Anti-virus test: Norton de beste, Windows Defender zeer goed

Het Duitse test-instituut AV-Test doet meerdere keren per jaar onderzoek naar de kwaliteit van virusscanners en beoordeelt bescherming, systeemvertraging en het aantal keren vals alarm.

In juli en augustus bekeek AV Test 21 anti-virus producten. ZoneAlarm deed voor het eerst in tijden ook weer mee. Voor de test werden 368 zero-day malware-exemplaren (nieuwe bedreigingen) en ruim dertienduizend al bekende virussen losgelaten op de virusscanners.

1. Bescherming

Maar liefst 16 van de 21 anti-virus programma's behaalden de maximale score van 6 punten op Bescherming bij AV Test! Dat betekent dat ze (bijna) alle virussen stopten. Alleen enkele wat onbekendere namen haalden de zes punten niet.

En Malwarebytes stelde teleur met slechts vier punten! Van bekende virussen werden meer dan 99,5% gestopt (dat zijn echter nog altijd tientallen missers), maar bij de nieuwe bedreigingen soms maar 90%. De bescherming die Malwarebytes biedt is dus nog altijd onvoldoende om als volwaardige anti-virus-product te dienen.

Als je de gedetailleerde rapporten bekijkt zie je dat alleen Comodo, Kaspersky, Norton, Trend Micro en Windows Defender een 100% score behalen en echt alle virussen blokkeren. De door Microsoft standaard meegeleverde bescherming voor Windows 10 is opnieuw foutloos! Windows Defender (binnenkort Microsoft Defender) is dus een prima keuze als virusscanner.

Resultaten van de geteste virusscanners nalezen

Bron: AV-Test

2. Systeembelasting

Negen van de eenentwintig virusscanners kregen zes punten voor systeembelasting en vertragen je pc dus nauwelijks. Norton, Kaspersky, Bitdefender en McAfee zitten hierbij.

Avast, AVG, Avira, Comodo, TrendMicro en Windows Defender zitten daar vlak achter met 5,5 punten op performance. Ook prima dus. Malwarebytes en ZoneAlarm halen vijf punten en vertragen je pc wat meer. Vooral het starten en installeren van applicaties gaat langzamer bij deze twee virusscanners.

3. Vals alarm

Op 'bruikbaarheid' (usability) behalen tien van de eenentwintig virusscanners de maximale zes punten. Dat betekent dat ze niet of nauwelijks vals alarm geven en (bijna) niet ten onrechte legitieme software als virus aanduiden. Ook blokkeren ze geen acties van normale software.

Van de bekende namen hebben Bitdefender en F-Secure deze maand iets teveel vals positieven (zeven en vier maar trouwens): zij krijgen 5,5 punten. Ook hier doet Malwarebytes het weer slechter met 5 punten.

En de beste virusscanner is... Norton

Kaspersky, Norton en McAfee bereiken als enige de perfecte score van 18 punten bij AV Test. Kaspersky en Norton bieden allebei perfecte bescherming en geen vals positieven (McAfee is niet foutloos). De prestaties moeten dus de winnaar aanwijzen.

Kaspersky vertraagt wat meer bij het bezoeken van websites en Norton bij het installeren van applicaties. Aangezien wij meer internetten dan apps installeren kiezen wij voor Norton als winnaar deze keer.

AVG, Avast, Avira, Bitdefender, F-Secure, Trend Micro en Windows Defender zitten daar vlak achter met 17,5 punten. Comodo en ZoneAlarm krijgen 17 punten en doen het dus ook goed. Malwarebytes is allerlaatste met slechts 14 punten, samen met het ons onbekende Protected.net. Bekijk de grafiek voor alle resultaten.

Windows Defender doet het weer uitstekend. Wij bevelen de gratis Windows Defender dan ook aan voor mensen die bescherming willen hebben van hun pc zonder zich te willen verdiepen in allerlei instellingen. Windows Defender biedt tegenwoordig zeer goede beveiliging out of the box.

Van veel van de geteste virusscanners zijn er ook gratis versies:
> Bekijk hier alle gratis virusscanners

> Bekijk hier recente tests van virusscanners voor Windows 7, 8.1 en 10 van AV-Test en AV Comparatives

Deel dit artikel: 

Reacties

Eset is de beste punt

Je vergeet te zeggen; ´´vind ik!´´

afbeelding van WriTer

Bitdefender en Kaspersky zijn scanners die hier welkom zijn, Norton zeker niet na wat ik in het verleden met deze scanner allemaal heb meegemaakt.

Ik heb alles wel op een rijtje.
Alleen niet in de goede volgorde.

En zo zijn de testresultaten weer eens in tegenspraak met elkaar. Hier Norton (Symantec) de winnaar. Vorige test, van een ander testbureau, Bitdefender de winnaar. Volgende keer weer Kaspersky? We gaan het zien, we zullen het beleven.

Ik blijf bij mijn razendsnelle en nooit vertragende Bitdefender internet security 2020. Eenmaal iets goed, niet (gauw)meer veranderen. Als Bitdefender elders enorm vertraagt, ligt het volgens mij aan een computersysteem. Hier nergens last van!

afbeelding van redactie

Nou, ze zijn niet in tegenspraak, maar het geeft gewoon aan dat anti-virus producenten hard moeten blijven werken om de beste te blijven. Elke dag is er weer heel veel nieuwe malware.

Jawel maar het is de bekende en inmiddels voorspelbare maandelijkse ´stoelendans´ van de drie eenheid Norton, Bitdefender en Kaspersky. Ze ontlopen elkaar in niets, gevolgd door de rest. Dan wint Norton, dan Bitdefender, dan weer ´ns Kaspersky.

Het gaat altijd om marginaliteit. Dat bedoelde ik iets terug met ´´tegenspraak´´, namelijk dat dan weer de een iets beter is, dan weer de ander. Opmerkelijk is, dat Windows defender met een inhaalslag bezig lijkt te zijn. Dat doen ze verdomd goed!

afbeelding van redactie

Ja, dat is allebei waar. De top drie is al jaren onveranderd. En Windows Defender doet het weer uitstekend.

1 minpuntje bij Windows defender, bij het openen vd map Downloads het traag laden voor de exe bestanden erop komen.
Anders wel tevreden....

Allemaal goed en wel maar Microsoft heeft niets voor Androit ook niet voor online betaling

Ik hou 't dus nog maar effe bij Windows Defender! Wat ik niet goed snap is de constatering Dat Bitdefender 't systeem nauwelijks belast en vertraagt. Dat was in mijn geval echt wel even anders.

Dat hangt af van pc tot pc , bij sommige is er helemaal geen vertraging en bij sommige wel...

Zou kunnen. Na Bd verwijderd te hebben en the good old WD ervoor in de plaats gezet te hebben liep de hele boel weer als vanouds d.i. niet trager.

Dan weet je nu wat je voortaan voor antiviruspakket moet gebruiken! Altijd goed om een test te doen. Ideaal dat er zoveel antiviruspakketten zijn. Keuze zat. Gratis en betaald. Ik had vroeger problemen met het Norton internet security pakket, terwijl dat bij andere pc´s weer goed draaide. Hoe het komt? Wie het weet, mag het zeggen...

Maar Norton zal vast ook verder ontwikkeld zijn. Gebruik het al 4 jaar niet meer. Bitdefender draait op mijn laptop als een zonnetje. Dat is een feit, dus blijf ik erbij. Maar ik ben geen ´´Bitdefender Evangelist´´, hoor, haha.... je bent er nu!

Ik heb van een insider begrepen dat Bitdefender als een tierelier draait op (haar) Android. Ik geef toe dat Bd, afgezien van de gratis versie op mijn (nadruk op mijn) laptopje, een must-have app is. Je hoeft er echt helemaal niets aan te doen, alles wordt voor je gedaan. Iets wat toch ook telt in deze meer dan hectische samenleving ;-)

Mijn PC werd ook veel trager door Bitdefender. Gebruik nu al een paar jaar F-secure Safe. Gewoon een hele goede en simpele Antivirus. Nog nooit problemen mee gehad. Men zegt dat ie een hoge systeembelasting heeft.Nooit iets van gemerkt.

waarom wordt Panda niet meer meegenomen in de testen?

afbeelding van redactie

Omdat die blijkbaar niet meer mee wil doen. Anti-virus producenten moeten betalen om te kunnen worden getest (dat is zeer veel werk namelijk) en AV-Test is een onafhankelijk instituut dat die tests uitvoert.

Als je dus een bijdrage eist van de producent van het te testen pakket ben je dus niet onafhankelijk. Het is onafhankelijk als je alle pakketten test zonder een bijdrage te vragen van de producent. Beetje een typisch business model, lijkt mij.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ivoo_kust