Brave 1.0 laat je geld verdienen (voor je favoriete websites)

Privacy-browser Brave is aanbeland bij versie 1.0. En met deze mijlpaal start de web browser zijn nieuwe advertentie-systeem dat het web moet veranderen. Gebruikers behouden daarbij hun privacy, websites kunnen geld verdienen en adverteerders kunnen reclame blijven maken op een privacy-vriendelijke manier. Brave gebruikers hoeven echter niet mee te doen aan dit advertentie-systeem, Brave Rewards genaamd, het is opt-in. Of het gaat werken is dan ook de vraag.

Het huidige web maakt veelal gebruik van advertenties die gebruikers volgen (tracken) en grote advertentie-boeren als Google en Facebook leggen profielen aan om alle voorkeuren van gebruikers in kaart te brengen zodat ze advertenties specifiek kunnen richten (targetten) op hen. Deze gegevensverzameling zorgt voor een fikse aantasting van je privacy ('Google weet alles van je').

Brave, de browser die advertenties en trackers kan blokkeren, wil een einde maken aan dit datagraaien of 'surveillancekapitalisme' zoals het zelf zegt. Maar zonder reclame kan het open web (zonder betaalmuren en abonnementen) niet blijven bestaan. Websites moeten ook geld kunnen verdienen om kwalitatief goed inhoud te blijven maken.

Brave rewards: privacy-vriendelijke reclame en donaties aan websites

Vandaar dat Brave met een alternatief komt: Brave Rewards. Via Brave Rewards kunnen adverteerders reclame blijven maken, maar wel op een privacy-vriendelijke manier. De reclames zullen minder opdringerig zijn, belooft  Brave, en ze zullen je niet volgen door middel van allerlei trackingtechnologieën.

De volgende stap is dat je als Brave-gebruiker ervoor kunt kiezen mee te doen aan Brave Rewards (het hoeft niet, het is opt-in).

1. Typ brave://rewards/ in de adresbalk van Brave (of ga via driestreepjesmenu | Instellingen naar het kopje Brave Rewards bovenaan)

2. Zet de schakelaar achter Brave Rewards aan en Advertenties en Auto-Contribute worden ook ingeschakeld

Als je nu met Brave websites bezoekt, zul je Brave-advertenties zien. Deze zijn minder opdringerig en ze zullen je niet tracken belooft Brave. Met het bekijken van de Brave-advertenties verdien je automatisch geld. Dit krijg je uitbetaald in de cryptovaluta Brave Attention Token (BAT, een soort bitcoins).

De BATs die je zo verdient worden bewaard in je Brave wallet en ook automatisch uitbetaald aan de websites die jij bezoekt. Dus als je websites interessant vindt en vaak bezoekt dan krijgen ze rechtstreeks geld uitbetaald via de Brave Rewards advertenties die je bekijkt. Het kost je niks en toch doneer je geld aan je favoriete websites.

Zo kun je dus websites steunen via Brave Rewards door te surfen met Brave. Websites moeten zich dan wel aangemeld hebben en geverifieerd zijn door Brave. Dit kun je zien aan de gekleurde driehoek met een paars/wit vinkje aan het einde van de adresbalk (klik op afbeelding voor groter):

GratisSoftware.nl is geverifieerd voor Brave Rewards dus als je Brave Rewards aanzet in Brave en onze site regelmatig bezoekt dan kun je ons steunen. Ook kun je maandelijks 'tips' (donaties) aan ons geven uit je Brave Wallet met het geld dat je verdient door te surfen en Brave advertenties te bekijken. Je dient dan gratissoftwaresite.nl (onze officiële url) toe te voegen bij Brave Rewards | Tips (onderaan).

Let wel: Brave Rewards kost je geen geld, je hoeft natuurlijk zelf niks te betalen! Je verdient geld met het bekijken van Brave advertenties (door de schakelaar voor Brave Rewards aan te zetten, het is opt-in) en geeft dit automatisch aan websites die je vaak bezoekt. Hoe meer tijd je op geverifieerde websites (met paars vinkje) doorbrengt hoe meer BATs deze krijgen uitbetaald.

Brave 1.0 is een interessante uitgave omdat het nieuwe, privacy-vriendelijke advertentie-model van Brave nu echt van start gaat. Zal dit een revolutie teweegbrengen in de advertentiewereld? Of zal Brave vooral een niche-browser blijven?  Doordat Brave Rewards opt-in is, zal het systeem wellicht niet gelijk veel marktaandeel winnen, maar we zullen zien. Het is in ieder geval een interessante poging de advertiemarkt op te schudden. En ook zonder Brave Rewards is Brave een goede privacy-browser.

Download Brave 1.0

Wat vind jij van Brave browser? Geef je mening en laat je ervaringen weten in de reacties!

Bron: 

Reacties

Ik heb Brave een paar dagen geleden gedownload. Geen probleem.
Bij mij werkt Brave wel sneller dan Firefox.

Ik had vanochtend dezelfde ervaring. About Brave begint te draaien en na lange tijd volgt een foutcode. Ook een nieuwe versie downloaden lukt niet.

afbeelding van redactie

Het lijkt nu weer goed te werken

brave is niet downloaden

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
fran_rijk