Firefox 78 met WebRender voor meer Intel-GPU's

Firefox 78 is vanmiddag uitgebracht. Dit is de maandelijkse uitgave van Mozilla's browser die het versienummer van 77 naar 78 brengt. Met deze maand enkele verbeteringen en dichtgeplakte lekken.

WebRender voor Intel GPU's

WebRender is de nieuwe weergave-motor van Firefox die websites sneller en efficiënter weergeeft. WebRender maakt gebruik van hardwareversnelling van je grafische kaart (GPU) waardoor Firefox sneller de websites die je bezoekt weergeeft en stabieler is.

WebRender is al aangezet voor Windows 10-computers met bepaalde Intel, AMD en NVIDIA grafische kaarten en wordt nu in Firefox 78 voor meer pc's met Intel GPU's (graphical processing units) en grotere schermen ingeschakeld. Uiteindelijk moet WebRender voor alle Windows- en Linux pc's en Macs aangezet worden.

Beveiligingsdashboard

Firefox heeft een beveiligingsdashboard waarop je nu gegevens kunt vinden over het aantal trackers dat geblokkeerd is door de Verbeterde bescherming tegen volgen, het aantal datalekken op websites waarbij e-mail adressen en wachtwoorden van je gestolen zijn (hiervoor dien je je mailadres bij Firefox monitor op te geven) en wachtwoordbeheer waar je je wachtwoorden veilig kunt opslaan.

Informatie over datalekken is in Firefox 78 toegevoegd. Je kunt het dashboard vinden onder driestreepjes-menu (rechtsboven) | Beveiligingsdashboard.

Contextmenu tabbladen

In Firefox 78 is in het contextmenu voor tabbladen (rechtsklikken op tab) een item toegevoegd voor Tabblad sluiten ongedaan maken.

Ook is er nu een submenu gemaakt genaamd Meerdere tabbladen sluiten, waarin je de opties terugvindt Tabbladen aan de rechterkant sluiten en Overige tabbladen sluiten.

Opfrissen knop

Veel mensen die problemen ondervinden met Firefox proberen de browser opnieuw te installeren, terwijl volgens Mozilla een refresh (opfrissen) van instellingen en add-ons dan de aangewezen stap is. Bij de verwijder-dialoog van Firefox krijg je daarom nu de opfris-optie aangeboden in de vorm van een Opfrissen-knop.

Verder in Firefox 78:

  • PDF documenten worden nu rechtstreeks in Firefox getoond (en niet eerst alleen gedownload)
  • je screen saver zal niet langer WebRTC videogesprekken in Firefox onderbreken
  • de verouderde (2015 en eerder) macOS versies 10.9, 10.10 en 10.11 gaan over op de ESR versie van Firefox 78 (en krijgen alleen nog beveiligings- en onderhoudsupdates)
  • voor Linux zijn minimaal GNU libc 2.17, libstdc++ 4.8.1 en GTK+ 3.14 (uit 2014) vereist

Ten slotte worden in Firefox 78 onder de motorkap en voor website-ontwikkelaars verbeteringen doorgevoerd, foutjes opgelost en beveiligingslekken dichtgeplakt.
 
Firefox 78 is een kleine update die te downloaden is voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder de driestreepjes-menu | Help | Over Firefox. Firefox 78 is ook een zogeheten ESR versie (Extended Support Release) die lang ondersteund wordt voor grote organisaties.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Reacties

Ondertussen nieuwere versie verkrijgbaar :
https://ftp.mozilla.org/p...
(kies voor 32 of 64 en dan naar nl)

Wonderlijke reacties!..

Firefox is namelijk een van de meest privacy vriendelijke browsers! ( gooit niet je hele web gebruik -en meer- naar Msoft zoals Edge doet of naar Google zoals Chrome doet.

En niet prettig om mee te werken? snelle en duidelijke browser met als je wilt heel veel extra handige add-ons te verkrijgen op het web!
Edge vind ik bv een draak qua bediening om mee te werken!

Helaas, deze browser vindt ik persoonlijk niet prettig om mee te werken. Heb het geprobeerd, maar toch verwijder ik hem steeds.

Waarvan akte!

Breaking news!

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
oo_tenrijk