Microsoft heft upgrade-blokkades op voor Windows 10 1903

Grote halfjaarlijkse onderdelenupdates voor Windows 10 worden geleidelijk uitgerold om te zorgen dat er zo min mogelijk problemen ontstaan. Als bekend is dat bepaalde hardware of software van je computer voor fouten kan zorgen bij de upgrade dan blokkeert Microsoft je pc voor de nieuwste Windows 10 versie - totdat de problemen opgelost zijn en de upgrade soepel zou moeten verlopen.

Waarom is je pc geblokkeerd voor de upgrade?

Tot nu toe werden bijvoorbeeld computers met nog aangesloten usb-apparaten of geheugenkaarten geblokkeerd: deze kregen de upgrade naar Windows 10 versie 1903 niet aangeboden of kregen de melding te zien dat hun pc niet bijgewerkt kon worden (want als ze wel bijgewerkt zouden worden kregen bijvoorbeeld aangekoppelde usb-sticks of geheugenkaarten verkeerde schijf-letters toebedeeld).

Dit probleem heeft Microsoft afgelopen donderdag verholpen en pc's met aangekoppelde usb-apparaten (en sommige interne harde schijven) kunnen nu gewoon de upgrade naar versie 1903 krijgen. Ook problemen met Dolby Atmos koptelefoons en home theaters zijn opgelost. En de blokkade voor mensen met de Dynabook Smartphone Link applicatie op hun pc is opgeheven.

Enkele andere blokkades blijven nog wel van kracht.

Als je pc geblokkeerd is voor een onderdelenupdate (grote halfjaarlijkse upgrade) dan krijg je tegenwoordig soms een melding te zien in Windows Update:

Uitleg uitrol upgrade en blokkades
Microsoft gebruikt machine learning voor de uitrol van nieuwe halfjaarlijkse onderdelenupdates. Als door telemetrie bekend is dat bepaalde hardware (pc's, componenten of rand-apparatuur) of software voor problemen kunnen zorgen dan worden de betreffende computers automatisch geblokkeerd en ontvangen ze de upgrade niet totdat de fouten - in bijvoorbeeld drivers, software of Windows zelf - gerepareerd zijn.

Geduld is dus een schone zaak. Microsoft probeert zo snel mogelijk alle problemen op te lossen voor niet geschikt bevonden pc's en drivers. En als dit gebeurd is dan wordt de upgrade wel via Windows Update aangeboden voor jouw pc. Dit proces kan wel twee tot vier maanden duren. Dus het is niet raar als je de Onderdelenupdate naar een nieuwe Windows 10 versie niet gelijk ziet staan bij Windows Update. Met name bij oudere pc's kan dit iets langer duren.

Deel dit artikel: 

Reacties

Na de update van windows krijg ik steeds de melding van:
de licentie verloopt binnenkort

hoe los ik dit op

Vraag het aan de reactie

Ook vandaag als het goed is ...
https://www.techzine.nl/n...

Nog niets van gemerkt kan nog steeds niet update.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
denemarke_