Chrome 89 op geheugendieet gezet (update)

Update 14 maart: geheugengebruik sterk verminderd

Het geheugengebruik (RAM) is ook sterk verminderd in Chrome 89, dat 2 maart verscheen, zo maakte Google pas donderdag 11 maart bekend. Tot 22% minder geheugengebruik onder Window 10. En ook in de renderer (weergave) en CPU is Chrome respectievelijk 8% en 3% zuiniger.

Deze verbeteringen in het geheugenbeheer zien we ook terug in de macOS- en Android-versies van Chrome. Chrome op Mac is 8% zuiniger met tabbladen en op Android start Googles browser 7,5% sneller op en is er 5% minder geheugengebruik.

Google kreeg de laatste jaren klachten dat Chrome zo'n geheugenveelvraat was en heeft de browser op dieet gedaan.

Originele bericht 3 maart:

Google Chrome 89 is gisteren verschenen. Googles browser maakt met deze uitgave een versiesprong van 88 naar 89. Chrome 89 plakt 47 beveiligingslekken dicht. Verder wordt het deelvenster van Windows 10 nu ondersteund.

Chrome 89 plakt lekken dicht

Google Chrome 89 is in eerste instantie een beveiligingsupdate die 47 lekken dichtplakt. Een van de lekken is een zogeheten zero-day lek dat al actief aangevallen wordt door criminelen. Ook ondersteunt Chrome nu het deelmenu van Windows 10. Op websites die dit ondersteunen (en dat zijn er nog niet veel vermoedelijk) kun je dan gebruikmaken van het deelvenster van Windows 10 zelf. Hierdoor kun je een website snel delen met je contactpersonen en met diverse apps die in Windows 10 zitten.

Op deze testwebsite kun je de deel-functie uitproberen (klik op Share).

Verdere wijzigingen

Chrome 89 voert ook de volgende veranderingen door:

Ten slotte zijn er in Chrome 89 verbeteringen onder de motorkap en voor webontwikkelaars aangebracht.

Google Chrome is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. De browser wordt automatisch bijgewerkt naar de nieuwste versie. Je kunt controleren welke versie je hebt onder het driepuntjes-menu (rechtsboven) | Help | Over Google Chrome. Er zijn ook versies van Chrome voor iOS en Android.

Download Google Chrome

Reacties

Nu versie 89.0.4389.90

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ivoorkus_