CCleaner 5.78 zet 'wissen vrije ruimte' uit na mogelijk dataverlies

CCleaner is een van de populairste pc schoonmakers die wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt wordt. In 2017 is CCleaner overgenomen door Avast.

CCleaner 5.78 is een update voor de schoonmaker waarin de mogelijkheid om de vrije ruimte op een schijf te wissen is uitgeschakeld. Normaal gesproken kon je onder Extra | Station wissen ook de vrije ruimte op een schijf wissen. Hiermee kon je weggegooide bestanden in deze vrije ruimte meerdere malen overschrijven zodat ze niet meer teruggevonden konden worden met speciale software.

Er waren echter meldingen binnengekomen dat deze functie om de vrije ruimte te wissen meer dan alleen de vrije ruimte overschreef, zodat gebruikers ook hun eigen bestanden zouden kunnen kwijtraken. CCleaner onderzoekt nu deze meldingen en heeft in de tussentijd de functie helemaal uitgeschakeld. Het gaat om een ernstige fout die voor gegevensverlies kan zorgen, dus het uitschakelen van de optie is zeker gerechtvaardigd.

Onbekend is hoeveel gebruikers op deze manier mogelijk bestanden zijn kwijtgeraakt. Als je deze functie om de vrije ruimte te wissen nog nooit zelf gebruikt hebt dan loop je natuurlijk geen risico.


Optie om alleen vrije ruimte te wissen is verdwenen

Verder worden in CCleaner 5.78 nog enkele verbeteringen aan geplande schoonmaak, te bewaren cookies en toegankelijkheidsopties doorgevoerd.

Deze update voor CCleaner krijg je als het goed is automatisch binnen. Handmatig downloaden is sinds versie 5.75 verleden tijd: ook de gratis versie heeft automatische updates gekregen. Na de update kun je nog wel een aanbieding voor AVG te zien krijgen. Hier moet je op Afwijzen klikken.

Deze versie van CCleaner is te downloaden voor Windows 8.1 en 10. Er zijn ook varianten van CCleaner voor macOS en Android.

Let goed op dat je tijdens de installatie van CCleaner voor Windows extra software krijgt aangeboden. Haal de vinkjes weg als je hiervan niet gediend bent of klik op Afwijzen. Voorheen werd meestal Chrome aangeboden, maar tegenwoordig kun je ook Avast, AVG of CCleaner Browser als 'extraatje' krijgen. CCleaner toont nu ook een pop-up vanuit het systeembalk-icoon waarin reclame wordt gemaakt voor de betaalde versie.

Ga naar de download-pagina van CCleaner

Reacties

CCleaner heeft al weken op meerdere pc's last dat het het register niet helemaal schoont.
Probleem duikt steeds weer op
Vermelding :
ActiveX/COM-probleem LocalServer32\C:\WINDOWS\SysWOW64\Speech_OneCore\Common\SpeechRuntime.exe -ToastNotifier HKCR\CLSID\{265b1075-d22b-41eb-bc97-87568f3e6dab}

Is hier zelf iets aan te doen ? Hartelijk dank

Zie hier voor een de (uitgebreide) reactie: https://community.ccleane...

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
oosten_ijk