Firefox 68 met vernieuwd add-on-beheer en snellere WebRender

Firefox 68 is zojuist uitgebracht. Deze grote zeswekelijkse uitgave van Mozilla's browser maakt een versiespong van nummer 67 naar 68 en biedt nieuwe functionaliteit en plakt lekken dicht.

Vernieuwde add-on-beheerder

Firefox 68 heeft een vernieuwde add-on beheerder. Als je naar driestreepjesmenu | Add-ons gaat zie je een iets aangepaste lay-out. Je moet nu op de drie puntjes rechts klikken voor voorkeuren, verwijderen, uitschakelen, rapporteren (als een add-on niet pluis is) en meer opties.

Bij Meer opties kun je nu ook de toestemmingen bekijken die een extensie heeft. Als je deze permissies wat te gortig vindt of je de add-on niet vertrouwt kun je hem eventueel verwijderen.

Ten slotte zie je onderaan de add-onbeheerder door Mozilla aanbevolen extensies staan. Deze hoef je natuurlijk niet te installeren maar ze kunnen handig zijn.

Problemen met versleuteld verkeer en virusscanners definitief opgelost

Virusscanners die versleuteld website-verkeer onderschepten met een eigen certificaat om de inhoud te kunnen scannen werden het afgelopen jaar door Firefox enkele keren als man in the middle-aanvallen gezien, waarna de https-webpagina niet meer weergegeven werd.

Firefox 65 blokkeerde zo websites die door Avast ontsleuteld werden en ook Bitdefender en Kaspersky konden in combinatie met Firefox voor problemen zorgen. Als zo'n situatie zich nu weer voordoet en virusscanners met een eigen certificaat https-websites ontsleutelen om te kunnen scannen dan gaat Firefox automatisch proberen problemen op te lossen door ook root certicaten van het besturingssysteem (die je virusscanner gebruikt) te accepteren.

Snellere en stabielere WebRender uitgerold voor AMD en Nvidia

Voor Windows 10 gebruikers met AMD grafische kaarten wordt WebRender langzaam uitgerold. WebRender is de nieuwe weergave-motor (rendering engine) voor Firefox die webpagina's sneller moet weergeven door beter gebruik te maken van de GPU van de grafische kaart van een computer. Ook is WebRender stabieler. Na gebruikers met Nvidia grafische kaart in Firefox 67 volgen nu die met AMD GPU's. Langzamerhand zullen alle Firefox-gebruikers overgaan op WebRender.

Verder zijn er nog diverse andere verbeteringen in Firefox 68:

  • Als je bij Opties | Privacy & beveiliging | Inhoudsblokkering kiest voor Streng worden nu ook cryptominers en fingerprinters geblokkeerd.
  • Als je de donkere modus van Firefox gebruikt dan is deze nu ook in de Lezerweergave aanwezig.
  • Websites die toegang tot je camera of microfoon willen moeten nu een versleutelde verbinding gebruiken (https). Http-websites krijgen geen toegang meer vanuit beveiligingsoverwegingen.

Ten slotte worden in Firefox 68 onder de motorkap verbeteringen doorgevoerd. Ook worden 21 beveiligingslekken dichtgeplakt, waarvan twee kritiek zijn.
 
Firefox is te downloaden voor Windows, macOS en Linux. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder de driestreepjes-menu | Help | Over Firefox.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Reacties

@redactie:
https://www.gratissoftwar...

bij Downloads > Meer downloads,staat een Engelse link.

afbeelding van redactie

Is nu aangepast

Met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid toch wel de allerbeste browser, maar, ik zeg het toch nog maar een keer, nog steeds vrij traag. Zeker als je de snelheid vergelijkt met die van Opera, Brave en vooral UR!

Ik had nog nooit gehoord van UR. Ik heb 'm nu geïnstalleerd. Wat een fijne browser zeg. Bedankt fakkel.

Graag gedaan! In mijn geval is het zo dat de meeste browsers in het begin (vrij) snel zijn maar na verloop van tijd trager worden. Bij UR, waar ik ook nooit van gehoord had, is dat tot nu toe niet het geval. Blijft razendsnel, vergelijkbaar met de (weer in mijn geval ;-)) enorme snelheid van K-Meleon die ik een aantal jaren geleden op m'n oude laptopje heb gebruikt.

Misschien is onderstaande link ook goed?
https://www.mozilla.org/e...

afbeelding van redactie

En deze is nog in het Nederlands:
https://www.mozilla.org/n...

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_panje