Nieuw, nieuwer, nieuwst: Windows 10 of Windows 11, wat heb jij zelf?

Microsoft is druk bezig om allerlei nieuwe functies aan Windows 11 toe te voegen. Het nieuwste besturingssysteem van de softwaregigant krijgt elke paar maanden nieuwe verbeteringen. De ontwikkeling van Windows 10 daarentegen staat op een laag pitje. Weinig nieuwe functies en tot 2025 (wanneer Windows 10 niet meer ondersteund wordt) hoofdzakelijk nog onderhouds- en beveiligingsupdates en af en toe nog eens een kleine nieuwe functie.

En vanaf april 2023 (deze maand dus) krijgen de oudere versies van Windows 10 (20H2 en 21H2) helemaal geen nieuwigheden meer, zo meldt Microsoft. Alleen nog beveiligingsupdates elke tweede dinsdag van de maand. De optionele update van de vierde week van de maand komt te vervallen voor Windows 10 21H2 (die sowieso in juni 'end of life' is). Enkel de nieuwste versie - Windows 10 22H2 - zal nog optionele preview updates krijgen met af en toe een vernieuwing.

En ook wat betreft Windows 11 is de kentering al zichtbaar dat nieuwe functies eerder en vaker naar de nieuwste versie gaan: Windows 11 22H2 krijgt meer (en sneller) nieuwe functies dan Windows 11 21H2. Microsoft lijkt het dus aan te moedigen dat Windows gebruikers upgraden naar de nieuwste versies van Windows 10 en 11.

Uitleg Windows 10 en 11 versies

Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 of 11 versie- en buildnummer je hebt.

Als een Windows-versie geen updates meer krijgt ('end of life' is) dan krijg je, enkele maanden van tevoren, een verplichte - automatische - upgrade naar een volgende versie (dus van 21H2 naar 22H2 bijvoorbeeld). Windows 10 en 11 krijgen nog maar één keer per jaar een grote update. Hier zijn de data voor Windows 10 en Windows 11:

Versie End of life (einde updates)
Windows 8.1 10 januari 2023
Windows 10 21H2 13 juni 2023
Windows 10 22H2 14 mei 2024
Windows 11 21H2 10 oktober 2023
Windows 11 22H2 14 oktober 2024

Windows 10 krijgt nog tot oktober 2025 jaarlijks gratis nieuwe versies en maandelijkse updates. Je kunt - als je pc geschikt is - ook gratis upgraden van Windows 10 naar Windows 11.

Onze vraag is:
Heb jij Windows 10 of 11, en welke versie?

En in de reacties horen we graag of je altijd meteen de nieuwste versie hebt of daar meestal even mee wacht.

Reacties

W10 22h2 en windows XP - lekker

Het is komt Harold, en niet KONT!

Ja wacht tot windows 12 uit kont in 2024

Ik moet het nog steeds doen met Windows 7

je kan nog steeds grais upgraden naar windows 10 vanuit windows 7

afbeelding van redactie

Hier lees je hoe je gratis (legaal) van Windows 7 op Windows 10 kunt overstappen:
https://www.gratissoftwar...

Alleen internet nodig instaleer dan chrome os flex. Niets virus, geen last van updates, gebruiksvriendelijk en weinig omziens naar. Wil je gewoon simpel en veilig internetten dan is flex de max anders neem je iets anders waarvan jij denkt wat het beste is voor jou. Voor ieder is er wel iets.

waarom de vraag, W10 of W11? er is nl meer!
Ik heb W10 én W11 in gebruik, omdat sommige van mijn pc's W11 niet toestaan, daarnaast voor de lol een computer met Linux.

Binnenkort moeten we -volgens Microsoft- al weer een nieuwe computer kopen want Windows 12 stelt nog zwaardere eisen aan de hardware.

Welke zwaardere eisen? Details a.u.b.

Windows 3.11 doet het ook goed.

Inmiddels loop je toch wel tegen heel veel problemen aan als je met Windows 3.11 op een pc wilt draaien van nu tot 10 jaar oud. de hardware wordt bijvoorbeeld niet herkend, zoals het moederbord en CPU die 64-bit zijn en te veel RAM hebben voor Windows 3.11 om te alloceren. Daarnaast zijn duizenden partities van maximaal 32MB best lastig om mee te werken.

Maar ik heb zeer diep respect voor je dat je in staat bent om Windows 3.11 toch werkend te krijgen! Dat moet een indrukwekkende inspanning gekost hebben!

Geweldig die windows elf, het is snel, loopt lekker soepel, voelt betrouwbaar, maar alle mensen wat is ie saai, zo saai als een bord gevuld met bruine bonen, als een raam met een vitrage erachter gemonteerd tegen de inkijk. aldus!

Een besturingssysteem moet dan ook doen wat de naam al inhoud.
Voor alle andere attracties bezoek ik wel een kermis

Heb jij vitrage voor jouw raam hangen bezoekertje?

Nee zeker niet voor het raam. Dat heeft ook geen zin. Zoiets moet je achter het raam hangen

Ik heb van beide versies, 10 en 11, altijd de meest actuele/ UP to date versie op 2 verschillende pc's staan. Waarom wachten met een update, fouten worden toch pas de volgende ronde gecorrigeerd.

Een besturingssysteem moet dan ook doen wat de naam al inhoud.
Voor alle andere attracties bezoek ik wel een kermis

afbeelding van Albert

Linux Mint.
Geen foutlopende updates en problemen met drivers meer.

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

heb ik met windows ook nooit problemen mee gehad , dus daarom nog geen reden ovet te stappen maar linux .

afbeelding van Albert

Ik een paar keer met drivers bij anderen, vooral met printerdrivers.
Zelf een jaar geleden overgestapt naar Mint en nooit een reden gezien om terug te gaan.

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Hier ook. Echt: Linux Mint is echt een verademing. Alleen het opstarten is al een genot: hup binnen een minuut en integenstelling tot die Windows meuk blijft dat ook gewoon zo. Hoef je niet elke keer weer een clean install te doen. Eerst wel even wennen met CMD maar dat went snel. Dat gezeur met het niet upgraden ivm 'te oude processor' ben je dan ook van verlost. Printers en Scanners worden automatisch geinstalleerd. Af en toe wel eens wat gedoe met werking maar lukt meestal wel om alles aan de praat te krijgen. Voor mij nooit meer iets anders dan Linux Mint!

werkt lekker bij mij

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ivoor_ust