Firefox 83 is sneller en verbetert zoekbalk en HTTPS

Firefox 83 is net verschenen. Dit is de vierwekelijkse uitgave van Mozilla's browser die het versienummer van 82 naar 83 ophoogt. Deze maand zitten er snelheidsverbeteringen in Firefox en verbeteringen aan picture-in-picture. Ook wordt knijpen om te zoomen ondersteund.

Firefox 83 is tot 15% sneller

In Firefox 83 zitten weer duidelijke snelheidsverbeteringen. De SpiderMonkey JavaScript engine is geoptimaliseerd waardoor het laden van een webpagina tot 15% sneller gaat. Ook zijn webpagina's tot 12% responsiever (ze reageren sneller) en het geheugenverbruik is met 8% verminderd.

Zoekbalk verbeteringen

De adres- en zoekbalk is ook verbeterd in Firefox 83. Je kunt nu je andere zoekmachines selecteren als je iets intypt in de adresbalk en dan ook aanvullingen krijgen. Ook kun je zoeken in tabbladen of je surfgeschiedenis als je op de betreffende icoontjes klikt.

Alleen-HTTPS-modus

Een nieuwe optie is om websites alleen over https-verbindingen te bekijken. Dit betekent dat je websites enkel over een beveiligde verbinding kunt bezoeken (de s in https staat voor secure).

Sommige websites bieden zowel een onbeveiligde http-verbinding en beveiligde https-verbinding aan. Als je de Alleen-HTTPS-modus in Firefox hebt aanstaan dan word je automatisch naar de beveiligde site gestuurd.

Als een website helemaal geen beveiligde verbinding aanbiedt (alleen http, zonder s) dan krijg je een melding te zien als je de Alleen-HTTPS-modus aan hebt staan (en kun je nog wel kiezen om door te gaan naar de onbeveiligde website). GratisSoftware.nl (en veel andere sites) stuurt je trouwens zelf al automatisch van http://www.gratissoftware.nl naar https://www.gratissoftware.nl


Als je wilt kun je onder Privacy & Beveiliging onderaan de Alleen-HTTPS-modus inschakelen

WebRender ingeschakeld voor Windows 7/8.1 computers

De grafische weergave-motor WebRender (die zorgt voor het tonen van websites) is nu aangezet in Firefox op meerdere Windows 7/8.1 systemen. WebRender maakt meer gebruik van de GPU (graphics processing unit op de grafische kaart) van computers waardoor de CPU (central processing unit) ontlast wordt. Sites kunnen zo sneller worden weergegeven in Firefox. WebRender voor Windows 10 en macOS is al eerder aangezet.

Verder heeft Firefox 83 verscheidene andere verbeteringen:

  • In picture-in-picture video's kun je nu snel vooruit of achteruit spoelen met de pijltjes-toetsen
  • Op touch screens van Windows 10 en trackpads van MacBooks en iMacs kun je nu met twee vingers knijpen om in- en uit te zoomen
  • Verbeteringen aan de ingebouwde pdf lezer waardoor je ook AcroForm pdf-formulieren kunt invullen en opslaan

Ten slotte worden in Firefox 83 nog onder de motorkap en voor website-ontwikkelaars verbeteringen doorgevoerd, foutjes en crashes opgelost en 21 beveiligingslekken dichtgeplakt.

Firefox 83 is een update die te downloaden is voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder het driestreepjes-menu | Help | Over Firefox.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Reacties

De browser firefox wordt iedere keer sneller, google chrome ook. Als je de internet pagina's oproept kan het met een truukje ook veel sneller, door in je modem te gaan kijken. Heb je van je aanbieder twee ip adressen IPV4 en IPV 6 dan zal de laatste in principe niet aktief zijn, standaard. Bij mijn ziggo connect modem onder geavanceerd kies je DHCP, je ziet dan de ipv4 instelling en daaronder de IPV6 met DHCPv6 op stateless, hier dan de keuze veranderen in statefull (DHCPv6). En eronder deze instelling opslaan. Niks anders wijzigen. Als je browser is opgestart zal, je merken dat je bij wisseling van je internet adres die echt supersnel verschijnt, via ipv6 dus.Deze wijziging heb ik een maand geleden al toegepast zonder enige problemen. HOE HET BIJ ANDERE PROVIDERS CQ MODEMs ZIT WEET IK DUS HELAAS NIET. Als het niet lukt en je hebt daarna geen verbinding meer, het modem restten naar fabrieks instellingen.

internetadres is webpagina. Als bij wisselen van een webpagina geen verschil merkt kan het zijn dat die geen ipv6 adres heeft maar alleen ipv4.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ivoork_st