zoom?

Je kunt dit beter per website doen met Ctrl / + of Ctrl / -

of met ctrl + scroll naar boven of naar onder :)

Dat is het nu juist. Ik wil niet per website regelen maar standaard bijv. 133 procent altijd en overal. En niet steeds opnieuw hoeven in te stellen bij het starten van de browser.

afbeelding van Cornelis

De zoom instellingen die je één keer handmatig op een website gebruikt
worden bewaard en dus later weer toegepast.

Het lijkt mij een kleine moeite.

Te veel moeite. Waarom die flauwekul per website. Ik wil altijd en overal 133 procent. Zonder het bij elke herstart van de browser opnieuw te moeten instellen.
Je vraagt je af welke halve zool bij Firefox die zoom nonsens heeft verzonnen.

Leuk

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
frankr_jk