Microsoft bevestigt: door te zoeken naar updates word je tester

Voor Windows 10 komen er tegenwoordig te pas en te onpas updates uit. Niet alleen de tweede dinsdag van de maand beveiligingsupdates (zoals vroeger ook) maar ook de tweede helft van de maand komen er vaak zogeheten kwaliteitsupdates uit en twee keer per jaar komen er grote Onderdelenupdates uit met nieuwe functionaliteit (terwijl je vroeger één keer in de paar jaar een service update kreeg). Ten slotte zijn er nog tussentijdse beveiligingsupdates (noodupdates) voor zero-day lekken.

Deze week heeft Microsoft echter verduidelijkt wat de waarde van al deze updates is. De beveiligingsupdates (ook tussentijdse) en onderdelenupdates krijg je automatisch (ook als je niet controleert op updates), maar de kwaliteitsupdates die in de derde of vierde week van de maand verschijnen krijg je alleen als je bij Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Windows Update klikt op Zoeken naar updates.

Je moet dus zelf actief controleren op updates om deze kwaliteitsupdates te krijgen. En nu blijkt ook waarom: Microsoft beschouwt deze kwaliteitsupdates als testversies van de cumulatieve updates die elke tweede dinsdag van de maand verschijnen.

Een citaat uit de blogpost van Michael Fortin, Corporate Vice President bij Microsoft over deze kwaliteitsupdates uit de derde en vierde week van de maand:
These are preview releases, primarily for commercial customers and advanced users “seeking” updates.  These updates have only non-security fixes. The intent of these releases is to provide visibility into, and enable testing of, the non-security fixes that will be included in the next Update Tuesday release.

We hebben het even vet gemaakt: preview releases dus die de foutoplossingen (kwaliteitsverbeteringen in Microsofts eufemistische taalgebruik) moeten testen die uiteindelijk in de volgende update van de tweede dinsdag van de maand komen.

Als je dus actief controleert op updates ('seeker') bij Windows Update dan word je een bèta-tester voor Microsoft die proefversies uitprobeert. Het slimste is dus om niet meer actief te zoeken naar updates voor Windows 10. Zeker niet in de derde en vierde week van de maand!

Soort update Tijdstip Hoe
Maandelijkse beveiligingsupdates
(Pleisters voor lekken)
Elke tweede dinsdag van de maand (patch tuesday) Automatisch of als je controleert op updates
Kwaliteitsupdates
(Foutoplossingen)
Derde en vierde week van de maand Alleen als je controleert op updates (optioneel)
Onderdelenupdates
(Nieuwe functionaliteit)
In april en oktober van het jaar (in principe) Automatisch of als je controleert op updates
Tussentijdse beveiligingsupdates (noodupdates) Wanneer  nodig Automatisch of als je controleert op updates
Deel dit artikel: 

Reacties

Ik begin toch te overwegen om over te gaan op Linux.
Met de recente ontwikkelingen de laatste jaren het software ecosysteem.
Betere drivers, betere verder ontwikkelde Linux kernel, APIs en applicaties.
En dan nog eens dingen zoals Wine en ValveSoftware's Proton maken het toch wel interessant.

Hier ook helemaal geen probleem om de kwaliteits updates van week 3 en 4 te proberen. Ik heb er voor zover ik weet nog geen enkel probleem mee ondervonden en anders kun je de updates ook nog verwijderen.

Definitie-updates voor Windows Defender komen bij mij niet automatisch binnen.
Eigenlijk moet ik dus iedere dag wel handmatig controleren/updaten.

Ik heb er overigens geen problemen mee dat ik als 'beta-tester' zou fungeren.

Dit is pas een eerlijk antwoord.

Kijk bij virus en bedreigingsbeveiliging onder updates van virus en bedreigings beveiliging. Daaar staat als het goed is wanneer de laatste update voor defender gedaan is, automatisch, althans hier op mijn pc.

Maar als dit dan toch op deze manier ga nakijken,
kan ik dan net niet zo goed direct controleren op updates?
Zoals ik al eerder zei; ik heb verder geen probleem met de huidige gang van zaken.

dit verklaart dus helemaal mijn eerdere opmerking van 12 dec bij KB4471324!

12 dec 2018 - 11:30

deze update probleemloos ontvangen, en zit nu inderdaad op build 471. Maar de vorige tussentijdse update KB4467682 heb ik nooit ontvangen, en dus build 441 is bij mij kennelijk overgeslagen!?

Mijn mc afee controleert ook op Windows update wat nu ?
Wil geen beta tester zijn...
Graag reactie.
vRG:Jip

Is dit niet eigenlijk een inbreuk op de privacy, namelijk zaken leveren waar je niet expliciet om hebt gevraagd? zou hier de toezichthouder niet naar moeten kijken? Het gaat wel erg veer wat Microsoft doet namelijk zaken leveren waar je de inhoud niet van weet!

Ach, je gebruikt toch Windows?
Waar maak je je dan nog druk over?
Privacy... gebruik geen Windows, sluit je af van het internet.

Wie met de neus vooraan wil zitten is op die manier automatisch een tester. Ga dus de computer liever normaal gebruiken, waar je hem uiteindelijk voor hebt, zonder elke nieuwigheid meteen te willen hebben. Ook dan blijf je echter nog betatester omdat Microsoft nooit alle fouten voor 100% kan uitsluiten.

100% mee eens.

Goed om te weten, beta tester wil ik niet zijn dus ik ga er in't vervolg ook niet meer naar zoeken.

Nou begrijp ik waarom deze updates niet automatisch komen, ik hoop dat gratissoftware.nl deze medeling iedere keer weer mededeeld, want soms komt er ook een extra beveiligingsupdate en dan is het verstandig dit ook extra te vermelden

Ja, gaan we doen.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
denem_rken