Dit is het nieuwe updaten in Windows 10: niks doen is prima

Windows 10-gebruikers (zeker met Windows 10 Home) hadden tot nu toe weinig keus: updates werden automatisch geïnstalleerd, uitstellen was niet tot nauwelijks mogelijk en als je op de Naar updates zoeken-knop klikte dan werd je pc gedwongen bijgewerkt - ook als het een grote halfjaarlijkse Onderdelenupdate betrof waardoor je pc uren onbruikbaar werd.

Dus: je pc was te pas en te onpas aan het updaten en opnieuw opstarten zonder dat je dat wilde. Bovendien verliepen lang niet alle updates altijd even vlekkeloos waardoor je tegen blauwe of zwarte schermen zat aan te turen, je computer in een oneindige herstarten-lus belandde of bepaalde software of randapparatuur niet meer werkte. Rampspoed en ergernis alom!

Maar nu gaat dat veranderen: Microsoft heeft geluisterd naar zijn klanten en vanaf eind mei 2019 krijgen Windows 10 gebruikers meer controle over het update-proces. Dit zijn de veranderingen:

 • De grote halfjaarlijkse Onderdelenupdates krijgen een apart update-mechanisme van de maandelijkse Windows Updates (beveiligings- en kwaliteitsupdates). Je kunt nu op Zoeken naar updates klikken voor de maandelijkse updates zonder dat je een Onderdelenupdate door je strot krijgt geduwd. Er komt namelijk een aparte Download en installeer knop voor Onderdelenupdates.

 • Je kunt Onderdelenupdates installeren wanneer jij wilt! Vanaf eind mei krijgen gebruikers van Windows 10 1803, 1809 en 1903 nieuwe Onderdelenupdates wel aangeboden, maar ze worden niet meer automatisch geïnstalleerd. Alleen als jij op Download en installeer klikt (zie afbeelding) wordt een grote halfjaarlijkse update in gang gezet.
 • Je kunt Onderdelenupdates zelfs overslaan vanaf eind mei! Als je Windows 10 1803 of 1809 hebt (waarvoor deze functie ook ingevoerd wordt) kun je ervoor kiezen deze (bijna) anderhalf jaar te houden, zonder elk half jaar een Onderdelenupdate te moeten doen. Pas als een Windows 10-versie na anderhalf jaar end of service is (en geen maandelijkse updates meer krijgt) word je wel automatisch bijgewerkt naar een nieuwe Onderdelenupdate die nog wel ondersteund wordt. Anders zou je pc namelijk onveilig worden.
 • Je kunt maandelijkse updates en Onderdelenupdates ook vijf keer zeven dagen uitstellen. Als het even niet goed uitkomt of als je wilt afwachten of er geen grote problemen ontstaan met nieuwe updates dan kun je deze pauzeren voor zeven dagen - en dat vijf keer.

Wat betekent dit voor gebruikers?

Er zijn verschillende scenario's voor gebruikers. We zetten ze op een rijtje.

[A] Als je nooit zoekt naar Windows Updates onder Instellingen | Bijwerken en beveiliging - Zoeken naar updates (en nu dus ook Download en installeer) dan zou de situatie als volgt worden:

 1. Je computer blijft een tot anderhalf jaar op een Onderdelenupdate voordat je een nieuwe grote halfjaarlijkse update krijgt (enkele maanden voordat je Windows 10-versie end of life is word je overgezet)
 2. De maandelijkse beveiligingsupdates komen automatisch binnen
 3. Tussentijdse optionele kwaliteitsupdates blijven je bespaard (je krijgt ze cumulatief wel gewoon automatisch binnen met de maandelijkse updates elke volgende tweede dinsdag van de maand, dus je mist niks)

[B] Als je actief zoekt naar Windows Updates via Instellingen | Bijwerken en beveiliging - Zoeken naar updates dan krijg je vanaf eind mei:

 1. De maandelijkse beveiligingsupdates
 2. Tussentijdse optionele updates (waar vaak problemen mee zijn, dus buiten de tweede dinsdag van de maand om kun je beter niet actief zoeken)
 3. Onderdelenupdates krijg je niet meer door op Zoeken naar updates te klikken: daarvoor moet je op Download en installeer klikken vanaf eind mei, dus je kunt dan maximaal een tot anderhalf jaar (of korter als je wilt) bij een Windows 10-versie blijven voordat je de upgrade doet

[C] Als Als je actief zoekt naar Windows Updates via Instellingen | Bijwerken en beveiliging - Zoeken naar updates en via Download en installeer bij Onderdelenupdates dan krijg je vanaf eind mei:

 1. De maandelijkse beveiligingsupdates
 2. Tussentijdse optionele updates
 3. Onderdelenupdates

De meeste Windows 10 gebruikers die niet omkijken naar het beheer van hun pc vallen onder profiel [A] en krijgen dus alleen de maandelijkse beveiligingsupdates en vanaf mei 2019 ongeveer een keer in de een tot anderhalf jaar een Onderdelenupdate. De ideale situatie voor de meeste mensen! Je pc is goed beveiligd, maar krijgt niet elk half jaar de grote updates die vaak voor problemen zorgen of nieuwe functies brengen waar niemand op zit te wachten. Microsoft lijkt dus eindelijk goed geluisterd te hebben naar zijn gebruikers.

Profiel [B] is voor gebruikers die er zeker van willen zijn dat ze snel de beveiligingsupdates binnenkrijgen (die anders automatisch iets later komen). Let er wel op dat je alleen op Zoeken naar updates klikt na de tweede dinsdag van de maand.

Als je dit in de derde of vierde week van de maand doet krijg je ook optionele test-updates binnen die vaak voor problemen zorgen en die je later - bij de reguliere update op de volgende tweede dinsdag van de maand - toch wel krijgt aangezien Windows Updates tegenwoordig cumulatief zijn.

Zolang je niet op Download en installeer bij aan jou aangeboden Onderdelenupdates klikt krijg je ze vanaf mei 2019 ook niet (totdat jouw Windows 10-versie aan het eind van zijn ondersteuning is na anderhalf jaar en je wel moet upgraden).

Profiel [C] is voor gevorderde gebruikers die altijd het nieuwste van het nieuwste willen hebben en het niet erg vinden als er af en toe iets misgaat met hun pc. Want: hoe eerder je updates en Onderdelenupdates installeert, hoe minder ze getest zijn en hoe groter de kans op problemen! Mensen die nooit actief zoeken - profiel [A] - krijgen de best geteste updates en dus de minste problemen als het goed is.

Updates pauzeren
Als je toch op Download en installeer bij een grote halfjaarlijkse Onderdelenupdate hebt geklikt, dan kun je niet meer terug. Deze update zal dan geïnstalleerd gaan worden op je pc. Je kunt alleen nog op Pauzeren klikken en hebt dan de mogelijkheid om de update vijf keer zeven dagen uit te stellen voordat de update alsnog geïnstalleerd wordt. Dit geldt ook voor Zoeken naar updates voor de maandelijkse updates.

Conclusie
Gebruik de Zoeken naar updates (maandelijkse updates) en Download en installeer (halfjaarlijkse updates) knoppen spaarzaam. Als je er op klikt is er geen weg meer terug. En zoals gezegd: als je nooit bij Instellingen | Bijwerken en beveiliging zoekt naar updates dan krijg je toch automatisch de maandelijkse beveiligingsupdates en - vanaf eind mei 2019 - eens per een tot anderhalf jaar een grote Onderdelenupdate. Je hebt er geen omkijken naar en je pc is toch goed beveiligd. Zoals het hoort eigenlijk.

Reacties

Mijn vraag: Na een gedwongen W10 update werkte mijn Bluetooth niet meer. Het icoon was wel zichtbaar, maar de laptop was niet in staat te connecten met BT devices, en kom ook niet door BT devices gevonden worden. :(

Relevante software en hardware die ik gebruik
Lenovo Z710 Ideapad 17 inch laptop met qualcomm atheros AR3012 Bluetooth 4.0, driver 10.0.3.21 .
8 GB werkgeheugen, 480 GB SSD.

Wat ik al gevonden of geprobeerd heb
...
In een command window als administrator: sfc /scannow , Bluetooth device verwijderen en herinstalleren: geen resultaat. :( Uiteindelijk de update teruggedraaid, daarna de laptop nogmaals naar een previous Windows version teruggezet (W10 1803). Daarna werkte alles weer als vanouds.

Vraag: Kan ik verdere updates van Microsoft blijvend blokkeren? Is er anders een andere oplossing om Bluetooth werkend te houden?

Reeds gevonden: een workaround op https://pascalterheege.nl...

Gewoon zoeken op google naar Windows update blocker WUB sordum.org , nooit meer problemen met windows update

Ik heb mijn buik vol van Windows,
of ik niets beters te doen heb.

Gaat betreffende artikel over Windows versie 1809 of al over de opvolger 1903? Ofwel, is dit van toepassing op Windows versie 1809 en werkt dit pas vanaf de opvolger 1903?

afbeelding van redactie

Voor allebei.

Gaat betreffende artikel over Windows versie 1809 of al over de opvolger 1903? Ofwel, is dit van toepassing op Windows versie 1809 en werkt dit pas vanaf de opvolger 1903?

Dank u voor deze mooie informatie

Het is dat ik er voor mijn werk nog veel te druk mee ben met dat Windows (laptops).
Maar het is wel steeds meer een gedrocht aan het worden. Na een grote update krijg je standaard weer alle spelletjes en andere troep erbij waar je niet op zit te wachten in een pro versie.

De tijd van telemetrie e.d. heeft mij al lang geleden besloten op linux te gaan werken.

Om nog maar te zwijgen van de tijd dat Windows bezig is met updaten.
rond 13:00 Update gaan downloaden, rond 16:00 klaar met installeren zonder re-boot.
De volgende dag weer laten starten en weer twee uur kwijt, omdat deze dan alles gaat configureren/installeren. Echt te belachelijk voor woorden, dat dit nog in een zakelijke omgeving moet draaien.
Vervolgens kun je alle privacy instellingen weer goed zetten, want die staan weer op default ingesteld (alles in het voordeel van M$).
M$ dwingt je gewoon hun straatje in.

Echt zo klaar mee........

Domme onprofessionele en bovenal kinderachtige reactie.

Mensen lezen deze Site in de hoop om goeie informatie en jij draagt hier zeker niet aan bij.

Hij tipt anders wel wat puntjes aan waar je dan toch nog rekening mee mag gaan houden zoals de privacy settings.
Ik wist ook niet dat deze weer terug gezet werden.
Toch iets van geleerd.

Met alle respect, uw reactie is ook niet ok,
u weet heel goed dat Windows ongelooflijk veel problemen
veroorzaakt. Voor de gemiddelde gebruiker is het al lang niet
meer bij te benen, en ik ben zo iemand.

Onderdelenupdates :..das ongeveer net zoiets als vroeger in vorige windows versies de servicepacks... (en in windows 10 vooral veel meer extra apps en gewijzigde instellingen ) soms handig vaak weer extra zooi.. snap niet dat ze dat niet naar bv 1x per jaar terug schroeven oid...

"en vanaf mei 2019 ongeveer een keer in de anderhalf jaar een Onderdelenupdate. "
Dat klopt dus niet. De eerste keer is het na anderhalf jaar. Dan kom je weer in een cyclus van elke 6 maanden een nieuwe versie. Je loopt alleen constant anderhalf jaar achter. Dit is dus is een éénmalige rustperiode......

afbeelding van redactie

@OmeSjaak
Kun je daar een bron voor geven? Ik heb dat niet kunnen terugvinden wat je zegt, maar het zou niet mooi zijn. Dan krijg je uiteindelijk toch weer de halfjaarlijkse updates.

Is dat niet gewoon logisch nadenken? Als er iedere 6 maanden een grote update verschijnt en die binnen 1,5 jaar moet worden geïnstalleerd.Als die 1,5 jaar cumulatief was zou je na verloop van tijd, enige versies later, wel erg ver achterblijven.....

Oh, wacht eens even. Misschien wordt er gewoon bedoeld, dat je 2 versies kunt overslaan. Dan klopt het wel dat je maar eens in de 1,5 jaar móet updaten.
Maar zeg dát dan.

afbeelding van redactie

Het gaat erom dat Windows 10 versies (1803, 1809, 1903 enz.) anderhalf jaar ondersteund worden met updates. Daarna moet je overstappen op een nieuwe versie.

Om sommige updates goed te laten verlopen kan het nodig zijn om Windows 10 zo nu en dan "Opnieuw opstarten" te laten uitvoeren (via Start, Aan/uit). Ook bij andere kleine problemen, zoals geen Wifi verbinding, is dat vaak de oplossing. Dit geldt ook voor Windows 8.1 en heeft te maken met de zogenaamde hibernation die Windows toepast bij Afsluiten en weer inschakelen.

Goed verhaal van de redactie, edoch, ik maak me nergens druk over. Heb tot nu toe geen noemenswaardige update-incidenten met W10 en eerdere versies ondervonden.

De perfecte analyse, bedankt!

Heldere gebruiksaanwijzing. Dank.

Kom ik toch weer terug en blijf het zeggen; alleen wanneer Microsoft de updates zelf aanbiedt, DAN pas updaten. Niet eerder! Waarom zou je? Immers; als Microsoft er zelf mee komt, had het eergisteren nog met een nieuw aanbod, DAN is het vroeg genoeg. Is alles vooraf door ze getest, neem ik aan, en honderd procent bug vrij.

Dus pas als de melding weer eens komt bij afsluiten van de computer; ´´bijwerken en afsluiten´´, of ´´bijwerken en opstarten´´, weet je dat er weer updates klaar staan. DAN pas installeren. Niet zelf gaan klooien. Nog nooit problemen mee gehad.

Windows 10 werkt perfect bij mij. En vooral NIETS zelf veranderen aan Windows 10... Ja, het MAG wel, iedereen bepaalt dat natuurlijk zelf, maar dan moet je verdomd goed weten wat je doet!

Ben je een doorsnee gebruiker van pc of laptop, zoals ik, beter dan alles laten, zoals Microsoft het aanbiedt. Bij mij werkt dat flawless, zoals de Amerikanen zeggen en houd het zo. En altijd Windows 10 gebruiken op een nieuwe schijf! Dat is mijns inziens een voorwaarde voor een stabiel draaiend W. 10 besturingssysteem.

Ik zou Persoonlijke instellingen voor handschrift en typen toch maar uitzetten.
'Uw huidige instelling voor diagnostische gegevens voorkomt dat handgeschreven en getypte gegevens worden verzonden naar Microsoft' geniet mijn voorkeur.
Het gaat Microsoft niets aan wat of ik type op Gratissoftware.nl
Van jou weten ze het verdomd goed.

Reageer

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_ostenrijk