CCleaner 5.63 was noodupdate - netwerk Avast gehackt

CCleaner is een van de populairste pc schoonmakers die wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt wordt. In 2017 is CCleaner overgenomen door Avast.

Update 22 oktober: netwerk Avast gehackt, CCleaner doelwit
Gisteren heeft Avast bekendgemaakt dat aanvallers, vermoedelijk uit China, toegang hebben verkregen tot het netwerk van Avast met als waarschijnlijk doel om CCleaner van malware te voorzien (net als in 2017).

Avast heeft daarop alle uitgaven van CCleaner gecontroleerd op malware - en niks gevonden. Maar voor de zekerheid heeft de Tsjechische producent deze noodupdate naar CCleaner 5.63 uitgebracht, die automatisch geïnstalleerd werd. CCleaner is dus zeker schoon als je deze versie hebt.

Oorspronkelijke bericht:
CCleaner 5.63 is een beveiligingsupdate voor de pc schoonmaker die een (of meerdere) lek(ken) dichtplakt. Gebruikers zijn automatisch bijgewerkt naar deze versie via het ingebouwde update-mechanisme, melden de makers. Dus als het goed is ben je al bijgewerkt naar versie 5.63 en hoef je zelf niks te doen. Wij horen graag in de reacties of dit ook daadwerkelijk het geval is.

Behalve dat het een 'important security update' betreft geeft producent Avast/Piriform geen verdere details over het lek en de update. Ook worden nog enkele foutjes opgelost en verbeteringen doorgevoerd in deze uitgave.

Deze uitgave van CCleaner is te downloaden voor Windows 7, 8.1 en 10. Er zijn ook aparte versies voor macOS en Android.

Let goed op dat je tijdens de installatie van CCleaner voor Windows extra software krijgt aangeboden. Haal de vinkjes weg als je hiervan niet gediend bent. Voorheen werd meestal Chrome aangeboden, maar tegenwoordig kun je ook Avast of CCleaner Browser als 'extraatje' krijgen. CCleaner toont nu ook een pop-up vanuit het systeembalk-icoon waarin reclame wordt gemaakt voor de betaalde versie.

Ga naar de download-pagina van CCleaner

Reacties

sinds de update hack van avast geen Ccleaner meer geinstalleerd, nu het weer gepatched is ga ik weer installeren is een fijn programma.

Tja, Avast.... Een zogenaamde antivirus die je pc onnodig vertraagd en zelfs voor de gratis versie verplicht een account aan te maken. Als klap op de vuurpijl zijn ze als "beveiligings"-software te makkelijk te hacken. Niet heel veilig om geïnstalleerd te hebben dus.

Ik gebruik al jaren Avast Free , geen enkel probleem , vertraagd mijn laptop niet .
Ik heb nog nooit een account aangemaakt , dus waar u vandaan haalt dat je verplicht wordt om een account aan te maken , is mij een raadsel .

AVAST forum gehacked https://blog.avast.com/cc... (vandaar de automatische update van CCleaner)
eveneens COMODO forum gehacked https://techcrunch.com/20...

In Nederland hebben ze het over andere aanvallers:
https://www.security.nl/p...

https://tweakers.net/nieu...

maar ze verwijzen wel naar dezelfde links,

kern waar het omgaat is dat 2 avbedrijven zelf onderdeel zijn van een attack, duidelijk gemis in het redactiedeel van GS

Gebruik dit programma niet met Windows 10 dan maak je het kapot

Waar baseer je dat op? Wat ging er fout na gebruik.
Ik gebruik dit al jaar en dag zonder enig probleem.

Inderdaad automatisch bijgewerkt; ben het eens met Jos dat bij handmatig ingestelde updates dit niet zou mogen, hoe sympathiek ook bedoeld.

Zoals eerder gemeld, na een vorig "drama" worden veiligheidsupdates autom. geïnstalleerd.
Niks mis mee, en wel zo veilig.

Is inderdaad automatisch bijgewerkt.

Ik vind dit een slechte zaak als je CCleaner zo geconfigueert heb dat je handmatig updates wilt uitvoeren,en toch automatisch wordt bijgewerkt!!
Waar is de controle dan.

Was automatisch bijgewerkt naar de nieuwe versie .
Maar wanneer je het programma PatchMyPC gebruikt blijft Ccleaner in het rood staan, dus van daaruit nog maar eens geïnstalleerd .
Ik zag toen dat bij instellingen : optie Ccleaner uitvoeren toevoegen aan contextmenu van prullenbak, en optie Ccleaner openen toevoegen aan contextmenu van prullenbak was aangevinkt , dus weer uitgevinkt .

PatchMyPC is (helaas) niet perfect.

klopt

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
fr_nkrijk