Consumentenbond: Kaspersky beste gratis virusscanner

De Consumentenbond test elk jaar een groot aantal virusscanners op bescherming, gebruiksgemak en vertraging. Dit jaar 23 betaalde en gratis anti-virus producten voor Windows.

Bitdefender en ESET beste

Beste uit de test zijn de betaalde Bitdefender Internet Security  en ESET Internet Security met beide een 8,3. Ze worden op de hielen gevolgd door Kaspersky, Norton, F-Secure en Trend Micro met een 8,2.

Beste gratis virusscanner: Kaspersky Security Cloud Free

Kaspersky Security Cloud Free wordt door de Consumentenbond als beste gratis virusscanner beoordeeld met een 8,1. Ook AVG Anti-virus Free, Bitdefender Antivirus Free en Avast Free Antivirus doen het goed met respectievelijk een 8,0 en 7,9.

Avira Free Security Suite heeft een 7,8 en Sophos Home Free krijgt een 7,4. Dan volgt Microsoft Defender met een 7,0 en als laatste eindigt het betaalde Malwarebytes Premium met een 6,1.

Bescherming tegen virussen

Als we alleen kijken naar bescherming tegen virussen (waar een virusscanner toch voor bedoeld is) en gebruiksgemak en vertraging even buiten beschouwing laten dan zien we dat Malwarebytes een onvoldoende (5,3) op bescherming krijgt. Niet aan te raden volgens de Consumentenbond.

Microsoft Defender haalt slechts een 6,4 op bescherming, maar dat komt mede doordat de in Windows 10 ingebouwde virusscanner van Microsoft niet controleert op phishing websites - iets wat de Consumentenbond belangrijk vindt en minder scoort op de usb-test (protectie tegen malware op usb sticks). Microsft Defender scoorde op de anti-malwaretest een 7,7 (wat goed is) en een 7,0 op het desinfecteren van een reeds besmette pc (wat acceptabel is).

Norton, Kaspersky (betaald en gratis), Bitdefender (betaald en gratis), ESET, Trend Micro, McAfee, AVG (betaald) en Avast (gratis) halen allemaal tussen de 8,0 en 8,4 op bescherming.

Het hoogste op bescherming scoren Avira (betaald en gratis) en AVG (gratis) met een 8,5. Merkwaardig is dat de betaalde versie van AVG een 8,4 krijgt op bescherming. Waar het verschil met de gratis versie van AVG in zit is onduidelijk.

Voor leden van de Consumentenbond is hier de hele test na te lezen (of in de Consumentengids)

Wat is volgens jou de beste gratis virusscanner? Laat het weten in de reacties!

Reacties

Vraagje voor de redactie: jullie stellen het volgende "Avira Free Security Suite heeft een 7.8" maar tegelijkertijd: "Het hoogste op bescherming scoren Avira (betaald en gratis) en AVG (gratis) met een 8,5".

Hebben we het dan over verschillende Avira producten of zo? Anders snap ik niet meer hoe het nu uiteindelijk zit.

afbeelding van redactie

De totaalscore van Avira is een 7,8 (op bescherming, gebruiksgemak en vertraging). Op bescherming alleen is dat een 8,5. We hebben het nu met rood aangegeven in de tekst om het wat duidelijker te maken.

Dank voor de nadere toelichting. Dat geeft toch wel een iets ander beeld wat mij betreft omdat de betaalde versies van Bitdefender en Eset dan dus toch wel een halve punt hoger scoorden. Dan nog blijft de score van de gratis virusscanners overigens nog heel behoorlijk maar dat terzijde.

gewoon al jaren ms securety zonder problemen vertraging of wat dan ook .
en natuurlijk gezond verstand , niet zomaar alles aanklikken en of downloaden .
ook meerekenen dat ms securety geen pop ups ect geeft met aanbiedingen dat je moet overstappen naar de betaalde versie .

natuurlijk moet een ieder voor zich weten welke av het snelste of beste is , maar mijn laatste punt trekt mijn over de streep .

"Om de nationale veiligheid te waarborgen heeft het kabinet besloten het gebruik van Kaspersky antivirussoftware uit te faseren voor het Rijk en de vitale sector geadviseerd hetzelfde te doen".

https://www.rijksoverheid...

afbeelding van PatjeRedfan

Iets dat nooit echt bewezen is in een rechtzaak, niet voldoende bewijzen.
De gewone consument kan het wel nog gebruiken als men dit wil.

Grappenhaus, wie neemt hem nog serieus? Lees het volgende eens https://mtsprout.nl/manag...

Het betreft testen t.a.v. de werking van de AV's.
In hoeverre zijn veiligheid en privacy meegenomen of worden deze nog eens apart behandeld?

Voorbeeld:
"Data transmission of Internet security products - 2014 www.av-comparatives.org - 6 - Why are people often especially sceptical towards security vendors? The Chief Research Officer of a major antivirus vendor cancelled his scheduled participation in the 2014 RSA Security Conference, in protest at collaboration by security company RSA with the United States NSA in the form of weakening security in its encryption systems. He stated that “RSA is hardly the only vendor facing scrutiny. He said that the trustworthiness of U.S.-based security and technology companies is quickly eroding, pointing to a letter recently sent to 20 of the world's largest antivirus companies by Bits of Freedom, a Netherlands-based organization focused on digital rights. In that letter, the group asked whether the vendors had whitelisted government-authored malware. Most of those companies gave a prompt response in the negative, but U.S-based AV giants McAfee Inc. and Symantec Corp. never replied”
bron:https://www.av-comparativ...

Kaspersky Security Cloud Free , kan ik maar op 1 laptop installeren , tweede laptop lukt niet .
Daarbij zag ik ook dat Kaspersky onder netwerk adapters ( apparaatbeheer ) , zelf èèn netwerkadapter aanmaakt .
Gebruik nu Microsoft Windows Defender , geen enkel probleem .

afbeelding van PatjeRedfan

Ik zou niet weten waar het iets aanmaakt, ik zelf zie niets in netwerk wat met kaspersky te maken heeft in apparaat beheer.

@PatjeRedfan ,

Toen ik Kaspersky Free gebruikte , stond er bij mij in apparaatbeheer onder netwerkadapters Kaspersky , raar maar waar .

Als je een ander bestaand e-mail adres gebruikt kan het ook op je laptop

afbeelding van PatjeRedfan

Ze denken toch niet dat ik mij speciaal lid zal maken om hun verslag te lezen ?? haha
Dat was zo al klaar wie de besten zijn.

afbeelding van WriTer

Voor mij zijn Bitdefender Total Security, Kaspersky Internet Security en Kaspersky Security Cloud Free de beste scanners.
Hier op de meeste computers draait Bitdefender Total Security en op de smartphones.

Op één computer, omdat de MHz onder de 1500 zit, draait Kaspersky Security Cloud Free, maar normaal gaat mijn voorkeur meer uit naar Kaspersky Internet Security omdat die handiger is in te stellen, ook op lichtere computers werkt en niet op alles teveel reageert.

Bitdefender kan ik regelmatig kopen aan meer dan 50% goedkoper voor 2 jaar en voor 10 apparaten wat bij Kaspersky maar voor 1 jaar en voor 1 of 2 computers is, dus mijn keuze is snel gemaakt.

Slava Ukraini! Glorie aan Oekraïne!
Stop Poetin! Stop de waanzin!
https://www.youtube.com/w...

Zowiezo zouden AVG ( betaald en gratis ) en Avast ( betaald en gratis ) wat betreft bescherming tegen virussen ( malware ) even hoog moeten scoren.
Als dat niet het geval is, heeft de tester een fout gemaakt !

afbeelding van PatjeRedfan

Toegegeven kaspersky (betaald/gratis) is net nog ietje sterker dan Avast/AVG , hebben we al vaak in veel tests  gezien.

Ligt er ook een beetje aan hoe je Avast/AVG configureert.
Zelf vind ik ze daar iets te voorzichtig mee.
En daar wordt op de achtergrond ook wel over gesproken hoor.

Consumentenbond kan zich het beste bezig houden met het testen van pindakaas.
Niet dat de genoemde niet bovenaan horen, maar de verschillen bij AVtest zijn elke keer heel klein.

Geheel mee eens.

en wasmachines en wasdrogers. En het testen van virusscanners overlaten aan de echte deskundigen. Zoals bijvoorbeeld van AV test.

Ik gebruik Ziggo safe online dat is van F-secure een compleet pakket nooit een probleem mee gehad en gratis voor 20 PC in mijn abonnement. De eerste versies van F-secure vertraagde nogal vooral tijdens het updaten van de scanner maar dat is inmiddels opgelost werk nu goed.

Helemaal mee eens en F-Secure komt bij AV-test steeds als beste uit de bus (samen met enkele andere)

Misschien wel leuk om te vertellen dat F-Secure de Avira engine gebruikt ( die weer door Norton overgenomen is ).

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
du_tsland